avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a decedat si bunica,mama lui;nu s-a facut nicio dezbatere de mostenire la niciunul;cum trebuie procedat?trebuie intai sa facem dezbaterea de mostenire de la bunica si dupa a tatalui....sau putem face care vrem noi?puteti sa-mi spuneti?va multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:08, 14 Noiembrie 2012
in situatia in care renuntati la succesiune dumneavostra si sora, neexistand mostenitori din clasa 1 de mostenitori legali, sunt chemati la mostenire cei din clasa a 2a (parinti si frati ai defunctului).

la succesiune , optiunea succesorala nu se poate exercita in favoarea cuiva. cota care i s+ar fi cuvenit mostenitorului renuntator, se imparte intre mostenitorii acceptanti.


"Nu va obliga nimeni sa dezbateti succesiunea, daca nu aveti vreun interes asupra bunurilor." aici va contrazic.
ART. 69 din Legea 36/1995
(1) Procedura succesoralã notarialã se deschide (la data decesului) la cererea oricãrei persoane interesate, precum şi a secretarului consiliului local al localitãţii în raza cãreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moştenirii.

in cazul de fata, sfatul ar fi ca mostenirea sa se dezbata in primii doi ani de la data deschiderii astfel incat sa evitati impozitul perceput de stat de 1% din valoarea masei succesorale. statul are interes in cauza, asa ca sfaturile cu privire la nedezbaterea procedurilor succesorale sunt inutile, incalcand anumite principii.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
antonia77, utilizator
mostenitorii lui tata,suntem eu,mama si sora;eu vroiam sa zic:dak o sa renuntam noi doua la toate bunurile in favoarea mamei,poate dupa aia sa vanda masina care e pe numele lui tata?
antonia77 a scris:

in situatia in care renuntati la succesiune dumneavostra si sora, neexistand mostenitori din clasa 1 de mostenitori legali, sunt chemati la mostenire cei din clasa a 2a (parinti si frati ai defunctului).


si daca acceptati o puteti vinde.

sotul supravietuitor nu face parte din clasele de mostenitori. el vine in concurs cu fiecare clasa. daca nu+s din clasa 1 (descendenti ai defunctului, in cazul de fata dumneavoastra si sora) sunt chemati la mostenire (vine in concurs cu) clasa a 2 a respectiv cu ascendentii privilegiati (parinti) si colaterali privilegiati (frati) ai defunctului. si tot asa pana la clasa a 4 a de mostenitori.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
antonia77, utilizator
antonia77 a scris:

statul are interes in cauza, asa ca sfaturile cu privire la nedezbaterea procedurilor succesorale sunt inutile, incalcand anumite principii.


Ce interes are statul in aceasta cauza? Nu exista suspiciunea de mostenire vacanta, existand destui mostenitori legali. Mostenirea se poate dezbate oricand, avantajul termenului de 2 ani este neplata acelui impozit de 1%. Personal, am dezbatut succesiunea parintilor mei dupa 12, respectiv 4 ani de la decesul lor. Fiind singura mostenitoare, am considerat ca n-are rost sa cheltui bani de 2 ori. Iar succesiunea nu se dezbate "intotdeauna, indiferent daca exista bunuri sau nu", atunci cand nu exista bunuri ale defunctului, in ce mai consta dezbaterea succesiunii? Care ar fi obiectul certificatului de mostenitor? "Nimic" nu se poate mosteni prin certificat de mostenitor...
Asadar, revenind la speta... am comis o eroare mai sus, intr-adevar daca renuntati ambele fiice, lasati calea catre mostenire fratilor/surorilor defunctului, asadar nu e recomandabil s-o faceti. Puteti dezbate succesiunea si sa incheiati ulterior un act de partaj, prin care masina sa revina mamei (la fel puteti decide si in privinta altor bunuri).
atata timp cat taxele se calculeaza la valoarea masei succesorale, nu se poate lua in calcul ca daca succesiunile dupa parinti se fac amandoua in acelasi timp se platesc taxe mai mici.

de exemplu, daca avem un apartament dobandit in timpul casatoriei ca bun comun, la decesul unuia din parinti, in masa succesorala intra doar jumatate. taxele se vor calcula la valoarea a jumatate din apartament. la fel si la cel de-al doilea parinte decedat. taxele vor fi calculate la ceea ce a detinut din apartamentul respectiv, adica jumatatea ca urmare a incetarii comunitatii de bunuri + 1/4 din apartament, asa cum a dobandit dupa sot in concurs cu copii (de exemplu), per total 5/8 din apartament. daca se dezbat succesiunile impreuna, conexandu-se dosarele, in ideea ca se evita cheltuieli, pur si simplu taxele se vor calcula la intreaga valoarea a masei succesorale, respectiv la intregul drept de proprietate asupra apartamentului.

ideea ca daca succesiunile dupa parinti se dezbat amandoua se evita taxe, sau acestea sunt mai mici este gresita.

mai are rost sa aducem in discutie efectele neexercitarii dreptului de optiune succesorala in termenul legal? nu are.

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)
Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Mai multe intrebari despre dezbatere succesiune elenoc elenoc Buna ziua, suntem 3 surori, tata decedat in ianuarie 2004, mama in august 2017. Au fost casatoriti 43 de ani, pana a survenit decesul tatalui. Actele de ... (vezi toată discuția)