antonia77 a scris:
statul are interes in cauza, asa ca sfaturile cu privire la nedezbaterea procedurilor succesorale sunt inutile, incalcand anumite principii.
Ce interes are statul in aceasta cauza? Nu exista suspiciunea de mostenire vacanta, existand destui mostenitori legali. Mostenirea se poate dezbate oricand, avantajul termenului de 2 ani este neplata acelui impozit de 1%. Personal, am dezbatut succesiunea parintilor mei dupa 12, respectiv 4 ani de la decesul lor. Fiind singura mostenitoare, am considerat ca n-are rost sa cheltui bani de 2 ori. Iar succesiunea nu se dezbate "intotdeauna, indiferent daca exista bunuri sau nu", atunci cand nu exista bunuri ale defunctului, in ce mai consta dezbaterea succesiunii? Care ar fi obiectul certificatului de mostenitor? "Nimic" nu se poate mosteni prin certificat de mostenitor...
Asadar, revenind la speta... am comis o eroare mai sus, intr-adevar daca renuntati ambele fiice, lasati calea catre mostenire fratilor/surorilor defunctului, asadar nu e recomandabil s-o faceti. Puteti dezbate succesiunea si sa incheiati ulterior un act de partaj, prin care masina sa revina mamei (la fel puteti decide si in privinta altor bunuri).