avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... COMUNICAREA UNUI EXTRAS DUPA ACTUL DE NASTERE CATRE UN ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

COMUNICAREA UNUI EXTRAS DUPA ACTUL DE NASTERE CATRE UN CABINET DE AVOCATURA

Buna seara. Am si eu urmatoarea intrebare:
In cadrul unui proces de divort avocatul paratului poate solicita si obtine de la serviciul de stare civila un extras dupa actul de nastere al copilului reclamantului pentru al folosi ca proba impotriva reclamantului. mentionez ca in cauza este vorba despre un copil pe care reclamantul il are cu o alta femeie dupa ce a intervenit despartirea in fapt a sotilor. deasemenea precizez faptul ca instanta nu a solicitat asa ceva de la serviciul de stare civila ci avocatul paratului a facut o solicitare in acest sens in numele cabinetului sau de avocatura.
din punctul de vedere al legii privind protectia datelor cu caracter personal este legala comunicarea unor astfel de date la solicitarea cabinetului de avocatura?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:23, 10 Decembrie 2012
Nu. Cabinetului de avocatura nu i se poate elibera sub nicio forma extras dupa actul de stare civila.
Art. 69 din Legea 119/1996, republicata, cu privire la actele de stare civila prevede:
(1) La cererea scrisa a Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, actualul DEPABD, a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, a instantelor judecatoresti, a parchetelor sau a politiei, se pot transmite extrase pentru uz oficial, ....iar pentru motive temeinice, la cererea serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor, a oficiilor de stare civila din cadrul primariilor unitatilor administrativ-teritoriale unde nu functioneaza serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, a unitatilor din sistemul de ordine si siguranta publica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, a institutiilor responsabile cu asistenta sociala si protectia drepturilor copilului, precum si a notarilor publici, se elibereaza gratuit extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civila aflate in arhiva proprie.
Cabinetului de avocatura nu se incadreaza in aceasta categorie. Ofiterul de stare civila poate fi tras la raspundere in acest caz.
Cu o imputernicire avocatiala si cu un extras de grefa cred ca ar fi posibil ca ofiterul de stare civila sa trimita extras instantei iar avocatului sa i se comunice ca extrasul a fost inaintat instantei. Pe linie de evidenta a persoanelor se pot comunica date instantei, la cererea avocatilor. Dupa mine nu ar fi gresit nici daca s-ar proceda dupa cum am spus. E o parere...
Am intrebat si fara ca instanta sa solicite biroului de stare civila eliberarea extrasului, acesta nu poate fi trimis pe baza unui extras de grefa sau/cu imputernicire avocatiala. In cazul extraselor nu se aplica prevederile ghidului pe legea 677/2001, acesta a fost raspunsul. Sa ne tineti la curent cu modul de rezolvare a problemei, va rog.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras pentru uzul organelor stat ContSters4579 ContSters4579 ...cunoaste cineva vreo lege care sa reglementeze eliberarea extraselor pentru uzul organelor stat de pe actele de stare civila?...multumesc... (vezi toată discuția)
Bună ziua. cum pot intra în posesia unui certificat medical ... reticent reticent Bună ziua. Cum pot intra în posesia unui certificat medical constatator, de născut viu? Mulțumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Certificat casatorie dupa divort GEORGE STAHIESCU GEORGE STAHIESCU Buna seara, Sunt divortata de 4 ani si ma aflu in situatia de a ma recasatori insa cu un cetatean elvetian. Am furnizat Oficiului de Stare Civila elvetian ... (vezi toată discuția)