avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... P.j. poate sa imprumuta bani de la o p. f. fara ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

P.j. poate sa imprumuta bani de la o p. f. fara contract de imprumut ?

Imi cer scuze sunt italian nu vorbesc bine! Am împrumutat bani unei firmei SRL ! Acuma vreu sa am bani înapoi dar nu mae găsesc Pe contractele de imprumut ! Am numai ordine de plata dar Me gândesc ca in banca trebuie sa fiu copie de la contracte pentru ca lege româna nu permite un imprumut catre p.j. fara contract si ei trebuie sa au copie? Nu e așa ?

Mersi
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
Stefbudh, utilizator
Cel mai recent răspuns: Stefbudh , utilizator 16:25, 16 Noiembrie 2012
=D>

Problema este ca administrator firmei inprumutata mi a sis ca contract nu are un termin de timp si nu are dobande practic ca nu a fost facut cum trebuie asa ca de fapt nu am șansa sa am bani inapoi... Cred ca ea face un bluf si ca de fapt deja ordinul de plata e suficient sa o aduc in judecat! Dar nici advocatul meu e sigur ca ordinul de plata pe care scrie c/v contract de imprumut e suficient! Se poate?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
Stefbudh, utilizator
Se poate ca administratorul societatii sa fi facut un contract de imprumut si sa scrie "termen nelimitat"...poate chiar a semnat in locul dvs, daca dvs nu aveti contractul...
Dvs puteti cere in instanta sumele de bani chiar daca nu aveti contractul, aveti ordinele de plata si puteti solicita societatii respective sa prezinte evidenta analitica (unde dvs trebuie sa figurati la creditori cu toata suma pe care ati virat-o.). Si puteti cere in instanta, ca ei sa prezinte si contractul, atunci vedeti daca au semnat in fals, in locul dvs.
Sau poate reusiti sa-i determinati sa va dea banii, la o mediere, spunandu-le ca-i reclamati penal pentru fals, daca dvs nu ati semnat acel contract. Insa faptul ca ati dat banii si s-a scris pe ordinul de plata "c-v contract imprumut", va pune intr-o situatie mai dificila, adica ei pot zice ca ati primit acel contract.(veti putea demonstra doar cu o expertiza ca nu e semnatura dvs). Dvs puteti notifica instantei ca a fost doar o intelegere verbala, eventual...si ca acum va cereti inapoi banii. Consultati un avocat bun.
Extras din Cod Civil

SECŢIUNEA a 3-a

Împrumutul de consumaţie

Dispoziţii comune

Art. 2.158

Noţiune. Capacitate

(1) Împrumutul de consumaţie este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile şi consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeaşi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeaşi natură şi calitate.

(2) Atunci când o persoană acordă un împrumut fără a o face cu titlu profesional, nu îi sunt aplicabile dispoziţiile legale privind instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare.

Art. 2.159

Natura împrumutului

(1) În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutul se prezumă a fi cu titlu gratuit.

(2) Până la proba contrară, împrumutul care are ca obiect o sumă de bani se prezumă a fi cu titlu oneros.

Art. 2.160

Transferul proprietăţii şi al riscurilor

Prin încheierea valabilă a contractului, împrumutatul devine proprietarul bunului şi suportă riscul pieirii acestuia.

Art. 2.161

Termenul de restituire stabilit de părţi

Termenul de restituire se prezumă a fi stipulat în favoarea ambelor părţi, iar dacă împrumutul este cu titlu gratuit, numai în favoarea împrumutatului.

Art. 2.162

Termenul de restituire stabilit de instanţă

(1) Dacă nu a fost convenit un termen de restituire, acesta va fi stabilit de instanţă, ţinându-se seama de scopul împrumutului, de natura obligaţiei şi a bunurilor împrumutate, de situaţia părţilor şi de orice altă împrejurare relevantă.

(2) Dacă însă s-a stipulat că împrumutatul va plăti numai când va avea resursele necesare, instanţa, constatând că împrumutatul le deţine sau le putea obţine între timp, nu va putea acorda un termen de restituire mai mare de 3 luni.

(3) Cererea pentru stabilirea termenului de restituire se soluţionează potrivit procedurii prevăzute de lege pentru ordonanţa preşedinţială.

Art. 2.163

Prescripţia

În cazul prevăzut la art. 2.162 alin. (1), cererea este supusă prescripţiei, care începe să curgă de la data încheierii contractului.

Art. 2.164

Restituirea împrumutului

(1) În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutatul este ţinut să restituie aceeaşi cantitate şi calitate de bunuri pe care a primit-o, oricare ar fi creşterea sau scăderea preţului acestora.

(2) În cazul în care împrumutul poartă asupra unei sume de bani, împrumutatul nu este ţinut să înapoieze decât suma nominală primită, oricare ar fi variaţia valorii acesteia, dacă părţile nu au convenit altfel.

(3) Dacă nu este posibil să se restituie bunuri de aceeaşi natură, calitate şi în aceeaşi cantitate, împrumutatul este obligat să plătească valoarea lor la data şi locul unde restituirea trebuia să fie făcută.

Art. 2.165

Titlul executoriu

Dispoziţiile art. 2.157 alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi împrumutului de consumaţie.

Eu am procura specială de la d. Nu care a făcut de fapt transferul bancar (prin contul sau ). El sa amintește ca l-a făcut cu un contract de imprumut doar ca nu MAE are o copie. La banca trebuie sa fie o copie acelui contract. Eu acuma pot sa mă duc la banca sa cer copie aceasta dacă am procura. Oricum noua ne interesează ca ea nu poate zice ca transferul bancar catre ea (adică firma ei) a fost făcut fără un contract așa ca ea nu trebuie sa ne da bani înapoi . Si pentru ca un transfer bancar de la o persoana f. Catre un SRL nu se poate face fără un contract de imprumut nu e așa? (aceasta a fost prima întrebare )
Nu pot intra bani in contul societatii fara un document care arata provenienta lor !

Alte discuții în legătură

Imprumut fara contract Lulica Lulica Imprumut fara contract Vad in ultima vreme o \"hartuire\" din partea bancilor pentru justificarea unor sume platite sau primite in conturile personale. Daca, ... (vezi toată discuția)
Partaj Catalin__B Catalin__B In urma cu 5 ani am contractat cu sotia un credit de nevoi personale,pe numele amandoura.Dupa 4 ani socrul meu ne-a TRANSFERAT(acest termen reiese clar din OP ... (vezi toată discuția)
Contract imprumut baltazar baltazar Am infiintat un SRL; Exceptand cheltuielile de constituire,in perioada imediat urmatoare, voi face unele achizitii necesare firmei din banii mei.Am inteles din ... (vezi toată discuția)