avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrarea in conditii speciale de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrarea in conditii speciale de munca

Buna ziua,

exista vreun temei legal, in baza caruia se poate face incadrarea angajatilor care lucreaza in conditii deosebite de munca in aceasta categorie?
Pot sa va spun ca pe fluturasul de salariu exista sporul de conditii deosebite dar acest statul nu este stipulat si in cartile de munca (sau la ITM unde banuiesc ca ar trebui sa existe o evidenta a persoanelor incadrate in aceasta categorie).

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:44, 17 Noiembrie 2012
Angajatorul trebuie sa depuna la ITM o solicitare de incadrare a locului de munca in conditii speciale .. in urma primirii avizului , categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca beneficiaza de grupa de munca.

Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - Sporul pentru conditii deosebite de munca nu are legatura cu incadrarea salariatului respectiv neaparat in conditii deosebite de munca pentru a-l ajuta la reducerea varstei standard de pensionare.
- Sumele platite ca spor pentru conditii deosebite de munca sunt incluse in venitul lunar asupra caruia se retine contributia pentru pensie, adica aceste sume sunt luate in calculul; punctajului la pensie.

2. In legatura cu incadrarea in grupe superioare de munca sau cu conditii deosebite sau speciale de munca va redau din raspunsul dat de colega mea, dna Gabriela Pintea, specialista in domeniu, pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

- Incadrarea in grupele I si II de munca se va face in situatia in care, cu toate masurile luate de unitate pentru normalizarea conditiilor de munca, nivelul noxelor existente la locurile (activitatile, meseriile, functiile) prevazute in aceste grupe depaseste nivelul maxim admis prevazut in Normele republicane de protectie a muncii.

- Existenta conditiilor deosebite la locurile de munca cu noxe trebuie sa rezulte din determinarile de noxe, efectuate de catre organele Ministerului Sanatatii sau de laboratoarele de specialitate proprii ale unitatilor. Aceste determinari trebuie confirmate de catre inspectorii de stat teritoriali pentru protectia muncii care, la data efectuarii analizei, constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor si ca toate instalatiile de protectie a muncii functionau normal.

3. Asadar angajatoruil este cel indreptatit sa ceara incadrarea locurilor de munca in grupe superioare sau in conditii deosebite sau speciale de munca si sa platesca contributiile la pensie majorate asa cum spune legea.

4. Puteti sa luati legatura cu ITM sa vedeti daca angajatorul dvs. a facut demersurile necesare pentru incadrarea in conditii deosebite sau speciale de munca a unor locuri de munca din unitatea dvs.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@iulia pinzaru

Art. 29 din Legea 263/2010

(1) Sunt încadrate în condiţii deosebite locurile de muncă stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevăzute de legislaţia în vigoare la data încadrării acestora.
(2) În domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizează pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi a activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.

Citiţi mai mult: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Buna seara, multumesc in primul rand pentru raspuns. Locul de munca este Laborator de analize medicale din cadrul unui spital, cu precizarea ca alte spitale din oras au incadrati angajatii la categoria conditii deosebite, dar la spitalul cu pricina raspunsul este ca nu se poate sau ca exista "vid legislativ". De aceea as fi vrut sa stiu care ar fi etapele pentru remedierea situatiei... Incerc sa ma documentez ca sa nu scriu in necunostinta de cauza...

Multumesc frumos!
1. Este posibil ca administratia celorlalte spitale sa fi facut demersurile necesare pentru ca locurile de munca respective sa fie incadrate in conditii deosebite de munca.

2. In aceste cazuri salariatii si angajatorii platesc contributii mai mari pentru pensie.

Alte discuții în legătură

Spor vatamatoare in anul 2017 andi2017 andi2017 Fara REgulament se poate majora sporul pt. conditii vatamaotare daca avem buletin de analiza de la DSP:)) (vezi toată discuția)
Buletin de analiza a mediului nociv pt. acordarea grupei a ii-a mireteo mireteo nu stiu cat de bun este titlul dar problema mea este urmatoarea:#-o la acordarea adeverintei pt.grupa a II-a este nevoie ca intreprinderea sa aiba buletin de ... (vezi toată discuția)
Grupele 1 si 2 taiate din 1 aprilie 2001 la o intreprindere metalurgica Lamax Lamax Buna, lucrez la o int.metalurgica (otelarie) in acelasi loc de munca din 1978 si din 1 apr 2001 s-au taiat grupele. pe parcurs am fost privatizati de 2 ori ... (vezi toată discuția)