avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... buletin de analiza a mediului nociv pt. acordarea ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

buletin de analiza a mediului nociv pt. acordarea grupei a II-a

nu stiu cat de bun este titlul dar problema mea este urmatoarea:#-o
la acordarea adeverintei pt.grupa a II-a este nevoie ca intreprinderea sa aiba buletin de analiza a mediului pt. a se constata toxicitatea mediului; odata ce consiliul de administratie a discutat si a numit posturile care se incadreaza in grupa a II-a de munca, eu ca functionar mai trebuie sa caut acele analize? odata ce am hoatarea consiliului de administratie si contractul colectiv de munca in care sunt specificate locurile de munca ce intra in grupa II-a, si aviz de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de Ministerul Sanatatii privind completarea Ordinului 50/1990.
Sper din suflet ca se intelege ce doresc si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:44, 26 Septembrie 2012
Consiliul de administratie trebuia sa ia hotararea de nominalizare a locurilor de munca si a meseriilor lucratorilor care se incadreaza in grupa de munca, in baza buletinelor de determinare noxe, de care amintiti. Aceste buletine sau/ si un centralizator intocmit la nivelul firmei dvs. trebuiau sa fie anexate la procesul verbal al sedintei consiliului de administratie (documente care trebuie puse la dispozitia organelor de control abilitate/ expertilor judiciari, la cererea acestora).
In contractul colectiv de munca se nominalizeaza locurile de munca, meseriile si dupa caz personalul care lucreaza la locul de munca incadrat in grupa de munca.
Adeverinta de incadrare in grupa de munca emisa de catre firma trebuie sa respecte modelul din anexa 14 la HG nr. 257/ 20.03.2011 care aproba Normele de aplicare a Legii pensiilor nr. 263/ 16.12.2010
dle. Popa,
va deranjez deoarece am niste nelamuriri .
Pt. adeverintele pt.grupa II-a, pt. perioada 19.03.1969-01.03.1990, pct.5 din Ord.50/1190 spune ca : "Existenta conditiilor deosebite la locurile de munca cu noxe trebuie sa rezulte din determinarile de noxe, efectuate de catre organele Ministerului Sanatatii sau de laboratoarele de specialitate proprii ale unitatilor. Aceste determinari trebuie confirmate de catre inspectorii de stat teritoriali pentru protectia muncii care, la data efectuarii analizei, constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor si ca toate instalatiile de protectie a muncii functionau normal.

Buletinele de determinare prin expertizare, care se eliberau pentru locurile cu conditii grele sau periculoase de munca, nu mai sint necesare."

iar la pct.6 "Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinindu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.)."

in 1991 activitatea unitatii a fost aprobata printr-un aviz al M.M.P.S. pt.grupa II-a iar locurile de munca nominalizate de Cons.de Admnstr.
se pot elibera adev.grupa ii-a in baza acestora pana in 19.03.2000? deoarece abia in 2000 prin L.19 art.198 abroga ord.50 si in art.19 alin.2 spune ca : Criteriile si metodologia de incadrare in locurile de munca in conditii deosebite de stabilesc prin hot. Guv., pe baza propunerii comune a M.M.P.S. si a Ministerului Sanatatii.
iar alin 3; Hot.Guv. pevazuta la alin.2 se va adopta in termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi in M.O. al Romaniei.

Va multumesc anticipat.
Nu inteleg care este intrebarea.
In prezent adeverintele se elibereaza respectandu-se formularul din anexa 14 la HG nr. 257/ 2011, precizandu-se doar incadrarea in articolul legisaltiv/ pozitia, in baza careia s-a acordat grupa de munca.
Pentru perioada 19.03.1969-01.03.1990, nu aveau cum sa se emita retroactiv buletine de determinare, deoarece Ord. MMPS nr. 50 a fost aprobat in martie 1990.
In caz de litigiu cu casele de pensii, acestea nu solicita buletine de determinare, ci numai documente intocmite la nivelul firmei pana la data de 05.04.1990, cu mentiune in carnetul de munca, conform prevederilor art.15 din Ord. MMPS nr. 50/ 1990 pentru perioada anterioara aparitiei ord. Ulterior datei aparitiei Ord. MMPS nr. 50/ 1990 (pentru perioada de timp, de referinta), se solicita documente intocmite la nivel de firma in baza acestor determinari de noxe, avizate de catre ITM, respectiv a respectarii reglementarilor din HG nr. 246/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru incadrare locuri de munca in conditii deosebite.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Categoria sudorului electric Pescar.80 Pescar.80 Ce categorie avea sudorul electric inainte de 1989 mai precis la Ascensorul in Bucuresti intre 1972-1984? Cu respsct. (vezi toată discuția)
Locuri de muncã în condiþii speciale FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună seara, Vă rog să-mi explicaţi cum se interpretează prevederile art. 3 lit. h din Legea nr.263/2010, pentru că art. 30 din aceeaşi lege face ... (vezi toată discuția)
Adeverinta nevalorificata de casa de pensie TANASETEOFIL TANASETEOFIL am depus dosarul pt pensie boala grad 2, a fost nevalorificata o adeverinta de grupa a 2-a pe motiv ca adeverinta nu a fost emisa cf cu intelesul art 6 la ... (vezi toată discuția)