avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cine poate declara o firma in insolventa?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cine poate declara o firma in insolventa?

Cine poate declara o firma in insolventa?
Un consilier juridic cu state de vechime in meserie spunea cuiva, ca poate sa-si declare firma in insolventa insusi administratorul firmei (asociatii fondatori ai firmei).
:))#-o
Cel mai recent răspuns: ametist , utilizator 14:09, 1 Februarie 2009
normal ar trebui sa ceara declararea insolventei creditorii firmei aflata in incapacitate de plata. ca sa o ceara singur administratorul, asociatul acesteia nu prea am auzit. la ce i-ar ajuta aceasta. datoriile pe care se presupune ca le-ar avea de platit oricum trebuie sa le plateasca.
Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
Art. 26 Legea 85/2006
(1) Procedura va incepe pe baza unei cereri introduse la tribunal de catre debitor sau de catre creditori, precum si de orice alte persoane sau institutii prevazute expres de lege.
.............................................................................
Art. 27
(1) Debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
(2) Va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi si debitorul in cazul caruia aparitia starii de insolventa este iminenta.
(3) Cererile persoanelor juridice vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive sau statutelor, au calitatea de a le reprezenta.
(4) Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage raspunderea patrimoniala a debitorului persoana fizica sau juridica, pentru prejudiciile pricinuite.
Este corecta afirmatia ca atit debitorul cit si creditorul pot cere deschiderea procedurii insolventei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2009
ALICE STRECHEANU, Avocat
Eu cred ca vor urma ..foarte multe cereri de deschidere a procedurii formulate de chiar firmele care constata ca intra in imposibilitate de plata..la vremurile pe care le traim..

exista avantaje..ganditi-va ca de la momentul deschiderii procedurii, nu mai curg dobanzi, penalitati..nici la creantele bugetare( care sunt usturatoare) pe de o parte, si de alta parte, se vor suspenda si toate procesele indreptate impotriva debitorilor cu privire la creante...

In mod normal, statul ar trebui sa aiba mijloace legale efective prin care sa salveze sau cel putin sa diminueze efectele incapacitatii de plata atat a persoanelor fizice, cat si a persoanelor juridice...

Este o diferenta intre a nu plati cu rea credinta si..a ajunge sa nu mai poti plati din motive obiective. NU inseamna neaparat nepricepere.
statul trebuie sa-ti asigure mijloacele prin care, constatand iminenta incapacitatii de plata, cel vizat sa poata actiona pentru a limita efectele..

satatul nu poat fi interesat ca oamenii sa-si piarda toate bunurile, sa fie executati..si sa ajunga la metrou..
in spatele persoanelor juridice sunt tot..persoane fizice..toti cetateni!

am divagat, dar discutia se va repeta raportat la ce se intampla in jurul nostru..iar falimentul implica o reactie in lant fiind afectati toti eventualii creditori si activitatile lor..

eu as prefera sa vad un debitor responsabil care ...cere insolventa..decat unul care a prejudiciat 1500 de creditori si obligatiile sale de plata sunt de ..miliarde..pe care nu are cum sa le mai onoreze...

av. Ileana Schwarz

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2009
Ileana Schwarz, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control de fond- insolventa dory1985 dory1985 Daca in urma unui control de fond , inspectorii sesizeaza ca firma are foarte multe datorii la fisc si la furnizori, ei imi pot declansa procedura de ... (vezi toată discuția)
Ce este mai avantajos pentru o societate comerciala mihaelaniciu mihaelaniciu intrebarea mea este daca pentru o societate comerciala, potrivit legii privind insolventa, este mai avantajos daca se face la cererea societatii sau daca este ... (vezi toată discuția)
Insolventa ContSters91137 ContSters91137 Reclamanta AFP Sector 1 a formulat opozitie impotriva hotararii adunarii generala a actionarilor unei societati prin care s-a decis dizolvarea societatii si ... (vezi toată discuția)