avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua,
Legat de stimulentul de insertie, daca sotul intra in concediu de crestere copil si se intoarce la serviciu in mai putin de o luna sau chiar dupa o luna, el poate beneficia de aceasta indemnizatie?
Va rog, daca-mi puteti preciza si care este cuantumul indemnizatiei, daca va fi primita pe 2 ani si ce alte conditii trebuie indeplinite. Stiu ca s-a modificat ceva si in lege, dar nu ma pricep s-o interpretez.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:31, 8 Iulie 2013
buna ziua

Sunt in urmatoarea situatie:
Sotia nu poate beneficia de concediu crestere copil, nasterea avand loc in luna august 2013, deoarece conform legii trebuie sa ai pe ultimele 12 luni de la data nasterii copilului in urma realizat venituri, iar sotia mea in luna ianuarie 2013 a fost in concediu fara plata la solicitarea angajatorului,drept pentru care i s-a comunicat ca nu poate beneficia de indemnizatia de creste copil avand intrerupre pe luna ianuarie considerandu-se 11 luni cu venit,nu 12.
In conditiile acestea, sotul este angajat cu contract de munca din luna martie 2011, neavand intreruperi nici concediu fara plata.
intrebarea este daca poate beneficia de stimulentul de insertie fara a intra in Concediu crestere copil, sotia avand demisia data.
Daca sotia intra in prenatal si post natal(cele 126 zile), mai poate beneficia sotul de insertie, fara a intra in concediu, mergand in continuare la slujba iar contractul de munca sa aibe continuitate, sa nu fie intrerupt.
1. - Sotul poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara a intra in CCC) dupa ce mama termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie).
- Daca sotia a demisionat si nu mai poate beneficia de concediu de maternitate atunci sotul poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

2. Actele necesare le va depune la Primarie unde poate merge sa solicite lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.
Buna ziua!As dori,va rog,sa stiu si eu daca si anul asta se acorda stimulentul de insertie si cum se acorda.Cum pot opta pe un an de ccc sau 2 ani ccc sau cum e daca trec direct la stimulent.Mentionez ca trebuie sa nasc saptamana asta ...Multumesc mult! Sau se poate sa beneficieze sotul de concediu prenatal,el fiind angajat doar de o luna si eu sa trec direct la indemnizatie sau stimulent...?
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
maria85maria, utilizator
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC si/sau de stimulentul de insertie trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate).

2. - Daca optati pentru CCC pana la 1 an puteti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
- Daca optati pentru CCC pana la 2 ani puteti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.

3. Puteti opta direct pentru stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC), in suma de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

4. Puteti solicita CCC sau direct stimulentul de insertie dupa ce se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

5. Daca sotul nu are venituri in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (spuneti nca are deabia o luna de zile) atunci nu poate beneficia nici de CCC nici de stimulentul de insertie si nici nu mai trebuie sa intre cel putin o luna in CCC.
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Inca mai vreau sa intreb ...daca optez pe doi ani concediu si revin la munca inainte sa implineasca copilul un an mai pot beneficia de stimulent?
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ralf84 ralf84 Buna ziua, AM si eu o nelamurire: Sunt in concediu crestere copil si am optat pt 2 ani, exista posibilitatea sa ma razgandesc si sa intrerup dupa implinirea ... (vezi toată discuția)
Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma intorc la munca din concediu de maternitate jurescumaria jurescumaria buna ziua! sunt in concediu de crestere copil insa vreau sa ma intorc la munca inainte de implinirea celor doi ani pentru care am concediu. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)