avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare de la caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare de la caldura

Locuiesc intr-un imobil de 4 etaje, cu centrala proprie.
Doi locatari vor sa renunte la incalzirea apartamentelor, unul integral si un altul partial, dar prin inchiderea robinetului de la calorifer.
Va rugam sa ne comunicati daca este corect modul de debransare, si daca dansii sunt sau nu sunt obligati sa plateasca cota parte din costul de la incalzire.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:58, 19 Noiembrie 2012
1-Legal,nu exista posibilitatea calcularii cotelor consum in situatia debransarii partiale
2-Daca la nivelul imobilului exista infiintata asociatie de proprietari,este necesara respectarea legislatiei in domeniu
3-Chiar daca proprietarii inteleg sa se debranseze de la sistemul de alimentare cu agent termic,le revine obligatia,in temeiul legislatiei care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari sa achite c/v cota indiviza
Da, legal se pot debransa, dar nu prin inchiderea robinetului de la calorifer, ci prin scoaterea caloriferului si sigilarea tevilor, exista posibilitatea calcularii cotelor.
Dar sunt obligati sa plateasca ceea ce le revine pe cota-parte de proprietate si tevile care le traverseaza apartamentul, dar atentie la ce modalitate au pentru incalzire, daca se incalzesc cu gaze (daca sunt la comun) nu este OK,
Saptamina asta am aflat si eu de la FALT cum e legea. Baza de calcul e reprezentata de suprafata utila a apartamentului trecuta in actul de proprietate (la cei care si-au inchis balconul se ia si suprafata balconului, indiferent ca exista sau nu autorizatie de construire).
Avem doua variante:

1. In mod normal caldura se plateste DOAR la suprafata utila trecuta in actul de vinzare-cumparare. Va aduc caminte, in baza HG 1588, nu exista posibilitatea de a modifica dupa bunul plac numarul caloriferelor sau elementilor: "proprietarii au obligatia să modifice instalaţiile de distribuţie a utilităţilor în interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu numai în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilităţii, în care se arată efectele modificării instalaţiei respective. Pe baza acestui referat comitetul executiv va hotărî asupra efectuării modificării".

2. Doar cu hotarare in adunarea generala se poate plati pe suprafata radianta 9cred ca asa se numeste):
Asta inseamna ca la cei care isi modifica caloriferele trebuie facut un studiu de catre furnizorul agentului termic, in urma caruia se obtine un coeficient care se inmulteste cu suprafata utila din actul de proprietate.
Acel coeficient e dat de raportul dintre energia termica furnizata de noua configurare a caloriferelor (numar calorifere, numar elementi)/ energia termica furnizata in configurarea initiala. E evident ca cei care si-au pus mai multe calorifere au o suprafat radianta mai mare si invers.

Dar varianta 2 se poate realiza doar cu:
- hotarare in AG
- masurarea coeficientului in baza unei expertize facute de furnizorul de agent termic.
Vreti sa ne spuneti si noua articolul unde gasim aceasta fraza in HG 1588/2007?


Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica - art. 251
Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situatii:
a) se intentionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spatiului cu destinatie de locuintă si nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spatiului cu destinatie de locuintă sau altă destinatie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.

Alte discuții în legătură

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)