avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Facturi nestampilate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Facturi nestampilate

Salutare sunt nou pe aici ;v-am citit si va spun si eu:am o inspectie fiscala si in prealabil am de punctat cu anumiti furnizori declaratia 394.
La un furnizor surpriza: aprox 20 de fact pe care ei le au si eu nu le am in contabilitate.Am cerut de la furnizorul respectiv copii dupa acele facturi si copii dupa facturile pe care le avem amandoi.
Copiile facturilor pe care le avem amandoi sunt stampilate si semnate de mine ca am receptionat marfa,dar copiile facturilor pe care furnizorul le are in plus fata de mine sunt nestampilate si nesemnate de mine ca as fi receptionat acea marfa, iar in plus au si cate o chitanta cu cvaloarea facturii.
Am cerut explicatii furnizorului despre aceste facturi si mi a spus ca aceste facturi in viziunea lui reprezinta marfa achitata pe loc la livrare si de aceea nu au semnatura si stampila mea :hm: lucru total neadevarat.
Altfel spus eu m-am trezit ca am niste facturi consemnate de furnizor in decl 394 dar eu nu am nici facturi nici chitante nici marfurile.
Sa inteleg ca daca astfel de firme au un stoc mare de marfa si vor sa scape de el al pot factura catre orice firma ?
Eu ce ar trebui sa fac acum ca m-am trezit cu aceste facturi nesemnate si nestampilate de mine? ca inteleg ca stampila si semnatura nu reprezinta nimik.
Sa inteleg ca suntem expusi cu totii sa ne trezim peste noapte cu facturi pe numele nostru?
Cum ne putem apara de acest fenomen?
Se poate formula o plangere?catre cine?civil sau penal?
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
pati2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:16, 17 Noiembrie 2012
Facturile trebuiau semnate si stampilate de catre Dvs. in rubrica destinata persoanei care a primit marfa. Conform Codului fiscal, art. 155, alin. 6
(
Semnarea şi ştampilarea facturilor nu sunt obligatorii.

reprezinta de fapt stampilarea si semnarea facturii de catre emitent, nu de primitor.
Cu scuzele de rigoare,nu am inteles.
Am inteles ca cnf Codului fiscal, art. 155, alin. 6,
nu este necesara stampila si semnatura beneficiarului pe o factura de marfa dar totusi cum ma pot pazi ca pe viitor sa nu apara alte facturi pe numele firmei mele?
Exact invers am scris. Adica nu se aplica in cazul furnizorului acea prevedere din Codul Fiscal. Pentru beneficiar este obligatorie confirmarea prin semnatura si stampila a primirii marfurilor sau prestatiilor executate.
Multumesc pt raspuns ;ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ?
Carei instante ar trebui sa ma adresez?
Practic,eu ar trebui sa contest si sa refuz sa accept ca acele facturi sunt ale mele.
Ce demers ar trebui sa fac?
E o speta comerciala sau penala?
Cred ca va puteti proteja impotriva unor astfel de situatii cu ajutorul unor intelegeri scrise cu furnizorii prin care partile sa impuna delegatilor lor o anumita conduita (de exemplu, toate facturile trebuie sa fie semnate si stampilate de ambele parti, chiar daca legea nu impune).

Situatia dvs. nu e una comoda, deoarece puteti fi suspectat de evaziune fiscala. Una dintre solutii ar fi sa cereti o investigare mai aprofundata a furnizorului dvs. referitor si la alti clienti pentru a vedea daca nu au patit-o si altii.

Alte discuții în legătură

O factura intocmita gbsimion gbsimion O FACT>INTOCMITA DAR NESEMNATA SI NESTAMPILATA SE INREGISTREAZA LA CONTABILITATE? (vezi toată discuția)
Semnarea si stampilarea facturilor DAIANA_ DAIANA_ Am si eu o rugaminte si sper ca ma veti edifica cu privire la aceasta problema ! [b]Mai este obligatoriu ca facturile sa fie semnate si stampilate? [/b]E ... (vezi toată discuția)
Factura cu datele celui care o emite? adriana m adriana m Buna ziua,va rog lamuriti-ma si pe mine:deci ,conform legii...din...(nu mai stiu acum exact care)nu mai este necesara stampila si semnatura emitentului pe ... (vezi toată discuția)