avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale

Buna ziua,

Am cateva intrebari legate de succesiune.

Mama a decedat in 2007 iar succesiunea dupa mama am facut-o acum in 2012.

Succesiunea a fost facuta dupa doua mase succesorale:
- apartamentul parintilor – propietari mama si tata -sunt singur la parinti
- pamantul si casa bunicilor din partea mamei.
mentionez faptul ca bunicul dupa mama este decedat din 1989 iar fratele mamei (unchiul) si bunica dupa mama sunt in viata – - > bunurile sunt situate in zona rurala.

In momentul in care am facut succesiunea dupa mama pe ambele mase succesorale, apare si tata ca beneficiar la drepturile mamei dupa parintii sai (bunicii dupa mama)

In urma semanrii actelor la notar imi apara ca eu am dreptul la 3/4 din masa succesorala si tata are dreptul la 1/4.

Intrebarile mele sunt urmatoarele :
- Este normal ca tata sa aibe drepturi la o parte din drepturile mamei dupa parintii sai ? din moment ce tata nu avea nici un act pe bunurile bunicilor dupa mama ?
- Dupa moartea mamei, la cat am dreptul din proprietatile bunicilor ? , se imparte intre mine si unchiul in mod egal sau o parte din proprietatile mamei ajung la unchiu si bunica mea ? – - > pun aceasta intrebare ptr ca unchiul imi spune ca ar avea un act de succesiune dupa bunicul in care este scris ca ceea ce este la tara s-a impartit intre bunica - unchiul si mama mea dupa moartea bunicului, iar eu in urma decesului mamei sunt mostenitor doar la jumate din jumatatea mostenita de mama dupa decesul tatalui ei.
- Ar exista vreo problema de mostenire dupa moartea tatalui meu ? - - > mai exact, avand in vedere ca apare si tata ca beneficiar / propietar la apartament si masa succesorala din partea bunicilor de pe mama , dupa moartea tatalui meu ara avea drepturi cumva unchiul meu dupa tata sau oricine altcineva dupa tata sau mama in afara de mine – avand in vedere ca sunt sigurul copil / mostenitor al parintilor mei ?

Va rog sa imi dati un raspuns rapid,
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: sorisso2005 , utilizator 09:40, 20 Noiembrie 2012
Da, este normal ca sotul sa isi mosteneasca sotia si astfel o cota parte din averea bunicilor dvs (socrii tatalui dvs) sa ii revina.
Este corect si ceea ce spune unchiul dvs, cu mentiunea ca in urma dezbaterii succesiunii dupa bunic mama dvs nu mostenea jumatate ci impreuna cu fratele sau avea dreptul la 3/4 din ceea ce ii revenea bunicului. Ca fiu dvs mosteniti 3/4 din tot ce a detinut mama dvs, inclusiv din ceea ce a dobandit prin mostenire de la bunicul dvs.Este o cota mica ce va creste insa dupa moartea bunicii dvs la a carei mostenire veti veni in calitatea de nepot de fiica predecedata
Dupa moartea tatalui dvs veti fi singurul mostenitor al acestuia.
Va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema mostenire DrThrax2010 DrThrax2010 am si eu o intrebare legata de o mostenire, bunica mea are mostenire un teren de 4166, care ea a avut 2 copii adica tata si unchiu, care ei au murit inaintea ... (vezi toată discuția)
Act de mostenitor corinacarstoiu corinacarstoiu Ce se intampla in cazul in care intr-un act de mostenitor figureaza 2 persoane (mama si fiu pentru succesiunea sotului, respectiv a tatalui), dar din cauza ... (vezi toată discuția)
Mostenire Maria 32 Maria 32 Buna ziua ,parinti mei au decedat acum 21 ani avem o casa construita d tata dar p numele bunicului ,noi suntem doi frati gemeni si p langa noi o matusa ( sotia ... (vezi toată discuția)