avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Care ar putea fi distinctia juridica dintre ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Care ar putea fi distinctia juridica dintre democratie, meritocratie si cretinocratie?

Subiectul mi-a fost sugerat, ca nuanta, de o prietena de pe av-net. Nu-i divulg identitatea.
Dragi prieteni, va provoc sa comentati acest subiect, al "democratiei originale".
Cu precizarea ca noi, neavand experienta democratica, nici institutii, nici personal adecvat in acestea si neavand nici o constitutie elaborata de un Abraham (Lincoln), ne zbatem de vreo 22 de ani incercand sa... inventam "coada la pruna".
Cum functioneaza oare pe la altii masinaria asta? Meritocratic sau cretinocratic? :)
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 18:54, 30 Decembrie 2012
Avand in vedere ca in ultimii 20 de ani in Romania sunt tot mai multi cretini cu diploma de prosti la mana, este normal si firesc din punctul de vedere al celor care se inmultesc pe zi ce trece, ca si Romania se inscrie in randul democratiei, cand de fapt ea se indreapta sigur spre cretinocratie. Asa cum anormalul ia, cu fiecare zi ce trece, locul normalului, tot asa locul democratiei este luat de cretinocratie. Desigul d.l Alex_Munteanu are perfecta dreptate in expunerea sa. Distinctia juridica dintre democratie, mediocratie si cretinocratie este nestiinta poporului, mai exact incalcarea principiilor de baza, democratice, din necunoastere. Romanul nu mai este dornic sa cunoasca adevaratele principii democratice si implicit nu doreste sa-si respecte obligatiile democratice, el doreste doar sa castige mult intrun termen cat mai scurt, fara a se gandi ca pe termen lung Romania ar avea de suferit. Datorita acestui fapt de la an la an Romania decade ca tara, ca natie, fapt vizibil tot mai des in ultima vreme. Intrebarea ar fii ce inseamna democratia pentru romani? Ce stiu romanii despre principii si obligatiile care decurd din acestea? Cine face o instruire democratica cu romanii? Nimeni. Toti ne iau doar de cobai, dupa care ne considera inferiori si mai tarziu se dezic de noi, aruncandu-ne la gunoi.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Justitiarul711, utilizator
@ynocentta a scris:
este evident ca sunteti refractar si reticent la majoritatea opiniilor celor care inteleg sa se implice sa raspunda topicurilor initiate de dvs


Cred ca nu vorbim aceeasi limba desi folosim (aparent) cam aceleasi cuvinte :(
Sensul perceput de dvs. la decodarea mesajului meu este cam distorsionat, si fara simtul umorului.
Cum functioneaza...?

insemna Cum functioneaza...? (nicidecum de ce, cand, unde, etc.) Cum...?
Dvs. probabil ati inteles ca prezumatul "gica contra" demonstreaza ca... nu functioneaza institutiile democratice. Probabil sunteti procuror sau militian de profesie, educat la "scoala" samavolniciei cetateanului fata de posesorii (uniformei) dreptului.
Ghinion, eu vin din alt film :duh:
Dar daca doriti aplauzele mele pentru rigiditatea dvs., imi pare rau :(
Dvs. nu l-ati fi impuscat pe Ceausescu. Cei ca mine... oricand.
Daca ati fi citit cumva "Psihologia multimilor", carte celebra a dr. Gustave Le Bon, ati fi obsevat mica (mare) deosebire dintre democratia anglo-saxona si democratia latina (haos-ul din America de Sud), la institutii identice cu cele din Nord.
Totusi, va multumesc pentru efortul de a raspunde (judecandu-ma) #-o, dar ocolind raspunsul la subiect :D
Buna ziua mama, castraveti draga!

@Alex_Muntean... a scris:
Au fost putini domnitori autocrati și aceia au fost alungati/omorati destul de repede.


Mda. Intamplator a ramas celebru un Stefan cel Mare, un Vlad Tepes. Pana si Mihai Viteazu' a fost tradat (democratic) de "parlamentul" (boierii) de pe atunci. Si tipul realizase chiar prima unire a tarii, nu?

Acceptati reformularea privind 1000-a de ani sustinuta de dvs. ca incluzand in asa-zisa "veche democratie": tradarea, hotia si crima? :duh:
Si acestea la nivel inalt. Gresesc?

P.S. Asta, ca nu mai amintesc de Armand Calinescu, Nicolae Iorga sau Lucretiu Patrascanu, mai recent de 100 de ani. Astia suntem, nu? :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
ContSters184021, utilizator
Pai si vi se pare că democratia ateniană, americană sau occidentală e de vreun alt tip, mai superior?
Nu judec asta dar, personal, nu imi amintesc ca vreun cizmar sa fi devenit presedinte pe acolo pe unde ziceti dvs. si nici nu stiu vreo florareasa sa fi aparut cu pretentii de prestigiu ca academician doctor inginer (codoi). :slap:
Ma rog, putea fi si pretentia la titlul de doctor in orice, inclusiv in drept democratic (neo-centralism "democratic") :duh:

P.S. Pretentie solutionata tardiv, dar corect, fara obedienta, si in reciprocitate la 7,62 (mm) :D
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
ContSters184021, utilizator
Abraham Lincoln construia garduri de lemn. Hai să nu caracterizăm persoanele după ocupatia profesionala, caci se poate intampla ca un tăran din vârful muntelui să guverneze mai bine decât un erudit academician.
Cel dintâi având școala vieții
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)