avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \\"situatia juridica reala a imobilului\\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"situatia juridica reala a imobilului"

Ce se intelege prin sintagma " situatia juridica reala a unui imobil"?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 13:05, 21 Noiembrie 2012
- înseamnă că situaţia în care cuprinsul din C.F nu corespunde în privinţa înscrierii cu situaţia juridică reală. Iată ce spune Legea 7/1996, la art.33 :

(1) In cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta inscrierii, cu situatia juridica reala, se poate cere rectificarea sau, dupa caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara.
(3) Prin modificare se intelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afecteaza esenta dreptului care poarta asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decat la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila, prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(5) Erorile materiale savarsite cu prilejul inscrierilor in cartea funciara pot fi indreptate la cerere sau din oficiu.
(6) Procedura de rectificare a inscrierilor in cartea funciara, a modificarilor si cea de indreptare a erorilor materiale se va stabili prin regulament aprobat de directorul general al Agentiei Nationale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce e de facut cand schita rlv de cadastru arata cu 10% suprafata lipsa charisma charisma am un apartament la care am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite, si mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara Ioanarp Ioanarp Buna! Ce presupune faptul ca esti parat intr-un proces care are ca obiect prestatie tabulara? Si in ce consta aceasta procedura? Ce ar putea contine o ... (vezi toată discuția)
Probleme extras cf marik79 marik79 Doresc sa cumpar un apartament detinut in cote parti de 3 proprietari astfel(conform extras CF): proprietar1: 5753/10000 proprietar2: 1177/10000 ... (vezi toată discuția)