avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat de legal este?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat de legal este?

Cat de legala este instrainarea prin act autentic a unei cote ideale de 50% dintr-un imobil ,fara existenta cadastrului pentru acea cota , ci doar pe intregul imobil?
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
avvalentina, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:12, 23 Noiembrie 2012
cred k e este foarte legala. cumparatorul poate cere iesirea din indiviziune oricand doreste.
In conetxtul in care instrainarea se face cu scopul de a reintregii proprietatea celeilalte parti ce detine cota de 1/2 din imobil, se poate face doar in baza cadastrului pentru intreg, cadastru ce a servit la intabularea intregului pentru ambii proprietari. Problema pusa in discutie comporta individualizari - Indiviziune, cote parti , posesor, etc.
Cum să existe cadastru pentru cota ideală, indiferent de valoarea acelei cote?

Vînzarea este posibilă în oricare din situaţiile de mai jos:

- unicul proprietar înstrăinează o cotă parte unuia sau mai multor cumpărători
- deţinătorul unei cote părţi îşi înstrăinează cota, fie unui terţ, fie coproprietarului cu care este în indiviziune
- deţinătorul unei cote-părţi înstrăinează o cotă parte din cota sa

fără a fi nevoie de vreo documentaţia cadastrală cu privire la cotele înstrăinate.

Doar dacă s-ar pune problema înstrăinării unei parcele bine determinate se pune problema stabilirii prin documentaţie a limitelor acelei parcele, a lotizării terenului, a atribuirii de noi numere cadastrale şi de întabulare într-o nouă carte funciară a parcelei rezultate.
Multumesc pentru raspunsuri.Regula este ca bunul care se vinde trebuie sa fie corect individualizat.Credeti ca exceptia privind individualizarea , in cazul apartamentelor, este constitutionala? In primul caz mentionat si de @themis , care ma intereseaza, de ce ar fi constitutionala vanzarea unei cote de catre unic proprietar care duce la crearea unei stari de indiviziune prin conventia partilor si ulterior, prin vanzarea cotei noului proprietar catre cel initial sa se revina la situatia anterioara?
Ce înţelegeţi prin excepţia privind individualizarea în cazul apartamentelor? ªi la ce articol din Constituţie vă referiţi?

Vînzarea unei cote părţi nu se loveşte de niciun articol din Constituţie. Poate detaliaţi.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, In cazul a doi mostenitori ,se poate face instrainarea unui teren prin vanzare doar cu aceeptul celuilat mostenitor ,fara a face iesirea din ... (vezi toată discuția)
Testament gigelas gigelas Buna dimineata, Sora mea are testament ptr. 1250 mp. dintr-o suprafata totala de 2500 mp. Poate sa-si faca singura cadastrul,ptr.cei 1250 mp.,sau trebuie ... (vezi toată discuția)