avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune?

Buna ziua,
In cazul a doi mostenitori ,se poate face instrainarea unui teren prin vanzare doar cu aceeptul celuilat mostenitor ,fara a face iesirea din indiviziune?
Mentionez ca terenurile deja sunt impartite si date in folosinta de ani de zile,dar nu am facut iesirea din indiviziune.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: BulgaruP , utilizator 17:17, 19 Noiembrie 2021
Nu se poate, trebuie ca ambii proprietari sa vanda terenul. Treaba dvs cum impartiti ulterior banii sau daca ii impartiti avand in vedere situatia de fapt dintre dvs.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cota- parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata fara acordul celorlalti coindivizari.



Numai pentru instrainarea bunului,in integralitate , e necesara respectarea regulii unanimitatii, incidenta in cazul actelor de dispozitie cu privire la un bun proprietate comuna.



Succes.
daca ambii mostenitori sunt de acord se poate face vanzarea unei cote parte din teren fara a mai face iesirea din indiviziune?asta era intrebarea,multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Initial ati mentionat ca doriti instrainarea bunului indiviz.


Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.





Transmisiunea dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.


Dupa dezbaterea succesorala (operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate) se poate transmite cota-parte din dreptul de proprietate .


Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.


( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).





Asadar, transmiteti cota-parte din dreptul de proprietate, catre un tert interesat, cu titlu gratuit ori cu titlu oneros.



Succes.
sorina_h2004 a scris:

daca ambii mostenitori sunt de acord se poate face vanzarea unei cote parte din teren fara a mai face iesirea din indiviziune?asta era intrebarea,multumesc!


Nu vă ajută vânzarea unei cote din dreptul de proprietate.
Dacă proprietarii (moștenitorii) nu fac partajul, chiar dacă sunt de acord, vă vor vinde o cotă din tot terenul și nu o parte din acel teren.

Deci vânzarea este posibilă, dar veți dobândi prin cumpărare o cotă din proprietatea întregului teren și nu doar o parte delimitată din acel teren așa cum acesta a fost împărțit în fapt.

Pentru a cumpăra doar o parte delimitată din teren trebuie să faceți (proprietarii trebuie să facă dar puteți să vă înțelegeți să contribuiți și D-voastră) o lucrare cadastrală de împărțire, iar apoi să cumpărați doar o bucată de teren și nu o cotă din întregul teren.

Cumpărarea unei cote vă asigură o cotă de proprietate din tot terenul și nu o proprietate întreagă sint-o parte din teren.
Deci veți fi proprietar pe o cotă din tot terenul, adică veți putea folosi în comun cu ceilalți proprietari tot terenul, dar nu veți putea folosi singur o parte delimitată din acel teren.

Cota din dreptul de proprietate asupra unui teren nu e același lucru cu proprietatea exclusivă asupra unei cote din acel teren.

Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Cat de legal este? avvalentina avvalentina Cat de legala este instrainarea prin act autentic a unei cote ideale de 50% dintr-un imobil ,[b]fara existenta cadastrului pentru acea cota[/b] , ci doar pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, 2 persoane au mostenit (prin certificat de mostenire) 1/2 dintr-un imobil + teren. Unul dintre ei a vandut partea sa, pentru vanzare nu trebuia sa ... (vezi toată discuția)