avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... La societatile comerciale cu capital privat ar trebui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare?

Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial CCMUN,partial,totul la limita de jos.Zile de concediu odihna platite,21,indiferent de vechimea in munca,nu se acorda spor de vechime,pe cartile de munca toata lumea are salariul minim pe economie,conform coeficientilor de ierarhizare din CCMUN.Este corect ca dupa 2 ani vechime pe un post de economist cu studii superioare,ca economist,sa ai pe cartea de munca salariul minim pe economie,1200 brut.Unde ar trebui sa ma adresez,pentru a afla mai multe detalii in aceasta problema?Eu inteleg ca salariul de 1200 ar trebui sa-l aibe un economist debutant,dupa 6 luni se acorda un porcent la salariul de incadrare?????nu stiu cat,dupa 1 an alt procent,etc.+sporul de vechime in munca (daca are vechime dintr-o activitate anterioara).Unde pot gasi o astfel de lege?Am solicitat,angajatorului sa imi acodre pe cartea de munca sporul de vechime in munca si mi-a spus ca in CIM,pe care l-am semnat la angajare,nu sunt prevazute sporuri.
Mi-am dat demisia,deoarece nu vreau sa ies la pensie cu salariul minim pe economie,nu a semnat-o(de 7 zile),sunt inca in perioada de preaviz(15 zile conform CIM).Acum,ce ar trebui sa fac,pentrua-mi castiga drepturile salariale cuvenite (dupa parerea mea nu am fost corect retribuita,sau poate gresesc)?Va rog mult sa ma ajutati!
Vasilescu Mirela
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:09, 18 August 2009
Nu este grila de salarizare in unitatile private, dar trebuie sa se respecte salariul minim pe economie. Si aplicarea sporului stabilit tot prin CCMUNN. Si mai este apoi si negocierea directa a drepturilor salariale cu patronii.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Potrivit CCMN, art. 40 (1) , se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2,
2. postliceala = 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3,
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficientii de salarizare de la alin. (1) se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului incadrat conform alin. (1) se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.

De la 01.01.2009, salariul minim brut pe economie este de 600 lei. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut de lege , constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Multumesc,pentru raspunsuri.
a) Unde se pot gasi standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiilor?
b)Conform,CCMUN,ar trebui sa mi se acorde si sporul de vechime in munca,in alt domeniu de activitate (15%) si zilele de concediu in functie de vechime,chiar daca in CIM,pe care l-am semnat la angajare,la rubrica SPORURI,este trecut NU (CA NU BENEFICIEZ DE NICI UN SPOR) si am dreptul la 21 zile CO,dupa 12 ani vechime.
c)Am inteles eu bine,CIM,ar trebui actualizat (cu un act aditional,inregistrat la ITM) care sa prevada obligariile angajatorului conform CCMUN cu acele drepturi minime,ale sallariatului?Pentru recuperarea drepturilor din urma unde trebuie sa ma adresez?
d)Daca,angajatorul,nu respecta CCMNU,de ce cand depune state,cartile de munca la ITM,nu sunt sesizati ca trebuie sa respecte legea?
Vasilescu Mirela
a)[ link extern ]
b)sporul trebuie acordat, daca nu este deja cuprins in salariul negociat, trebuiesc acordate minim 21 zile, pt.restul negociati direct.
c)se face un act aditional.Incercati prima oara sa va adresati direct angajatorului, daca nu, in instanta.
d) Cei de la ITM nu cunosc conditiile fiecarei firme in parte, desi la concediul de odihna nu se accepta mai putin de 21 zile, se verifica totusi aceste conditii minimale, dar mai sunt si scapari.
Standardele ocupationale le puteti gasi pe site-ul Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor ,
[ link extern ]

Soprul trebuie acordat la societatile in care nu este prevazut includerea acestuia in salariul de baza. Daca in c.i.m. nu este prevazut ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza, atunci angajatorul trebuie sa-l acorde.

CO minim este de 21 zile lucratoare pe an. Pentru recuperarea drepturilor salariale restante aveti posibilitatea fie sa va adresati ITM-ului, fie sa introduceti o actiune in instanta impotriva angajatorului.

Alte discuții în legătură

Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)
Salariu angajat cu studii superioare tedox tedox vreau sa angajez un economist la firma, care e salariul minim pe care pot sa-l dau? (vezi toată discuția)
Grila de salarizare miki.mihaela2006 miki.mihaela2006 Grila de salarizare cuprinde salariile tarifare de incadrare din statele de plata sau sunt cele la care se aplica coeficientii minimi de ierarhizare plus ... (vezi toată discuția)