avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... doc necesare pt infiintarea unei fundatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

doc necesare pt infiintarea unei fundatii

Imi poate spune si mie cineva ce documente imi trebuie sa infiintez o fundatie....si care sunt pasii pe care sa ii urmez. Ma gandesc la o fundatie pentru ajutarea persoanelor cu handicap, a batranilor si a persoanelor sarace. Ajutor care sa vina sub forma de servicii,informatii si chiar bunuri. As vrea sa stiu de asemenea daca as putea accesa fonduri in acest scop. Mentionez ca as vrea sa lucrez si cu salariati, nu numai cu voluntari.
Ms anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:59, 6 Noiembrie 2009
Fundatia este o organizatie neguvernamentala ce se constituie de catre una sau mai multe persoane, ce aloca un patrimoniu in vederea realizarii unui scop general sau, dupa caz, al unor colectivitati.

Patrimoniul initial ce trebuie alocat este cel putin contravaloare a 100 de salarii minime brute pe economie. Exceptie o fac acele fundatii care au drept scop operatiuni de colectare de fonduri, ce urmeaza a fi puse la dispozitia altor asociatii si fundatii, caz in care patrimoniul initial trebuie sa fie cel putin contravaloarea a 20 de salarii minime brute pe economie.

Dupa dobandirea personalitatii juridice, patrimoniul in numerar initial al fundatiei poate fi transferat in contul curent, de unde va fi folosit pentru efectuarea de plati in interesul fundatiei.

Acte necesare:

* Copie CI / Pasaport membru / membri fondator(i)
* Copie Contract spatiu pentru sediul fundatiei
* Datele de identificare ale (co)proprietarilor sediului
* O varianta pentru denumirea fundatiei.

Termenul pentru constituirea unei fundatii este de 45 zile - moment in care fundatia va fi pe deplin functionala. Obtinerea hotararii judecatoresti privind dispunerea inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor se face in 21 de zile, insa, datorita procedurilor ce trebuie indeplinite pentru ca aceasta hotarare sa ramana definitiva, termenul ajunge la 45 de zile.

Pentru tarifele practicate, accesati pagina tarife: infiintari ONG.
Og nr.26/2000 prevede ca :
Art. 16. - (1) In vederea dobandirii personalitatii juridice, fondatorul sau, dupa caz, fondatorii incheie actul constitutiv si statutul fundatiei, in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.

(2) Actul constitutiv al fundatiei cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:

a) datele de identificare a fondatorului sau, dupa caz, a fondatorilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;

b) scopul fundatiei;

c) denumirea fundatiei;

d) sediul fundatiei;

e) durata de functionare a fundatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;

f) patrimoniul initial al fundatiei;

g) componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale fundatiei ori regulile pentru desemnarea membrilor acestor organe;

h) persoana sau persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice;

i) semnaturile fondatorului sau, dupa caz, ale fondatorilor.

(3) Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:

a) elementele prevazute la alin. (2), cu exceptia celor de la lit. g) si h);

b) explicitarea scopului si a obiectivelor fundatiei;

c) categoriile de resurse patrimoniale ale fundatiei;

d) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale fundatiei;

e) procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control, pe parcursul existentei fundatiei;

f) destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii fundatiei, cu respectarea dispozitiilor art. 60.

Art. 17. - (1) Fundatia dobandeste personalitate juridica prin inscrierea sa in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.

(2) Cererea de inscriere va fi insotita de urmatoarele documente:

a) actul constitutiv;

b) statutul;

c) acte doveditoare ale sediului si patrimoniului initial.

d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
luiza2008 a scris:

www.avocatnet.ro/content/art...


In afara de lege, sa aveti in vedere si acordul asociatiei de proprietari pt sediu.
In lege nu se cere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre fundatii Olaru Marioara Olaru Marioara doresc sa infiintez o fundatie cu ajutorul careia sa aduc fonduri necesare dezvoltarii unei gradinite de stat.Se poate?Cum? Ce documentatie este necesara si ... (vezi toată discuția)
Cerere catre judecatorie mikyangel mikyangel Impreuna cu celelalte acte pentru infiintarea unei Asociatii trebuie sa depunem si o cerere catre Presedintele Judecatoriei in care solicitam” acordarea ... (vezi toată discuția)
Asociatie infiintata in baza legii 21/1924 ContSters79137 ContSters79137 Asociatia in cauza a fost infiintata in 1999, in baza legii 21/1924, deci cea de dinainte de aprobarea OG 26/2000. Actul de constituire - Statut, ca doar atat ... (vezi toată discuția)