avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulta sau vanzare la licitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulta sau vanzare la licitatie

in urma decesului sotului, socrii mei au introdus actiunea de partaj. care varianta este recomandata pentru impartirea bunurilor: atribuirea bunului imobil (locuinta) catre socri si achitarea unei sulte sau vanzarea la licitatie? Mentionez ca locuinta este in curte cu ei si cumnatul meu, iar momentan mie imi este interzis accesul in curte, deoarece nu detin cale de acces. Inclin sa cred ca o varianta mai buna ar fi sa li se atribuie lor bunul, insa daca nu platesc ce se intampla? Nu as vrea sa astept ani de zile sa imi dea banii intrucat nu am alta locuinta. Socri sunt pensionari si pot invoca ca nu au cu ce sa achite sulta. Ii pot obliga sa faca dovada ca detin banii necesari achitarii sultei? Sulta se poate achita in rate sau o singura data?
Care varianta este mai avantajoasa: sulta sau vanzarea la licitatie?
Cel mai recent răspuns: asaveid , utilizator 20:07, 25 Noiembrie 2012
Termenul de plata a sultei, precum si modalitatea de plata a acesteia se va stabili (si solicitati aceasta in mod expres!) prin sentinta ce se va pronunta in urma partajului... asta daca partajul il faceti pe calea unei actiuni in instanta.

Dupa implinirea termenului stabilit prin hotararea judecatoreasca, daca sulta nu v-a fost achitata, puteti pune in aplicare respectiva sentinta, chiar prin executarea silita a bunului imobil respectiv.

Daca partajul il faceti la notar, asta presupune ca va intelegeti cu privire la toate aspectele, inclusiv cu privire la termenul si modalitatea de plata a sultei.
ideea e ca am ajuns in instanta intrucat socrii mei nu au vrut sa ne intelegem pe cale amiabila la notar; ei sunt pensionari si nu cred ca au posibilitatea de a-mi achita sulta, care dupa mine este impovaratoare pentru ei; de accea am intrebat daca ii pot obliga sa faca dovada ca au resurse financiare sa o achite si daca pot cere un termen inlauntrul caruia sa faca plata.
Deci, imi recomandati sa merg pe sulta? Sau pe vanzare la licitatie?
Nu specificati cine a deschis actiunea de partaj si ce calitate aveti dvs, in cadrul acestei actiuni: reclamata sau parata ...

Daca ati ajuns la instanta, exista fie posibilitatea atribuirii imobilului uneia dintre parti, cu obligarea acesteia la plata unei sulte catre cealalta parte, fie, daca imobilul este comod partajabil in natura, sa se faca iesirea din indiviziune si sa se atribuie fiecareia dintre parti in cotele legale.

Vanzarea la licitatie se poate face numai daca nici una dintre parti nu solicita atribuirea imobilului.
actiunea de partaj a fost deschisa de socrii mei,eu avand calitate de parata;
imobilul se afla in curtea socrilor; sotul meu a decedat, asa ca eu sa locuiesc cu socrii mei, greu de spus; as prefera sa li se atribuie lor imobilul, insa ma tem ca nu imi vor achita sulta, ca vor incerca sa "ma poarte pe drum", adica sa caute motive sa imi achite cat de putin posibil si intr-o perioada lunga de timp, intrucat sunt pensionari si nu au venituri care sa le permita sa achite o sulta de o suta sau doua de milioane lei vechi, sa spunem. din salariul meu, nici eu nu imi permit sa le achit lor sulta.
nu stiu cum ar fi indicat...vanzarea la licitatie presupune un pret minim pe acel imobil si eu am credit la banca... greu de luat o decizie
Parerea mea este ca ar trebui sa mergeti totusi pe sulta.

Asa cum v-am spus si mai sus, la concluziile pe fond solicitati instantei fixarea unui termen limita pentru plata sultei.

Ulterior, daca nu veti incasa sulta in termenul stabilit de instanta prin sentinta, atunci veti putea pune in executare sentinta prin scoaterea la licitatie a bunurilor debitorilor (socrilor).

Totusi, ar fi bine sa consultati si un avocat, iar la un astfel de "razboi" si mai bine ar fi sa "mergeti" asistata sau reprezentata de un avocat.

Astfel de procese, desi la prima vedere par simple, in realitate sunt extrem de complexe si necesita o serie de cunostinte juridice si experienta juridica in domeniu.

Alte discuții în legătură

Casa greu partajabila belcris14 belcris14 CE SE INTAMPLA DACA O CASA ESTE FOARTE GREU PARTAJABILA (SAU DELOC) SI LA PARTEA FINANCIARA NU NE INTELEGEM (SUNTEM 2 COPROPIETARI,EU LOCUIND DE 30 DE ANI) ? ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Plata sulta, stipulata in sentinta civila asaa asaa Buna ziua! Soacra mea in urma partajului a avut de plata o sulta pentru locuinta cumparata inpreuna cu socrul. Socrul si-a tinut bunurile intr-o camera din ... (vezi toată discuția)