avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restante asociatie prop.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restante asociatie prop.

Este legal ca Asociatia sa refuze primirea unei sume ca restanta ,motivand ca nu se poate,daca nu se achita si penalizarile.?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 14:36, 26 Noiembrie 2012
Nu. In definitiv banii ar trebui sa fie intotdeauna bine primiti.:D
dvs nu puteti impune ce sa treeaca pe chitanta .
din suma pe care o platiti se vor face doua chitante pe prima se va trece "intretinere partial" si se va taia chitanta si pe a doua se va trece penalitati.
este normal ca sa platiti atat restantele cat si penalitatile deoarece vi le-ati insusit din moment ce nu ati platit la timp.
De regula,asociatia de proprietari detine obligatia sa perceapa orice suma pe care intelege sa o achite un proprietar in contul unui debit,
Pentru a proba buna credinta si interesul oentru a nu va inregistra cu restante ,comunicati suma pe adresa asociatiei de proprietari prin mandat postal cu confirmare de primire.
dutu39 a scris:

Este legal ca Asociatia sa refuze primirea unei sume ca restanta ,motivand ca nu se poate,daca nu se achita si penalizarile.?

Daca discutam de legalitatea sau nu a platilor catre asociatie, conform art. 47 al legii 230/2007:
Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

Asa ca intreb si eu, oare este legal ca cineva sa nu-si plateasca datoriile catre asociatie!?
Este evident ca proprietarul care nu respecta un aricol de lege, incalca legea si este penalizat urmand a suporta atat debitul cat si penalizarea.
Asociatia nu va poate refuza, la modul firesc, primirea unei sume, asa cum spuneti. Numai ca dumneavoastra puneti conditia sa va elibereze chitanta doar pentru restante, nu si pentru penalizari.
Casierul trebuie sa incaseze si sa scrie pe chitanta ca suma reprezinta atat restante cat si penalizari (pe aceeasi chitanta si nu chitante diferite, asa cum gresit s-a mentionat mai sus).

Debitele raman debite si trebuie achitate. Neachitarea acestora indiferent ca sunt cotele de intretinere sau penalitatile aplicate pot fi recuperate in instanta de asociatia de proprietari.
Achitand toate sumele datorate, evitati plata unor eventuale cheltuieli de judecata si foarte mult stres.
O situatie de acest gen dusa la extrem in ceea ce priveste plata sumelor datorate ca penalitati: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la fondul de rulment stoicaandreicostin stoicaandreicostin Se poate aplica penalitati la fondul de rulment chiar daca sunt la zi cu toate celelalte ? (vezi toată discuția)
Penalizari aplicate in continuare de asociatiile de propietari sumei consfintite in acordul de mediere FeliciaNicole FeliciaNicole Buna seara! Am si eu o problema cu asociatia de propietari. Au incheiat bunicii mei, un acord de mediere, la mediator, cu administratorul asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)