imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte.
as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in scoala.
va multumesc!
Am impresia ca asist la sinodul iconoclast.
Nu inteleg de ce niste icoane va ingradesc libertatea?! Cui fac rau?!Ingerii si sfintii pictati de Rafael sau Michelangelo sunt nocivi? Ingradesc libertatea cuiva?!
Deranjeaza atat de mult o icoana intr un colt de clasa? Nimeni nu este obligat sa se inchine la ea daca nu doreste. Este rau ca se preda religia in scoala? Cred ca nu, pentru ca orice religie, oricare ar fi ea, transmite prin invataturile sale precepte morale. Nimeni nu este obligat daca este de alt cult sau religie sa asiste la orele de religie ortodoxa, desi dupa parerea mea daca as fi de alta religie mi as lasa copilul sa asiste ca sa cunoasca si alte sisteme. Numai cunoscandu-ne unii pe alti putem comunica, ne putem intelege.
O icoana poate face mai mult rau decat tigarile si drogurile sau prostitutia care ii asteapta la gardul scolii?
Ati avut bunavointa sa va uitati intr un manual de religie sa vedeti ca elevii nu sunt indoctrinati.Li se povesteste pe intelesul lor ce inseamna Biserica, viata unui Sfant, care poate fi luata ca o poveste, din care se desprind invataturi, atat de necesare intr o societate ca cea de azi (ii invata pe copii milostenia, iubirea fata de semeni....).
Icoanele , chiar sunt singurul lucru, care va ingradeste libertatea, indoctrineaza copii? Cred ca este o discutie care ar trebui purtata dupa ce se vor rezolva alte probleme mult mai grave ale societatii in care traim.
Parerea mea este ca e o falsa problema....
Nu credeti ca la scoala ar fi mai potrivite niste portrete de domnitori sau de savanti decat o icoana la care elevii se inchina spunand Doamne-ajuta sa nu ma asculte? E corect sa creada ca Dumnezeu ii ajuta pe [editat – cei care nu au avut timp sa invete]?
M-am amuzat cand am citit ce a scris Andreea insa dupa ce m-am gandit mai bine mi-a trecut. Poate daca nu era icoana nu se linisteau dupa ce executau 3 cruci ci mai citeau o data lectia si le ramanea ceva in cap. In definitiv de-aia merg la scoala, ca sa acumuleze cunostinte despre lume si viata din punct de vedere stiintific.
De educatia morala a copiilor nu se ocupa doar profesorul de religie, nu ii atribuiti merite exagerate: exista ore de Educatie civica, de dirigentie, sub o forma sau alta se discuta in permanenta cu copiii.
Iar in legatura cu ce ii asteapta dupa gardul scolii, cum ii tinem departe de droguri si prostitutie? Le spunem Nu te droga pentru ca te bate Dumnezeu sau le explicam repercusiunile consumului?
Sau Nu fa sex pe bani pentru ca lui Dumnezeu nu ii place asta? Eu una nu metoda asta as alege-o pentru a face educatie copiilor mei.
Trebuie sa le dezvoltam capacitatea de a discerne intre bine si rau intelegand consecintele, nu cum sa se supuna unor reguli fara sa gandeasca, pur si simplu pentru asa e crestin sa te porti. Sa nu amestecam valoarea constiintei cu frica de Dumnezeu.
Nu as avea nimic impotriva unei sali de clasa destinate orei de religie, impodobita cu icoane / obiecte de cult, insa nu as fi de acord sa fie puse in oricare alta clasa ori laborator.
Sunt potrivite si portrete de domnitori, harti geografice, tabelul lui Mendeleev, etc...Este normal intr-o scoala, insa nu vad ce impiedica o icoana intr-un colt?
Oare si religia nu face parte din trecutul, prezentul si viitorul unei natiuni?
Nu trebuie sa fim extremisti, intoleranti, nu cred ca religia este incompatibila cu stiinta...
D zeu nu i ajuta pe cei care nu invata ca nu are cum...sa nu exageram de dragul contrazicerii si sa picam in alte lucruri...
Stiti ca e vorba din popor D zeu te ajuta dar nu ti baga in sac...:)
Copii stiu foarte bine aceste lucruri, ca daca nu inveti ....vei suporta consecintele atat pe termen scurt cat si pe termen lung.....
De educatia morala a copiilor nostri tb sa ne ocupam intai noi ca parinti, insa si mediul in care se dezvolta acestia, deci si....profesorii....deci si...profesorul de religie printre altii....:D
Daca citeati cu atentie, eu nu am spus ca trebuie sa le spunem nu faceti ceva ca va bate
D zeu, nu mai suntem in Evul Mediu si nu ma haituim vrajitoare.:thumbdown:..am spus doar ca icoanele intr o clasa nu reprezinta problema majora a unei natiuni sau chiar si a unui individ...cand sunt atatea alte probleme grave si nocive pentru care trebuie sa gasim rezolvare. Ne putem droga cu si fara icoane pe pereti in clasa!;)
Capacitatea de a discerne le o dezvoltam punandu le la dispozitie toate variantele, toate aspectele vietii, printre care si religia, altfel riscam sa cadem in extrema cealalta. Este normal sa aibe cunostinte despre tot, stiinta, religie.....
Eu nu vad nimic rau in cele 10 porunci....crestineste vorbind.....
In ceea ce priveste frica de D zeu...sa facem o paralela intre frica de Dzeu si forta de constrangere a statului...credeti ca se aseamana?
Joha a scris: Sunt potrivite si portrete de domnitori, harti geografice, tabelul lui Mendeleev, etc...Este normal intr-o scoala, insa nu vad ce impiedica o icoana intr-un colt?
Cand o sa vad portretul lui Darwin intr-o biserica, o sa spun Doamne, iarta-ma ca am gandit gresit, stiinta si religia nu se exclud reciproc.
Pana atunci raman la parerea ca icoanelor le trebuie un loc special: nu intr-un colt, nu langa imagini cu personalitati ale stiintei, culturii sau artei, ci langa obiecte din aceeasi familie, intr-un spatiu cu destinatie speciala.
In ceea ce priveste frica de D zeu...sa facem o paralela intre frica de Dzeu si forta de constrangere a statului...credeti ca se aseamana?
Nu cred ca inteleg la ce va referiti, prin forta de constrangere a statului va referiti la legi?
Pai chiar nu se exclud ......deloc.....trebuie sa ai o privire de ansamblu...nimic nu contrazice cu nimic....
Nu vorbim de habotnicie, ci de minti luminate ale Bisericii de a lungul timpului ....si de savanti care credeau si cred in D zeu.... stiinta este ceea ce face omul iar omul este cea mai frumoasa si nobila creatie a lui D zeu....
Stiinta aduce cunoastere, religia raspunsuri spirituale si impacari acolo unde stiinta nu mai poate ajuta.....sunt o prelungire......
Darwin nu era mai Putin religios decat Petre Tutea......
Nihil sine Deo!
Oare de ce este asa ofensiva o icoana?! Ce ne sperie asa de mult?! Cred ca ar trebui sa cercetam in noi insine!
Da, paralela la asta se referea si era oarecum o intrebare retorica.....