avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... nelamurire pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

nelamurire pensie de urmas

Doamna in varsta de 56 de ani, doresc sa aflu daca pot primi pensie de urmas din urma relatiei cu tatal fiicei mele, care a decedat pe data de 7 iunie 2011. Am trait impreuna de 20 de ani ca o familie,dar nu am fost casatoriti si cu care am si o fiica. Fiica ii poarta numele, iar ea primeste pensie de urmas pentru ca este studenta. Eu pot beneficia de acest drept? Ce demersuri trebuie sa fac? Mentionez ca momentan nu am niciun venit, iar la pensie nu pot iesi decat in 2017,intrucat nu am suficienti ani cotizati. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:41, 26 Noiembrie 2012
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

2. Daca nu ati fost casatoriti nu aveti calitatea de sotie supravietuitoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru pensie urmas simonaciuca simonaciuca Pot cere pensie de urmas daca am fost casatorita cu sotu meu 9 ani si am fost concubini 18 ani, din care 13 ani am convietuit sub acelasi acoperis? Multumesc (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor chissonia chissonia am 50 de ani cu vechime in munca de 29 ani cu 6 ani in gradul 1 nu mai am servici nu ma mai angajeaza nimeni sotul fost pensionar a decedat,am dreptul l-a ... (vezi toată discuția)