avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier, ucidere din culpa (culpa comuna)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier, ucidere din culpa (culpa comuna)

Traversand prin loc nepermis, in oras, tatal meu a fost lovind de un autoturism iar dupa o spitalizare de zece zile a decedat. In urma masuratorilor efectuate la fata locului s-a stabilit ca soferul rula cu peste 30 km/h peste viteza maxima admisa pe sectorul respectiv de drum si nu a franat, considerandu-se culpa comuna.
Intrebarile mele sunt urmatoarele, daca ma poate ajuta cineva:
1.In dosarul penal deschis impotriva soferului trebuie sa imi angajez avocat?
2.Pot cere daune soferului (eventual acoperite de RCA) ? si care sunt pasii?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
Stingray, utilizator
Si atunci de ce legea o mai defineste ca fiind "obligatorie" ? Daca este obligatorie reiese ca soferul nu trebuia sa se deplaseze pe drumurile publice cu un autoturism fara RCA, practic accidentul nu s-ar mai fi produs. In urma cercetarilor stabilindu-se ca pietonul nu se afla in traversare ci a fost acrosat de pe partea carosabila, de unde ridica niste bagaje din portbagajul masiniii.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
Stingray, utilizator
Circumstanta agravanta poate fi considerata o fapta prin care se produce o vatamare corporala sau poate conduce la decesul unei persoane. Consumul de alcool sau droguri poate fi considerat o circumstanta agravanta.
Lipsa politiei RCA il obliga intradevar sa nu circule dar fapta este incadrata la contraventii si nu la infractiuni. Primeste o amenda si nu se face dosar penal daca este surprins in trafic fara polita RCA incheiata.
Prin comparatie, consumul de alcool in limita in care este considerat contraventie (sub 0.8 in sange) poate fi considerat o circumstanta agravanta prin faptul ca influenteaza reactiile conducatorului auto iar circulatia fara asigurare RCA nu poate fi considerata circumstanta agravanta deoarece nu influenteaza reactiile soferului. Ambele fapte sunt contraventii si sunt incalcari ale regulilor de circulatie obligatorii.
Asa vad eu lucrurile. Bineinteles ca pot exista si alte pareri pro sau contra.
Sunt mintit de trei luni ca in dosar se efectueaza o expertiza tehnica auto, intrebarea mea este cat timp poate dura aceasta? Exista un numar de inregistrarea cand a inceput sau ceva de genul asta? Pot lua legatura cu expertul? La ce documente din dosar as avea acces?
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Stingray, utilizator
Odata cu obtinerea rezultatelor in urma expertizei tehnice auto comisarul politiei judiciare trebuie sa propuna inceperea/neinceperea urmaririi penale imediat sau mai sunt niste etape?
Bună ziua.
Expertiza ca şi cercetarea procurorului durează exact atât cât e nevoie. Trebuie să înţelegeţi că nu sunteţi singurul aflat în necaz. Cu procurorul e foarte OK să luaţi legătura, cu expertul e cam naşpa.

Alte discuții în legătură

Accident , ucidere din culpa, daune rca Victorpgl Victorpgl Buna ziua, Cazul este urmatorul: Accident rutier in urma caruia victima (pieton) a decedat in ambulanta spre spital.Traversa prin loc nepermis, dar a fost ... (vezi toată discuția)
Acoperire rca in caz de betie la volan iepurache2004 iepurache2004 as vrea sa stiu daca polita rca a unui sofer beat la volan care a produs un accident asigura despagubirea masinii lovite si a victimei. uni spun ca da,alti ... (vezi toată discuția)
Concluzii expertiza flavianda flavianda Sunt nedumerit cu privire la expertiza unui accident soldat cu decesul pietonului ce traversa regulamentar pe zebra. In cuprinsul expertizei se spune ca ... (vezi toată discuția)