Buna dimineata. Un salariat si-a efectuat toate zilele de concediu de odihna la care avea dreptul pentru anul 2012. In luna decembrie ar vrea sa isi mai cateva zile libere. Intrebarea mea este daca acele zile pot fi efectuate din concediul pe anul 2013? Va multumesc.
Un salariat este in concediu medical de la inceputul anului 2012 si pana pe 24 decembrie. Din 2011 mai are de efectuat 16 zile din concediul de odihna pe care vrea sa le ia incepand cu 24 decembrie.
Intrebarea mea este daca din concediul de odihna pe 2012 are dreptul, avand in vedere ca nu a lucrat nici o zi?
Conform art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a art. 7 din Directiva 2003/88,.
Prin urmare concediu medical nu mai diminueaza concediul de odihna. Insa angajatul va trebui sa actioneze in instanta pe angajator pentru a beneficia de acest avantaj aoferit de hotarare CEJ.
Nu se pot acorda zile de CO in 2012 din CO aferent anului 2013. Conform art. 146 CM:
" (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil."
Asadar CM permite o singura exceptie de la regula "efectuarii CO anual" si anume efectuarea in anul urmator, nu anterior.
Efectuarea CO se face pe baza unei programari, care trebuie intocmita pana la sfarsitul anului 2012 pentru 2013. Nu se pot include in programarea pe 2013 zile de CO de efectuat in 2012.
Despre concediu
best4ady
daca am concediu de pe 23 decembrie 2011 pana pe 10 ianuarie 2012, cu cate zile am dreptul sa mi se prelungeasca acest concediu, avand in vedere ca acest ... (vezi toată discuția)