avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale va rog un raspuns cat mai urgent! multumesc anticipat
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

va rog un raspuns cat mai urgent! multumesc anticipat

Am o nelamurire mare si am nevoie cat de repede de raspuns concret! Vreau sa cumpar o masina care a fost inmatriculata pe persoana cu handicap. Am inteles ca in aceste situatii persoana cu handicap care cumpara masina are obligatia de a nu vinde masina timp de 5 ani de la data inmatricularii. Banuiesc ca la inmatriculare a beneficiat de scutire de taxa de prima inmatriculare (sau cum se mai numea ea in diversele denumiri ulterioare). Acei 5 ani de la data inmatricularii expira in martie 2013, pe aceste motive proprietarul nu doreste sa dea cartea de identitate a masinii pentru ca aceasta sa poata fi transcrisa. Mentionez ca masina se va vinde de pe proprietar (persoana cu handicap) pe persoana fizica (fara handicap). Intrebari: daca se transcrie inainte de curgerea celor 5 ani de zile de la data inmatricularii eu, ca si persoana fizica fara handicap sunt obligat sa platesc taxa de inmatriculare? Ce alte taxe s-ar mai putea ivi in astfel de situatii(de care a fost scutita persoana cu handicap)??? Voi putea fi eu obligat sa platesc taxele de care respectiva persoana a fost scutita? Ce implcatii ascunse mai poate avea aceasta tranzactie? Se poate face un contract de vanzare-cumparare valabil intre cele doua parti fara a fi nevoie ca viitorul proprietar sa plateasca vreo taxa??? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 12:19, 29 Noiembrie 2012
Persoana cu handicap, de la care vreti sa cumparati, beneficia de scutirea de la impozit auto, doar daca masina a fost adaptata unui handicap. In cartea de inmatriculare este specifiata adaptarea? Conform legii nu beneficiaza de scutire taxa inmatriculare. Din momentul cumpararii de catre dvs, nu exista costuri ascune care ar putea sa vi se impute dvs, in calitate de nou proprietar al autoturismului. Pentru vanzator nu exista taxe de platit, el trebuie sa aibe impozitul achitat la zi.

Nu inteleg, ce treaba are cartea de inmatricularea a masinii si cei 5 ani in care poate fi transcrisa? Este obligat sa va dea cartea de identitate cand faceti actul de vanzare cumparare, pt a putea sa o inscrieti pe numele dvs la politie, de asemenea si certificatul fiscal si viza pe fisa de inmatriculare. Daca refuza sa va dea cartea de inmatriculare, mai bine renuntati sa luati masina.
Multumesc pentru raspuns.
Daca masina este adaptata gradului de handicap, la inmatricularea ei in romania nu se percepe taxa de inmatriculare! Dar, in momentul in care masina se vinde, cumparatorul este obligat sa plateasca taxa de prima inmatriculare (cea de care a fost scutita pers. cu handicap). Eu asa am inteles din lege (am citit doar partea cu pers. cu handicap). Oare am inteles gresit???
Da, aveti dreptate. Conform dispozitiilor articolului 26 din Legea 448/2006, "persoanele cu handicap grav si accentuat beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale si a accizelor, dupa caz, pentru introducerea in tara a unui autoturism special adaptat pentru transportul persoanei cu handicap, pentru folosinta proprie." In lege se spune ca "persoanele cu handicap grav sau accentuat au dreptul, odata la 5 ani, sa introduca in tara o masina fara sa achite taxa auto". Dar masina trebuie sa fie adaptata handicapului. Nu este mentionat ce se intampla daca o vinde mai devreme de 5 ani. Am impresia ca dvs trebuie sa achitati taxa de inmatriculare, eventual mergeti in instanta.

Un link care va ajuta sa calculati cate este taxa de inmatriculare.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcrierea unui automobil cu taxa neplatita. Hevesiiosif Hevesiiosif Buna ziua. Sunt persoana cu handicap grav,doresc sa achizitionez un autoturism inmatriculat in tara fara plata taxei,fiind inmatriculat de catre o persoana cu ... (vezi toată discuția)
Taxa pe poluare pentru autoturismele persoanelor cu handicap fara permis de conducere vostinariu mihaela vostinariu mihaela Mama mea, persoana cu handicap accentuat, nevazator, a achizitionat un autoturism nou, din Romania, de la ANAF i s-a comunicat ca nu este scutita de taxa pe ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa timbru de mediu savio66ro savio66ro Buna ziua, revin cu alt subiect in care am intalnit reticenta din partea autoritatilor. Sotia mea beneficiaza de certificat de handicap grad accentuat, cod 2 ... (vezi toată discuția)