avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire frati vitregi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire frati vitregi

Buna seara
Sunt unicul fiu al tatalui meu. Tata s-a recasatorit cu o doamna care avea si ea la randul ei o fata dintr-o casatorie anterioara. In cazul decesului tatalui meu, cum se vor imparti bunurile, avand in vedere ca apartamentul in care acesta si sotia lui locuiesc a fost cumparat dupa casatoria acestora? In cazul in care DUPA tatal meu decedeaza si sotia lui, cum se va realiza partajul intre mine si sora mea vitrega?
Acum tatal meu este f grav bolnav si ne asteptam sa se intample ceva din moment in moment, iar sotia acestuia ne descrie tot felui de afectiuni ale lui povestind despre sume fabuloase pe care le-a varsat in buzunarele medicilor. Este posibil ca, de fapt, dupa ce l-a stors de bani ani de zile (fapt care ne-a sarit in ochi cu diverse ocazii) sotia tatalui meu sa fi scos bani din contul comun si sa ii puna intr-un cont pe numele sau, al fiicei sau al nepoatei sale pentru a se asigura ca pune la adapost descendentii ei. Avem vreo sansa de a recupera si/sau demonstra ceva in acest caz?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:04, 11 Ianuarie 2017
Buna ziua si multumesc frumos. Problema este ca nu am acces la certificatul de deces in original al tatalui meu, ci am numai o copie. In acest caz nu pot aduce niciun act in sprijinul cauzei mele, toate documentele sunt la zgripturoaica. Deasemenea aceasta imi scoate ochii ca tatal meu a avut datorii inainte de casatorie (ireal, a avut functie si salariu bun si niciodata datorii) si mai ales imi spune ca DONATIA de care am vb mai sus anuleaza dreptul meu la acei 3/4 din partea acestuia. Am incercat ieri sa facem o discutie pe aceasta tema, dar a sarit cu gura cum ca ea imi cedeaza 1/3 din masa succesorala pt ca e si ea mama si respecta cei 20 de ani petrecuti cu tatal meu.Luni ar fi trebuit sa merg sa facem actele de succesiune si nu stiu ce va fi in cazul in care nu ma voi prezenta. In orice caz, daca ma duc la notariat, de ce anume imi sugerati sa ma leg pentru a putea avea castig de cauza? Eventual nr. art de lege din codul civil.
Dumneavoastra trebuie doar sa va prezentati la notar, nu e nevoie sa va sustineti cauza pledand ca in instanta. Aveti drepturi pe care mama nu vi le poate lua si notarul va respecta legea. Daca ar fi fost divergente intre dvs si mama vitrega dezbaterea succesiunii s-ar fi facut in instanta.
Mergeti linistit la notarul public, acesta cunoaste legea si va aplica exact prevederile din Codul Civil, indiferent ce sustine sotia tatalui dvs.

Art. 975
Dreptul de moştenire al descendenţilor

(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.

(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.

(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.

Deci dvs. 3/4, doamna 1/4. Punct.
Buna ziua
Divergente sunt, intrucat ieri in urma unei discutii pe aceasta tema sotia tatalui defunct mi-a spus CLAR ca nu am dreptul decat la 1/3 din ce a ramas dupa tata, pentru este ea cumsecade si ca NOTARUL i-a spus acest lucru si anume ca masina nu e parte a masei succesorale (fiind pe numele sotiei tatalui meu) si ca nu mai am drept la apartament pentru ca am primit acea garsoniera mobilata prin donatie in timpul casatoriei LOR in urma cu 17 ani.Practic dumneaei m-a chemat luni la notariat sa semnez acceptarea acestei treimi cu plata a 1/3 din taxe, fara alte variante. Vrea sa mergem acolo impreuna , iar de unul singur nu am cum face demersuri pentru ca mi s-a refuzat inmanarea oricarui original, nu am nici macar pt actul de deces o copie legalizata ! Daca notarul va sustine in continuare acest lucru, nici macar nu pot lua calea justitiei din cauza lipsei actelor, dar nici nu vreau sa ma fure pe fatza. De extrase de cont nici nu poate fi vorba pt ca si ieri a plans cu lacrimi de crocodil ca nu mai are niciun ban (desi beneficiaza lunar de 1/2 din pensia de parlamentar a tatalui meu - pensie de urmas), masina refuza sa o treaca in masa succesorala, nu mi-a aratat niciun inventar al acestei mase... Puneti-va in locul meu si veti intelege de ce nu accept argumentul adus de ea, ca a fost casatorita cu tata 20 de ani si fiica ei e ca si fiica tatalui meu si acest lucru nu imi da drepturile legale ci voi beneficia numai de ce are ea bunavointa sa imi dea !
Vi s-a explicat destul de clar ca legea e una si valabila pentru toata lumea. Daca dvs credeti ca un notar isi risca reputatia si libertatea de dragul mamei dvs, traiti in continuare in suspiciune.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire oanabaisan oanabaisan in urma cu un an tatal meu a decedat.in urma am ramas 3 copii, eu si 2 din prima lui casatorie si mama(a 2 a sotie).dupa ce a decedat sotia lui s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Poate soția tatălui meu decedat să vândă proprietățile fără să se dezbată succesiunea? a1234a a1234a Dupa moartea tatalui, au ramas ca mostenire 2 apartamente si un automobil. Tata era casatorit si avea un copil major. In acest caz, daca sotia lui va decide sa ... (vezi toată discuția)
Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)