avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... violare corespondenta electronica
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

violare corespondenta electronica

Am uitat deschis mail-ul in calcutatorul de la serviciu si una din colege mi-a citit mail-urile fara acordul meu , apoi a povestit si la alte persoane ceea ce a citit . Fapta ei poate fi sanctionata ?. Mentionez ca am martor pentru ceea ce a facut . Cum ar trebui sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: dia22 , utilizator 18:32, 25 Ianuarie 2013
Politia e pentru treburi serioase, nu pentru a condamna pe cei care raspandesc barfe.
Da , e usor sa diminuati importanta unui fapt atunci cand nu sunteti direct implicat .
Daca cineva imi deschide corespondenta si afla lucruri despre sanatatea mea , familia mea , lucruri pe care nu eram dispusa sa le impartasesc cu toata lumea , e un fleac ?
Chiar nu v-ar pasa daca vi s-ar intampla ?
Nu contest latura subiectiva, dar din punctul de vedere al politistilor le mai vine inca unul pe cap cu ceva cu mult mai putin sever decat gainaria, ei mai au de rezolvat violuri, omoruri, talharii si daca le mancati timpul cu astfel de probleme nu vor mai avea timp, bani si personal pentru a-i prinde pe ucigasi, talhari si violatori. Se poate presupune ca daca ati permis accesul acelei persoane la calculator poate fi vorba de neglijenta din partea dumneavoastra, nu de acces neautorizat la un sistem informatic din partea acelei persoane. Oricum ideea de a irosi banii contribuabililor pentru a urmari penal o persoana dispusa la barfa arata ca va considerati la fel de lezata ca in urma unui omor, viol sau talharie, ceea ce este o exagerare. Cred ca orice procuror ar da NUP sau ar face dosarul pierdut, nu din cauza ca ar fi corupt, ci pentru ca are de rezolvat chestiuni serioase. Oricum calomnia nu mai este pedepsita penal in Romania, iar asertiunile adevarate nu constituie calomnie, pot constitui cel mult violarea intimitatii si dreptului la viata personala. Daca n-ati barfit pe nimeni in viata dumneavoastra, faceti plangere penala, altfel lasati sa arunce piatra cei care nu au acest pacat. Persoana respectiva se poate apara cu: "a lasat mesajul pe monitor, a plecat de la calculator, mi-au cazut ochii pe ce era pe ecran si din curiozitate l-am citit integral". La un asemenea argument ar fi greu de obtinut daune sau o condamnare, pentru ca n-ar reiesi ca s-ar fi comis o infractiune sau contraventie. Asa ca mai bine decat sa va tocati banii si nervii prin tribunale si sa vi se duca buhul de procesomana, mai bine lasati situatia asa cum este.

Oricum, practica organelor de ancheta e sa nu dea curs unor astfel de necazuri care nici de numele de gainarie nu sunt demne. Chiar oameni carora li s-a spart parola la posta electronica fac plangere degeaba. Daca s-ar da curs acestor plangeri organele de ancheta n-ar mai avea alta treaba decat sa umble dupa spargatori de parole. Iar cine are parole ca 12345, Nicu sau Ioana si-a cautat-o cu lumanarea.
Puteti depune plangere pentru violarea secretului corespondentei.
Art. 195

Violarea secretului corespondenţei

Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare.


plangerea se depune in termen de max doua luni de cand ati aflat cine e faptuitorul
Doar pentru ca exista astfel de plangeri penale ar trebui introdus principiul oportunitatii in dreptul romanesc. Atunci ar fi clar pentru toata lumea ca vulturul nu prinde muste.

Alte discuții în legătură

Am accesat fara drept contul de e-mail al fostei iubite - ce se intampla daca ma reclama? Sir_Phantom Sir_Phantom Am si eu o intrebare pt domniile voastre .....de curand m=am despartit de aleasa inimii ...si din cearta in cearta ...am ajuns si am intrat p mail-ul ei ... ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei private claudiuene claudiuene Problema : Discutiile private din arhiva de messenger ale unei persoane au fost extrase de pe calculatorul de pe care au fost efectuate si folosite in ... (vezi toată discuția)
Citire mail Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . In timpul casatoriei cu fostul meu sot , acesta a rugat-o pe sora mea sa-i creeze o adresa de email deoarece el nu stia si nu stie sa navigheze pe ... (vezi toată discuția)