avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ipoteca

Buna seara,
Problema mea referitor la ipoteca sta astfel:
In 2008 fratele meu a contractat un credit ipotecar pentru modificari si extindere constructie existenta. De comun acord am semnat ipoteca. Creditul a fost de 154000 de franci elvetieni. In mana a primit 93000 Euro. Din acestia 30.000 Euro au fost partea mea urmand ca eu sa achit lunar a treia parte din rata de 1000 de franci, adica 333 franci/luna. Eu am achitat , uneori destul de greu, dar am tinut pasul.
In 2009 el a plecat din Timisoara si si-a facut casa in alta parte. De atunci au inceput problemele. Esalonari peste reesalonari cu OTP. In cele din urma mi-a spus ca el a calculat ca pierde foarte mult platind acest credit si ca de la 1 ianuarie 2013 el nu mai achita nici o rata.
Pt. mine o rata de 1000 franci e prea mult si nu voi putea plati. OTP va scoate casa la executare.
Casa e tip duplex si eu as vrea sa-mi pastrez partea mea .

Va rog sa-mi spuneti daca aveti vreo idee cum sa ies cu bine din aceasta situatie!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:33, 4 Decembrie 2012
Buna seara
fratele d-vstra trebuie sa stie ca daca creditul ajunge la executare nu pierde doar garantia, va fi urmarit de catre banca (executor) pana la recuperarea totala a debitului riscand sa piarda si alte bunuri aflate pe numele lui, proprire pe conturile bancare, salariu etc.
Asa ca nu e foarte simplu sa spuna ca nu mai plateste si s-a spalat pe maini.Acest lucru e valabil si pentru d-stra.
Daca nu ajungeti la o intelegere cu el sa continuati sa platit ratele si el renunta la partea lui de casa si va ramane d-vstra cu datorie cu tot, si daca vreti sa continuati d-vstra sa platit ratele, tinand cont ca e vorba de un duplex o solutie ar fi sa mergeti la banca sa vedeti daca se poate si ce ar presupune sa vindeti un apartament, banii din vanzare sa fie folositi pentru a plati in avans o parte din credit, astfel rata va scadea si poate asa veti reusi sa faceti fata.
Fratele ar trebui sa puna si el diferenta dintre valoarea imobilului actuala si cea evaluata la acordarea creditului.
Vorbiti cu cei de la banca, explicati ca altfel nu se poate si eu stiind banca foarte bine cred ca veti gasi intelegere acolo. (sunt curios cum o sa reactioneze astept un semn)
Succes
Cu stima

Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
Wollfe, utilizator
Ca o lamurire in aceasta problema ar fi faptul ca eu nu apar in contractul de credit, apar in acte doar ca semnatar al ipotecii!

Multumesc pentru sfat. Maine mi-am propus sa discut cu OTP.
Asta inseamna ca dator e numai fratele.
Valoarea imobilului e mai mare decat soldul creditului ?
Fratele ar fi de acord sa isi vanda partea ?
Din cauza cresterii francului elvetian valoarea creditului a ajuns dupa 4 ani de plata a ratelor de la 93000euro la 125000euro in momentul de fata.
Imobilul intreg nu poate fi vandut cu mai mult de 100000euro. Iar daca s-ar vinde la acest pret pe mine m-ar dejavantaja cel mai mult, deoarece eu raman fara casa iar el cu o datorie de 25000euro la OTP.
Poate inchiriati o parte din casa sa va permiteti sa platiti rata intreaga si sa actionati fratele in judecata sa va dea banii platiti in locul lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita florintimisoara florintimisoara Buna seara.Ma numesc Florin Roman si am urmatoarea problema.In anul 2006,am luat doua credite,unul de nevoi personale in lei de la Otp si unul ipotecar in ... (vezi toată discuția)
Nu mai platesc credit ipotecar Luminitza_05 Luminitza_05 In 2008 am luat doua credite de la aceiasi banca, unul ipotecar si unul de nevoi personale. Pana in luna octombrie 2013 am platit toate ratele mai mult sau mai ... (vezi toată discuția)
Executare silita banca dumi sorin dumi sorin Salutare! Situatia mea pe scurt e aceasta:am un leasing la masina la care mai am 2 ani de plata cu o rata de 150 eur,un credit la Banca de nevoi personale ... (vezi toată discuția)