avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia facultativa (pilonul III)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia facultativa (pilonul III)

As vrea sa stiu daca o persoana care nu plateste CAS, dar plateste o contributie lunara la un fond de pensii privat, facultativ, pilonul 3, isi poate valorifica perioada respectiva ca fiind stagiu de cotizare care se adauga la stagiul de cotizare prin CAS, in scopul realizarii stagiului complet de cotizare. Si o alta intrebare : daca la implinirea varstei standard de pensionare nu ai realizat stagiul complet, pensia va fi mai mica ?
Cel mai recent răspuns: rburlaro , utilizator 17:42, 19 Februarie 2016
1. Perioada in care platiti la fondul privat de pensii nu este stagiu de cotizare la fondul public de pensii.

2. Daca stagiul efectiv de cotizare este mai mic decat stagiul complet de cotizare atunci punctajul mediu anual este mai mic (deci si cuantumul pensiei este mai mic) deoarece suma punctajelor anuale se imparte la stagiul complet de cotizare.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

4. - Valoarea unui punct de pensie se stabileste anual prin Hotarare de Guvern.
- Pentru anul 2016 valoarea unui punct de pensie este de 871,70 lei.
Ca intotdeauna, raspunsuri impecabile. Multumesc frumos , domnule Tudor !=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul pensiei la stagiu de cotizare complet Notarnet.ro Notarnet.ro Cum se calculeaza cuantumul pensiei la stagiu de cotizare completă si vechime completă? (vezi toată discuția)
Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)