avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriere credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriere credit

buna ziua. in mai 2009 am luat un credit de nevoie personale cu o perioada de rambursare de 10 ani, fara nici o garantie. nu am mai platit rata din aprilie 2010. dosarul meu a ajuns la o firma de recuperare care se tine scai de mine. am recunoscut ca am o datorie si ca m-am angajat intre timp, dar sunt singura intretinatoare a familiei. mi-au spus ca o sa mi se retina 30% din salariu, dar nu s-a intamplat nimic pana acum. pot sa stiu daca mi se va prescrie creditul in conditiile de fata, si daca da, de cand?
Multumesc pentru ajutor!
Georgiana
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:00, 7 Decembrie 2012
3 ani de la data scadentei fiecarei rate, sau de la data recunoasterii, pentru fiecare rata.
cand spuneti data recunoasterii, la ce va referiti? rata era scadenta pe data de 19 si ajunsesem la un acord cu recuperatorii sa platesc pe data de 8 (septembrie 2012-martie 2013) cate 400 ron, ca gest de buna credinta, dar aceste plati nu au fost efectuate.
Nu cred ca vor astepta linistiti sa se prescrie, e in interesul dvs sa ajungeti la o intelegere de plata si sa si platiti. Interesul ar trebui sa fie si mai mare din partea dvs daca aveti ceva bunuri de valoare in proprietate. In timp de dvs asteptati sa se implineasca termenul de prescriptie, penalitatile curg.

Termenul curge de la data scadentei pt fiecare rata in parte, insa creditorul pt ca nu v-ati respectat obligatiile asumate prin contract, n-o sa astepte timp de 10 ani, ci camd dupa 3 luni de neplata decara tot creditul scadent anticipat, de la data asta curge termenul de prescriptie, poate coincide cu data la care a fost cesionat firmei de recuperari. Termenul e intrerupt cu fiecare recunoastere a datoriei sau a efectuarii unui act de executare, de la data intreruperii curge un alt termen de 3 ani.

Cel putin pana in iulie- aug anul viitor sunt in termen, se pot adresa oricand unui executor, acesta cere incuviintare pt executare silita de la instanta, apoi va pune poprire pe conturi, salariu, se poate ajunge la vanzari de bunuri mobile/ imobile..
La suma ce o datorati, se va adauga alte sume reprezentand cheltuieli de judecata ( asta-s mici) si cheltuieli de executare ( in jur de 10 % din datoria de recuperat)
multumesc de sfaturi. dar tot nu inteleg ce inseamna recunoasterea datoriei. inca ceva, banca poate cere poprire doar pe contul pe care il am deschis la ei sau si la alte banci?
Acte/ fapte prin care recunoasteti ca aveti de plata- o plata partiala, o intelegere de plata etc.
Executorul infiinteaza poprire pe conturi, bineinteles ca si pe conturi deschise la alte banci.
Banca poate bloca contul pe care il aveti la deschis la respectiva banca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Elucidare poprire bianca12 bianca12 Buna ziua. Am un credit de nevoi personale la care nu am mai achitat ratele din decembrie 2010, creditul fiind scadent in 2017. Am primit instiintare de ... (vezi toată discuția)
Notificare firma recuperare ContSters215676 ContSters215676 Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul prezentat mai jos. Un credit de nevoi personale luat in august 2008 si scadent in 2016 cf ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)