avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit bancar neachitat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit bancar neachitat

Buna ziua, supun atentiei Dvs.urmatoarea problema: in data de 15.10.2007 logodnicul meu a luat un credit de nevoi personale in valoare de 15500 RON. Impreuna cu creditul a primit si un card de credit cu o limita de 3000 RON.S-au achitat ratele pana in luna octombrie 2010, in clusiv, apoi nu s-a mai achitat nimic ( a ramas fara loc de munca, parintii nu il pot ajuta, nici noi impreuna neavand posibilitati sa mai achitam din el).In decursul celor 3 ani, de la ultima plata, a primit doar vreo 3 notificari de la banca cu sumele de achitat.
Pe data de 10.06.2013, a primit un telefon de la o firma de recuperari credite si ulterior i s-a trimis pe e-mail un angajament de plata care suna cam asa:
- o datorie de 15023 RON, achitabila in 65 rate a cate 230 RON fiecare, ultima rata fiind de 303 RON
- o datorie de 2003 RON achitabila in 10 rate a cate 100 RON fiecare, ultima rata fiind de 103 RON.
Formularul angajamentului de plata e unul stas, aceste sume fiind scrise cu pixul, atat si nimic mai mult, oferta fiind valabila pana la data de 15.06.2013,daca plateste prima rata, i se cere sa semneze acest angajament si impreuna cu o copie de buletin sa-l trimita inapoi.
Nu suntem oameni de rea credinta si am vrea sa incercam sa rezolvam cumva cu creditul lui, pentru a nu ne crea probleme peste ani, dar totusi imi este teama sa semnez acest angajament, am citit o gramada de lucruri negative pe forum.
Eu nu inteleg ce e cu datoria de 2003 RON, are legatura cu cardul de credit pe care noi nu am umblat de altfel? Ce ma sfatuiti sa fac mai departe?Nu pot sa le dau bani asa pe niste sume scrise cu pixul pe o foaie, vreau sa stiu ce se afla in spatele acelor sume, din ce sunt compuse, dobanzi, penalitati, eventual un nou contract semnat intre el si firma de recuperare, etc.
In speranta ca ma puteti ajuta cu vreun raspuns si ca nu v-am plictisit cu postarea mea foarte lunga, va multumesc anticipat pentru orice fel de raspuns sau ajutor imi dati.
O zi buna
Buna ziua,

Acel angajament de plata, care banuiesc nu este semnat si stampilat de firma de recuperari este unul capcana. Singura sa menire este sa intrerupa curgerea termenului de prescriptie deoarece, odata semnat de catre debitor, reprezinta o recunoastere a datoriei. In plus, orice plata, indiferent de valoarea acesteia, este o alta cauza de intrerupere a prescriptiei.
Nefiind semnat de catre ei, nu au nicio obligatie de a-l respecta.

pe ce termen era incheiat creditul? Cand trebuia platita ultima rata?
oricum, daca este un contract de credit si nu avem o clauza prin care orice neplata la scadenta reprezinta cauza de declarare a scadentei anticipate, pentru fiecare rata curge un termen separat de prescriptie. asa fiind, in octombrie s-ar prescrie prima dintre rate.

Aveti bunuri in proprietate?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
ContSters214341, utilizator
Contractul de credit este incheiat pe 8 ani de zile, ultima rata scadenta din contract fiind pe 30.10.2015, ultima rata fiind scadenta si platita pe 29.10.2010.Nu are absolut nimic trecut pe numele lui.La momentul actual lucreaza,cu carte de munca, dar primeste banii cash, nu prin cont tocmai din cauza acestei probleme( sunt constienta ca i se poate pune poprire pe salariu dar numai daca exista un titlu executoriu).
Totusi, am vrea sa rezolvam aceasta problema platind,dar,ma repet, nu pot semna un angajament pe care sunt trecute niste sume si atat.
Pe de alta parte, intreb, dupa ce se implineste termenul de prescriptie ce se intampla? E un lucru pe care nu l-am inteles citind pe forum.Sa inteleg ca se "sterge" datoria,dar totusi, peste ani ne putem lovi de ea daca ar fi sa luam ceva pe numele lui sau cum?
Referitor la ce ati scris Dvs.mai sus, scadenta anticipata, in contract scrie asa: creditul impreuna cu toate dobanzile aferente vor deveni scadente anticipat si platibile de catre imprumutat.
O alta chestiune pe care am observat-o in contract spune asa: Banca este autorizata sa debiteze oricare din conturile imprumutatului , in cazul in care nu achita o rata, cu sumele reprezentand rata de capital+dobanda, comisioane,etc.Sa inteleg ca eu au avut dreptul sa retraga bani din linia de credit de 3000 RON??Noi nu ne-am atins de acest card.
Si nu in ultimul rand,un lucru care mie mi se pare dubios:am calculat cat mai era de plata la credit de la ultima rata neachitata, ramasesera 17029 RON, conform graficului de rambursare pe care il am de la incheierea contractului, din 2007.
Societatea de recuperare spune ca mai am de plata, 17026 RON.Eu ce sa inteleg din asta,ca timp de apoape 2 ani jumatate nu s-au calculat penalizari si dobanzi??
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
Bulinutza1, utilizator
Probabil prin noiembrie 2013 s-ar implini termenul daca nu fac cerere de executare.
cred ca nu vor lasa sa se prescrie.
Contractul de credit este titlu executoriu, trebuie doar sa faca o cerere de executare in baza lui, nimic altceva.
Poate ca nu se calzuleaza dobanzi si penalitati, nu am de unde sa stiu ce prevede contractul.

prescriptia presupune faptul ca nu mai au dreptul sa il execute silit pe debitor, dar daca acesta plateste de buna voie nu poate cere restituirea platii.
Daca nu ati mai achitat creditul din anul 2010, oricum sunteti declarati in CRB de catre banca si logodnicul dvs. nu mai poate contracta credite. Asa cum a mentionat mai sus si dl. consilier juridic, daca logodnicul nu are nici un bun pe numele lui, poate Doamne ajuta, anul asta se adopta legea falimentului persoanei fizice, logodnicul daca nu are posbilitatile financiare sa mai achite creditul, poate beneficia de pe urma acestei prevederi legale.
Multumesc frumos pentru raspunsurile Dvs.O sa decidem impreuna ce avem de facut pe viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)
Rate credit firma de recuperare emynem07 emynem07 Buna ziua. In urma cu cativa ani am facut un credit la o banca, in valoare de 66.000 RON. Creditul l-am achizitionat impreuna cu logodnica mea, care,cu toate ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica termenul de prescriptie coraina80 coraina80 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o nelamurie. Pentru un card de credit, ultima rata a fost achitata in Nov 2008 si intre timp datoria a fost ... (vezi toată discuția)