avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Notificare firma recuperare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Notificare firma recuperare

Buna seara.
Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul prezentat mai jos.
Un credit de nevoi personale luat in august 2008 si scadent in 2016 cf contractului.
Ultima rata a fost achitata in iulie 2010. Pana la data respectiva s-au facut toate demersurile pentru ca banca sa faca o reesalonare insa nu au fost de acord. Nu s-a mai putut achita ratele pana in prezent. Luna aceasta s-a ridicat de la posta o notificare de la o firma de recuperare. Are dreptul ca aceasta firma sa execute silit dupa 3 ani avand in vedere ca s-a semnat de primire notificarea sau tb sa se ia din nou legatura cu banca?
Fara bunuri, doar salariu lunar. Ce se va intampla mai departe?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:21, 26 Septembrie 2013
Scadenta curge pentru fiecare rata din scadentar. S-au prescris cele mai vechi de 3 ani, dar ultimele rate se vor prescrie in 2019-2020, creditul fiind scadent in 2016.
Prescriptia (cei trei ani) curge de la data ultimei recunoasteri a creditului, adica de la data ultimei plati, care am inteles ca a fost in iulie 2010.
Deja din iulie 2013 datoria este legal prescrisa, chiar daca a fost cesionata catre o firma de recuperari.
De retinut ca prescrierea priveste creanta, nu creditorul.
Adica daca timp de trei ani banca nu a intreprins nimic pentru a-si recupera creanta, nu v-a dat in judecata, iar ulterior acea firma de recuperari a platit in locul dvs., este treaba ei, dvs. catre banca nu mai sunteti dator, creanta fiind achitata, dar de retinut ca deja era o creanta prescrisa, pentru care nu va mai poate trage nimeni la raspundere.
Sa fiti pregatita pentru atacuri si amenintari din partea recuperatorilor, dar va sfatuiesc sa-i tratati cu indiferenta.
Mai vedeti si ultima noutate in materie de clauze abuzive in contracte, care tocmai ce a intret in vigoare.
Postarile anterioare cuprind unele erori.

In primul rand, articolul de lege privind clauzele abuzive nu a intrat in vigoare, se va intampla la 1 octombrie.

Termenul de prescriptie este de 3 ani si se calculeaza de la data declararii scadentei anticipate a creditului. Ca regula, creditul se declara scadent dupa un numar de zile de intarziere la plata, specificat in contractul incheiat cu banca (30, 60, 90 de zile).

Nu se mai asteapta ratele lunare ci - ca urmare a neexecutarii culpabile a contractului din partea dvs (neplata ratelor)- conform contractului banca are dreptul sa solicite rezolutiunea contractului si pretinderea intregii sume datorate, la care se adauga dobanzi, penalizari si dobanada penalizatoare. Regasiti toate aceste aspecte la lecturarea contractului pe care l-ati avut cu banca.

Nu spun ca debitul nu este prescris, numai ca sunteti cu putin peste limita de 3 ani. De exemplu daca ultima rata platita a fost in iulie 2010 si creditul s-a declarat scadent 3 luni mai tarziu, vorbim de luna octombrie 2010. Daca ati primit notificarea in septembrie, atunci suma nu este prescrisa.

Societatea de recuperari va porni execuutarea silita, adresand o cerere unui executor judecatoresc. Acesta va inainta o cerere instantei de judecata care va incuviinta sau nu inceperea executarii. Daca se incuviinteaza executarea, atunci executorul va va soma sa achitati debitul plus cheltuielile de executare, in caz contrar urmand a institui poprirea pe conturi si pe salariu (daca nu aveti alte bunuri in proprietate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Credit bancar miklosh miklosh salutari am o mare dilema in ceea ce priveste termenul de actionare in judecata de catre o firma de recuperari si anume: sa presupunem ca am facut un ... (vezi toată discuția)