avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare creante din export
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare creante din export

Sunt contabila la o societate pe actiuni cu activitate forestiera. In luna oct.2008 am livrat pentru o firma din Silistra- Bulgaria , busteni de plop, pentru care s-au intocmit toate documentele de livrare(invoice, decl. vamala. etc), marfa fiind confirmata fara obiectiuni.
Nu am incasat suma aferenta, in ciuda faptului ca nu a fost prima livrare si nu au fost probleme.
Neavand contract semnat , va rog sa - mi spuneti cum pot soma aceasta firma sa-mi achite suma , si ce sanse am in acest sens.Multumesc.
...elena.
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 23:17, 3 Februarie 2009
Reglementari la nivelul Uniunii Europene
Procedurile de recuperare a creantelor s-au aflat in centrul preocuparilor factorilor de decizie din cadrul Uniunii Europene („UE”), deorece o procedura eficienta in aceasta materie reprezinta un factor important in dezvoltarea pietei interne a UE. De fapt, libera circulatie a hotararilor judecatoresti este considerata deja a cincea libertate necesara pentru functionarea pietei UE, alaturi de libera circulatie a bunurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor. Intrucat punerea in executare a hotararilor judecatoresti ce obliga la plata unei sume de bani a reprezentat un pas major in cadrul UE, institutiile europene au adoptat legislatie derivata in aceasta materie.

In acest sens, Regulamentul nr.805/2004 privind stabilirea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate („Regulamentul 805”) a fost considerat un mare succes al ultimilor ani, intrucat acesta a stabilit standardele minime ce vor trebui respectate in cadrul UE in ce priveste procedura de punere in executare a creantelor necontestate, fara a fi necesara utilizarea vreunei proceduri intermediare. Prin urmare, creditorii care au obtinut un titlu executoriu european, si anume o hotarare care sa ateste caracterul executoriu al unei obligatii la plata intr-unul din statele membre UE, au dreptul, in temeiul Regulamentului 805, sa puna in executare o asemenea hotarare in Romania, fara a fi necesara intrunirea altor conditii in acest sens. Pentru mai multe detalii privind dispozitiile Regulamentului 805, a se vedea in cadrul Arhivei Digest din Romania, disponibila pe pagina de internet ([ link extern ] .

Mai mult, in anul 2006 Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au adoptat Regulamentul nr.1896 („Regulamentul 1896”) privind stabilirea unei proceduri europene a somatiei de plata. Scopul acestei regulament este de a simplifica si de a accelera derularea procedurii somatiei de plata, dar si de a reduce costurile necesare in vederea solutinarii acesteia, iar obiectul regulamentului este reprezentat de creantele necontestate rezultate din litigii transfrontaliere.

Conform Regulamentului 1896, ordonanta de plata emisa intr-un stat membru UE si executorie in conformitate cu legislatia in vigoare din acel stat va fi considerata drept avand caracter executoriu in oricare alt stat membru al UE, ca si cum ar fi fost emisa de acel stat. Regulamentul 1896 este aplicabil in materie civila si comerciala, stabilind un model de ordonanta intr-una din anexele sale, in scopul aplicarii procedurii somatiei de plata intr-un mod cat mai eficient si mai unitar. Prevederile Regulamentului 1896 detaliaza, de asemenea, diferite aspecte privind aplicarea sa.

Concluzii
Procedura de recuperare a creantelor reprezinta in continuare o problema esentiala a pietei romanesti, procedurile eficiente putand facilita recuperarea creantelor si, de asemenea, putand solutiona obstacolele rezultate ca urmare a intarzierii executarii obligatiilor de plata. Din dorinta de a-si indeplini obligatiile in calitate de stat membru UE, si totodata aflandu-se sub presiunea angajamentelor anterior asumate fata de forurile conducatoare ale UE, si implicit fata de politicile dezvoltate la nivel comunitar, autoritatile romane au transpus in ordinea juridica interna legislatia comunitara derivata, de multe ori insa esuand in a transforma asemenea demersuri in adevarate avantaje pentru destinatarii reali avuti in vedere de legislatia respectiva, si anume participantii la piata romaneasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata europeana ENGFULL ENGFULL buna ziua sunt novice in legislatie dar mai ales in practica \"europeana \" in schimb ma confrunt cu diverse dosare cu \"straini \" in principal de ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta de la persoana juridica cu sediul in ungaria Ioan V. Ioan V. Am de recuperat ca si persoana juridica cu sediul in Romania o suma importanta (factura neachitata) de la o persoana juridica cu sediul in Ungaria. Ce solutii ... (vezi toată discuția)
Recunoastere in romania a unei hotarari pronuntate in germania Dana Drambarean Dana Drambarean Buna, Daca am o hotarare pronuntata in Germania si vreau sa o execut in Romania care sunt pasii exacti pe care trebuie sa ii urmez, de ce acte este nevoie ... (vezi toată discuția)