Buna, lucrez la o firma privata iar patronul imi impune sa comit ilegalitati pe care le refuz.As vrea sa-mi dau demisia( motive neimputabile mie) .Pot sa beneficiez de ajutor de somaj? Daca da, in situatia in care am si eu o firma ce -mi asigura un venit mai mic decat salariul minim pe econome, ce as putea sa fac? multumesc
Daca va dati demisia nu veti beneficia de somaj .....
Conditiile pentru a beneficia de somaj sunt:
- contractul individual de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj ...
Articolul 17 din Legea 107/2004 privind modificarea Legii şomajului se referă la faptul că pot beneficia de ajutor de şomaj persoanele cărora le-a încetat contractul de muncă din motive neimputabile lor. Printre aceste motive ar putea fi:
- încetarea de drept a contractului individual la data decesului angajatorului, la data rămînerii irevocabile a hotărîrii judecătoreşti de declarare a morţii sau de punere sub interdicţie a salariatului ori a angajatorului persoană fizică dacă este antrenată lichidarea afacerii, ca urmare a dizolvării angajatorului persoană juridică, la constatarea nulităţii absolute a contractului de muncă, ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data retragerii avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei, la data expirării contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
- concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în cazul în care prin decizia organelor de expertiză medicală se constată inaptitudine fizică sau psihică a acestuia, fapt care nu-i permite să-şi îndeplinească sarcinile;
- dacă salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat;
- concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, dacă este desfiinţat locul de muncă ocupat de acesta ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii;
- în situaţia în care contractul de muncă temporară încetează la terminarea unei misiuni pentru care a fost încheiat.
Care sunt ultimele reglementari privind calculul ajutorului de somaj?Mai este in vigoare procentul de 75% din salariul minim pe economie la care se adauga procentele de 3;5;7 si 10% in functie de vechimea de cotizare,procente calculate la media salariului mediu brut avut in ultimele 12 luni? Multumesc.
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
- suma prevãzutã mai sus la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, menţionate mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.
Demisia este motiv imputabil salariatului ... iar incetarea c.i.m. prin demisie exclude posibilitatea dvs de a beneficia de indemnizatia de somaj.
Codnitiile pentru somaj sunt urmatoarele - nu numai cele doua enumerate mai sus - :
a) un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizati venituri sau realizati , din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndepliniti condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunteti înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială aveti domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă ati avut ultimul loc de muncă ori ati realizat venituri în acea localitate.
e) v-a încetat raportul de muncă din motive neimputabile dvs.
Temeiurile de drept care va da posibilitatea sa beneficiati de somaj sunt , potrivit art.5 din Normele de aplicare a legii nr.76/2002, urmatoarele :
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Ajutor somaj
anerol
Buna ziua,
am si eu o intrebare la care as vrea, daca se poate,sa-mi raspundeti dv si anume:
sotul meu a fost angajat la o companie si i-a incetat ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj
cgeorge
o cunostinta a mea a lucrat 9 ani la o firma si acum trebuie sa plece de acolo pe motiv ca isi schimba domiciliul in alt judet.
exista vreo situatie in care ... (vezi toată discuția)