avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa / Faliment SRL vs. raspundere asociat (nu ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa / Faliment SRL vs. raspundere asociat (nu administrator)

Buna ziua, sunt asociat intr-un SRL fara a fi administrator. NU m-am implicat in conducerea SRLului, nu am semnat acte, nu am facut acte de administrare, nu am cunostinta de activitatea SRLului de aprox 8 ani (daca are importanta).
Mai deunazi am primit o instiintare (notificare) de la un cabinet de insolventa cum ca sa depun diverse acte (bilant, lista cu bunurile, lista cu creditorii ...etc, acte cerute de aceasta procedura). Nu am nici un act din cele mentionate intrucat asta este situatia (eu am trait in alta parte a tarii, etc, nu intru in detalii) si nu m-am implicat in aceasta firma. NU am avut beneficii (salariu, dividende, masina etc .. nimic) de pe urma acestui SRL. In plus, la data la care eu aveam ultimele informatii (acum 8 ani) firma nu avea nicio datorie.
Administratorul nu este de gasit, i se cunoaste adresa din buletin dar nu locuieste acolo.
M-am deplasat la cabinetul de insolventa si am aflat ca firma are datorii la impozite locale si la DGFP (cateva zeci de mii lei noi, daca conteaza) care probabil au si cerut falimentul. Am explicat practicianului in insolventa care este situatia cunoscuta de mine si care este relatia mea cu firma si mi-a cerut sa dau o declaratie in care sa mentionez cele spuse de mine. Am plecat, urmand sa revin cu declaratia respectiva, precum si sa incerc sa il caut pe administrator, desi stiu ca nu este de gasit.
Intrebarea este: Exista in practica curenta, situatii in care asociatul (eu) poate fi considerat raspunzator (poprit, executat, etc) pentru aceste datorii ale SRLului, ...mai concret la situatia prezentata de mine?
Multumesc.

P.S. daca pentru raspuns mai sunt necesare alte elemente (pe care eu nu le intuiesc acum) va rog sa imi spuneti
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:51, 8 Ianuarie 2013
Chiar discutam cu cineva vis-a vis de faptul ca unii sunt executati pt.sume de nimic, iar altii care au dat gauri serioase bugetului si altor creditori nu sunt atrasi la raspundere ....
Eu STIU, ca nu intrunesc conditiile art.138 (care sunt foarte clare) ... insa daca cabinetul de insolventa nu are actele firmei, ma poate incrimina de facto ca raspunzator de ceva? Desi eu imi exprim totala deschidere si participare. Ma prezint, dau declaratia, vorbesc ... dar cam atat, ca altceva ce pot face? Asta este de fapt intrebarea.
In cazul dvs., practicianul in insolventa, pe baza declaratiei date de dvs. si intrunirii altor conditii, ar putea aprecia ca nu sunt întrunite elementele raspunderii asa cum sunt reglementate de art. 138 din Legea nr. 85/2006, facand vorbire despre acest fapt intr-un raport ce are obligatia sa il transmita spre publicare in BPI si afisare la instanta
Pentru @trandafir2:
Faptul ca nu gasiti actele nu reprezinta o nenorocire pentru d-voastra. Sunt prevazute in lege si astfel de cazuri... Puteti fi intrebat daca de-a lungul celor 8 ani cat nu ati fost interesat de firma cum ati semnat Hotararea adunarii generare a asociatilor de aprobare a bilantului contabil de sfarsit de an si ca asociat ar fi trebuit sa stiti si care va sunt obligatiile... Dar cu siguranta nu o sa va intrebe nimeni!
Asa ca in raportat la momentul actual, nu o sa patiti nimic, chiar si lichidatorului puteti sa-i spuneti ca nu sunteti administratorul si eu nici nu as da vreo declaratie, daca stau sa ma gandesc bine. Sa-l caute pe administrator....
Dupa o informare pe portal.just am vazut ca obiectul dosarului este:
cererea debitorului - L85/2006 art.27 alin.5
adica:
La articolul 27, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Cererea debitorului se va judeca de urgenta in termen de 5 zile in camera de consiliu, fara citarea partilor."

Asta inseamna ca sedinta de judecata nu va fi publica? Sau imi scapa ceva?

A doua chestiune este ca debitul catre DGFP si taxe locale este mai mic decat limita minima de 45000 lei cf. Legii 169/2010 pentru modificarea L85/2006. Din asta pot sa inteleg ca fiscul nu poate cere atragerea raspunderii pe persoane fizica (administrator sau eventual si asociat)?

Alte discuții în legătură

Afp da in judecata administratorul dupa pronuntarea definitiva a falimentului societatii CRISAR CRISAR Buna ziua. Va rog frumos sa ma lamuriti asupra legitimitatii actului de a aduce in fata instantei a unui administrator si asociat unic al unei s.r.l. dupa ce ... (vezi toată discuția)
Insolventa, atragerea raspunderii danutsim danutsim Buna ziua.In anul 2011 am avut probleme cu firma din cauza crizei.Am inceput procedura insolventei in speranta ca o pot redresa.Din anumite motive nu am putut ... (vezi toată discuția)
Se poate inchide un s,r,l, cu datorii la fisc? valyyyy valyyyy poate sa mi sp cineva cat costa inchiderea unei societati cu datori la stat si ce obligatie ai ca si termen de plata la stat ... (vezi toată discuția)