avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Eliberare acte necesare angajatului cand angajatorul ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Eliberare acte necesare angajatului cand angajatorul este in insolventa/lichidare judiciara/faliment ?

Buna ziua.
In 13 iulie 2011, angajatorul meu mi-a dat un preaviz de 20 de zile pe motiv ca firma intra in procedura de insolventa. La implinirea celor 20 de zile (20 aug 2011), nu am primit Decizia de concediere/incetare a raporturilor din care sa reiasa art. din Codul Muncii conform caruia se face aceasta concediere. In Nov 2011 am reusit sa ma angajez,dar am fost tinut cu contract pe perioada determinata, pana in 31 aug 2012. Datorita faptului ca la ultimul loc de munca nu am avut 12 luni consecutive cotizate la CAS (au fost doar 10 luni ), sunt pus in situatia, pt a acoperi restul de 2 luni, sa obtin niste acte de la precedentul angajator, aflat in lichidare juridica. Eu stiam ca, in numele fostului angajator, obligatia de a emite orice fel de acte solicitate de fosti angajati, revine lichidatorului juridic, care indeplineste functia de administrator al societatii pana la finalul procesului. Lichidatorul, in schimb, m-a trimis catre o societate al carei obiect de activitate este arhivistica :stunned:, spunandu-mi ca ei au dreptul de a-mi elibera aceste acte, pt ca angajatorul a incheiat un contract de prestari servicii cu ei. Eu am atras atentia ca, actele pe care le cer eu si nu mi-au fost date la timp de catre angajator, nu au fost emise, deci, logic, nu exista in arhiva. Lichidatorul a insistat ca aceia pot si au dreptul. Dupa ce am contactat respectiva firma de arhivistica, dupa 45 de zile de asteptare, s-au trezit ca de fapt ei nu pot elibera Decizie de concediere.
Au dreptate ? Eu ce fac in cazul asta ? Unde si ce anume trebuie sa fac, ca sa-mi rezolv situatia ? Chiar nu e reglementat nicaieri ? Mi-e greu sa cred ca eu sunt singurul care se izbeste #-o de asa ceva.
Ce art, din ce lege reglementeaza cine are OBLIGATIA sa-mi elibereze actele cerute in cazul in care firma nu mai exista ? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ci-cristi , utilizator 11:08, 17 Decembrie 2012
lucian huzum a scris:

Nu legea nr. 85 reglementeaza formalitatile de incetare a contractului de munca ci Codul muncii, in cazul dumneavoastra art. 75 si 76. Cititi de asemenea art. 65 si urmatoarele din Codul muncii.

Nu va suparati ca tot insist,dar sunt deja disperat. Am citit Codul Muncii de mai multe ori in aceste 4 luni, insa din acele articole reiese doar ca angajatorul trebuia sa-mi dea decizia de concediere in scris. El mi-a dat doar preaviz. Dupa preaviz, nu am mai primit decat cartea de munca si fisa fiscala. Nu si decizia de concediere. Eu vreau sa aflu exact unde, in legislatie, se reglementeaza faptul ca lichidatorul juridic are OBLIGATIA (si raspunderea) sa-mi dea actele astea in numele angajatorului. Pt ca cei care s-au ocupat de insolventa ( un cabinet asociat de practicieni in insolventa din Pitesti ) au zis ca nu ei se mai ocupa, desi sunt convins ca nu au citit cu atentie ce am cerut eu si au dat un raspuns in virtutea inertiei. E mai usor sa pasezi la altii fara sa dai atentie la ce ti se cere. Vreau sa le scriu din nou si sa le atrag atentia ca este obligatia lor si nu a firmei de arhivistica la care m-au trimis. Dar in acest mesaj vreau sa pun si articolul/legea care-i obliga sa faca asta. De 4 luni ma bat cu morile de vant. Tot sunt trimis de la unul la altul si nimeni nu-si asuma raspunderea. As vrea sa-i si reclam, dar unde, la cine,in baza a ce ?

Angajatorul, daca nu a fost lichidat si radiat din evidentele legale, trebuie sa existe si implicit sa va comunice documentul in temeiul caruia a incetat raportul de munca cu dumneavoastra.

Eu cred ca a fost lichidat. Nu-s sigur, dar pe un portal juridic, am vazut ca ultima infatisare pe care au avut-o, a fost pe 19.10.2012 si in dreptul acestei date scrie "incheiat".
Deci, sa luam cazul ca nu mai exista si a fost lichidat: cui ma adresez ? Cine trebuie sa-mi dea astea ?
Intr-o alta ordine de idei, pe langa aceasta decizie de concediere, mai nevoie de adeverinta de vechime de la ITM(care inlocuieste cartea de munca) si adeverinta de somaj ( cu contributiile la CAS, lunar, in ce cont, cu ce op etc.). Pe acestea 2, le pot lua eu singur direct de la ITM si ANAF (sau Casa de Pensii?) ? Daca ma duc la ei, mi le elibereaza ? Ca sa nu mai depind de x si y ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terminare concediu de crestere copil gina_maria gina_maria Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari, si anume: - sunt in concediu crestere copil pentru 1 an de zile; acesta se incheie cand ... (vezi toată discuția)
Documente vechime uzina aflata in insolventa Valias Valias Buna ziua, socrul meu se apropie de varsta pensionarii (in prezent este somer). A lucrat la uzina de reparat vagoane din Roşiorii de Vede, care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Unde se depun reclamatii privind un lichidator juridic ci-cristi ci-cristi Buna ziua, As vrea sa stiu unde si ce trebuie sa fac pt. a reclama un lichidator juridic, in persoana unor Cabinete Asociate de Practicieni in Insolventa ? ... (vezi toată discuția)