avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colaborare/practica valuntara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colaborare/practica valuntara

Buna ziua,

Sunt de la o firma din domeniu IT si avem o persoana care vrea sa vina sa invete din pasine programare in cadrul firmei noastre fara renumeratie.
Aceasta persoana nu este student, are facultate absolvita dar in total alt domeniu.
Ce contract legal as putea sa ii fac pentru ca sa il putem invata pentru o perioada de 1-2 luni tomp in care nu platim nimic catre stat sau catre acesta persoana.
Avem nevoie si de clauza de confidentialitate pt a nu divulga numele sau sursele clientilor si furnizorilor nostri.

Dupa perioada de invatare daca noi suntem multumiti sa fie posibilitatea ca noi sa il angajam sau nu in cazul contrar.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 14 Decembrie 2012
In opinia mea trebuie sa intocmiti contract de munca. Daca ITM vine in control si gaseste persoana care desfasoara activitate in incinta societatii exista mari sanse sa fie socotita munca "la negru" si implicit societatea sa fie sanctionata ca atare. In concluzie riscul este foarte mare.
si pe baza de voluntariat nu se poate ?
daca ii facem contract de munca practic trebuie sa trecem renumerare.
Dar aici chiar nu este cazul, pt ca persoana aceasta vrea doar sa invete si chiar el nu stie inca daca va ramane la noi.
Pt noi e bine pt ca ii mai dam lucruri marunte si banale prin care invata programare si pt el e bine pt ca prinde experienta.
Chiar el a venit si cu propunerea ca nu are nevoie de bani nici pt drum pt ca sta la 2 minute de punctul de lucru.

Problema mea este ce contract sa ii fac pt ca asta sa fie legal.
In opinia mea nici pe baza de voluntariat nu se poate ... In astfel de cazuri ar fi foarte multe societati care ai contracta voluntari sa le faca treaba sub pretextul ca voluntarul doreste sa invete. Actiuni de voluntariat se fac la organizatiile non-profit, ori o societate comerciala este constituita tocmai pentru a desfasura activitate generatoare de profit.
Daca aveti intentia de a desfasura pregatire de specialitate puteti sa va autorizati pentru a desfasura cursuri de pregatire teoretica si practica. In acest fel nu ar exista nici un impediment, cursantul invata teorie de la dumneavoastra pe care o pune in practica folosind baza materiala a societatii.
Ganditi-va va rog, cati "voluntari" ar fi pe santiere doar de "dragul" de a "prinde" o meserie ...
am inteles,
atunci contract de munca este singura varianta, eventual putem sa facem contractul pe perioada minima si vedem la sfarsitul contractului daca angajarea va fi prelungita sau nu.

Va multumesc mult pentru lamuriri.
In cazul societatlor comerciale nu se pot incheia contracte de voluntariat ... exista posibilitatea incheierii nui contract de munca , a unui contract de ucenicie sau a altor contracte prevazute de legislatia civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un fel de voluntariat... ContSters31759 ContSters31759 A sunat astazi cineva la societatea unde lucrez sa isi ofere serviciile gratuit pentru a capata experienta. Cum as putea sa incadrez o astfel de persoana in ... (vezi toată discuția)
Contract de voluntariat mon_maria mon_maria Buna ziua O asociatie ce are domeniu activitate lăcătușerie, poate sa încheie contract de voluntariat cu persoane ce ar dori sa activeze in ... (vezi toată discuția)
Voluntariat la firma la care sunt angajat ViorelPrisacar ViorelPrisacar Buna seara, Am citit ultima modificare cu privirea la legea voluntariatului, dar nu am inteles un lucru. Eu sunt angajat la firma x pe program normal de 8 ... (vezi toată discuția)