avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... EXPLICATII JURIDICE
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

EXPLICATII JURIDICE

Solutie: Admite în parte cererea principală formulată. Admite în parte cererea reconventionala formulată . Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Compenseaza cheltuielile de judecata si obliga reclamantul parat la suma de 150 lei. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.12.2012.
Cel mai recent răspuns: laur2013 , utilizator 11:58, 11 Ianuarie 2013
laur2013 a scris:

intradevar eu am cerut custodia exclusiva ca si reclamant am cerut ca desfacerea casatoriei sa fie din culpa sotiei
1)
ați cerut dvs. . . . dar NU ați putut dovedi în fața instanței ”culpa soției”.Așa dar ați cerut 2 lucruri, 2 capete de cerere.

Sotia ca si parat a facut cerere reconventionala si a cerut custodia copilului si desfacerea casatoriei din culpa mea ca si reclamant...

2)
Soția dvs., în calitate de pârât, avea dreptul de a depune o Întâmpinare (un mijloc de respingere/apărare vs. susținerile/afirmațiile reclamantului) și o Cerere reconvențională (așa o numește legea pe acea Cerere de chemare în judecată depusă de pârât contra reclamantului în aceeași cauză : un fel de ”băț cu 2 capete” am putea-o numi pe Cererea de chemare în judecată adică, celălalt cap numit ”Cerere reconvențională” se poate întoarce împotriva reclamantului).Prin Cererea reconvențională, pârâta, a solicitat desfacerea căsătoriei din vina exclusivă a dvs., apoi, a făcut dovada probei, instanța i-a admis probele dar i-a respins și ei vreun cap de cerere.

3)
..insa eu nu inteleg acest aspect """Compenseaza cheltuielile de judecata si obliga reclamantul parat la suma de 150 lei.""" ce inseamna compeseaya cheltuieli de judecata si ce inseamna reclamant-parat

Potrivit Codului Civil, custodia minorului este comună: se încredințează copilul mamei dar custodia se impune ambilor părinți și reprezintă o un raport juridic între părinți și copii concretizat printr-o sentința judecătorească sau printr-o tranzacția aprobată notarial prin care autoritatea părintească asupra unui copil este acordată ambilor părinți.Compensarea cheltuielilor : potrivit art.274, Cod Procedură Civilă ”- Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata.

Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.

Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.”

Întrucât dvs. vi s-a respins un cap de cerere: ”desfacerea căsătoriei din vina soției și încredințarea minorului către tată”, instanța v-a respins ”desfacerea căsătoriei din vina soției” și probabil a admis-o din vina ambilor soți dar v-a admis custodia copilului atât dvs. cât și fostei soții și, i-a încredințat mamei minorul.În acest caz dvs. urmând a contribui din toate punctele de vedere la creșterea minorului și mai ales bănește.Dacă ar fi căzut în totalitate în ”pretenții” fosta soție, adică : ar fi pierdut procesul, era bună de plata TUTUROR cheltuielilor făcute de dvs. în proces.Fosta soție depunând Cerere reconvențională, a fost obligată de către instanță la taxa de timbru . . ..Să presupunem că dvs. ați cheltuit 300 RON, la fel și soția dvs. a fost obligată la taxe, apărare avocat etc etc să zicem 400 RON. Instanța respingându-vă dvs. desfacerea din culpa soției (deci un cap de cerere), la fel și fostei soții (din vina dvs.), a ”compensat” în final cheltuielile de judecată : să zicem 300 RON de fiecare parte în acel proces. Codul de Proc. Civilă, art. 276. ”- Cand pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte, instanta va aprecia in ce masura fiecare din ele poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, putand face compensarea lor.”

art. 277.” - Daca sunt mai multi reclamanti sau mai multi parati, ei vor fi obligati sa plateasca cheltuielile de judecata in mod egal, proportional sau solidar, potrivit cu interesul ce are fiecare sau dupa felul raportului de drept dintre ei.”

adică : o restabilire a echilibrului cheltuielilor proceselor, a micșora sau a anula efectul unei sume bănești

4) ”ce înseamnă reclamant pârât” : ambele părți au atât calitatea de reclamant cât și de pârât datorită ”bățului cu 2 capete” adică, a celuilalt cap al Cererii de chemare în judecată numit Cerere reconvențională prin care soția dvs. din pârât a devenit reclamant iar dvs. devenind pârât din reclamant.Un fel de ”struț-o - cămilă” mai în glumă ca să putem înțelege speța.
va multumesc din suflet pentru raspuns eu totusi sunt hotarat sa fac apel pentru ca nu vreau sa imi pierd copilul si la cate dovezi am adus nu mi sa luat in consideratie,copilul a fost crescut de mine fara nici un spijin din partea nimanui,ce trebui sa cuprinde acel apel???
va multumesc din suflet pentru raspuns eu totusi sunt hotarat sa fac apel pentru ca nu vreau sa imi pierd copilul si la cate dovezi am adus nu mi sa luat in consideratie,copilul a fost crescut de mine fara nici un spijin din partea nimanui,ce trebui sa cuprinde acel apel???

Ca să putem discuta despre APEL, trebuie să avem în vedere cerințele apelului din Codul de procedură Civilă,Termenul si formele apelului
A.
Art. 282. - Hotararile date in prima instanta de judecatorie sunt supuse apelului la tribunal, iar hotararile date in prima instanta de catre tribunal sunt supuse apelului la curtea de apel.
Impotriva incheierilor premergatoare nu se poate face apel decat o data cu fondul, in afara de cazul cand prin ele s-a intrerupt s-au s-a suspendat cursul judecatii.
Apelul impotriva hotararii se socoteste facut si impotriva incheierilor premergatoare.

Art. 283. - Partea care a renuntat expres la apel cu privire la o hotarare nu mai are dreptul de a face apel.

Art. 284. - Termenul de apel este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.
Termenul de apel curge chiar daca comunicarea hotararii a fost facuta o data cu somatia de executare.
Daca o parte face apel inainte de comunicarea hotararii, aceasta se socoteste comunicata la data depunerii cererii de apel.
Pentru procuror termenul de apel curge de la pronuntarea hotararii, in afara de cazurile in care procurorul a participat la judecarea cauzei, cand termenul curge de la comunicarea hotararii.

Art. 285. - Termenul de apel se intrerupe prin moartea partii care are interes sa faca apel. In acest caz se face din nou o singura comunicare a hotararii, la cel din urma domiciliu al partii, pe numele mostenirii, fara sa se arate numele si calitatea fiecarui mostenitor.
Termenul de apel va incepe sa curga din nou de la data comunicarii prevazute la alin. 1.

Art. 286. - Termenul de apel se intrerupe si prin moartea mandatarului caruia i s-a facut comunicarea. In acest caz se va face o noua comunicare partii, la domiciliul ei, iar termenul de apel va incepe sa curga din nou de la aceasta data.
B.
Iată, ce anume va trebui să conțină APELUL
Art. 287. - Cererea de apel va cuprinde:

1. numele, domiciliul sau resedinta partilor;
2. aratarea hotararii care se ataca;
3. motivele de fapt si de drept pe care se inainteaza apelul;
4. dovezile invocate in sustinerea apelului;
5. semnatura.

Cerintele de la pct. 2 si 5 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii, iar cele de la pct. 3 si 4, sub sanctiunea decaderii. Aceste cerinte pot fi implinite pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare, iar lipsa semnaturii, in conditiile prevazute de art. 133 alin. 2.

Cand dovezile propuse sunt martori sau inscrisuri nearatate la prima instanta, se vor aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 112 pct. 5.

Art. 288. - La cererea de apel se vor alatura atatea copii cati intimati sunt.
Apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.
Presedintele va inainta instantei de apel dosarul, impreuna cu apelurile facute, numai dupa implinirea termenului de apel pentru toate partile.
Cu toate acestea, apelul va fi trimis de indata daca s-a facut cerere pentru suspendarea executarii hotararii primei instante.

Art. 289. - Presedintele instantei de apel, indata ce primeste dosarul, va fixa termen de infatisare, potrivit dispozitiilor art. 114, si va dispune citarea partilor.
Totodata, presedintele va dispune sa se comunice intimatului, o data cu citatia, o copie de pe cererea de apel, impreuna cu copiile certificate de pe inscrisurile alaturate si care nu au fost infatisate la prima instanta, punandu-i-se in vedere sa depuna la dosar intampinarea.

Dispozitiile art. 113 alin. 2 sunt aplicabile in mod corespunzator.
Apelurile facute impotriva aceleiasi hotarari vor fi repartizate la o singura sectie a instantei de apel.

Art. 290. - Cand apelurile facute impotriva aceleiasi hotarari au fost repartizate la sectii deosebite, presedintele ultimei sectii investite va dispune trimiterea apelului la sectia cea dintai investita.

Art. 291. - In cazul cand intimatul nu a primit, in termenul prevazut de art. 114, comunicarea motivelor de apel si a dovezilor invocate, va putea cere, la prima zi de infatisare, un termen inauntrul caruia sa depuna la dosar intampinare.
Daca intimatul lipseste la prima zi de infatisare si instanta constata ca motivele de apel nu au fost comunicate, va dispune amanarea cauzei si efectuarea comunicarii, iar daca motivele nu au fost comunicate in termen, instanta va dispune amanarea cauzei cu indeplinirea cerintelor art. 114 alin. 5.

Art. 292. - Partile nu se vor putea folosi, inaintea instantei de apel, de alte motive, mijloace de aparare si dovezi decat de cele invocate la prima instanta sau aratate in cererea de apel si in intampinare, afara de cazul prevazut la art. 138.

C.
Vă ofer un posibil model de APEL.Acesta, trebuie îmbunătățit și ușor adaptat nevoilor dvs. și motivelor cuprinse și de criticat din sentința civilă a dvs.

Domnule Președinte,

Subsemnatul ............................., domiciliat în ............, str. .........., nr. ..., bl. ..., ap. ..., județul ............, declar în termen legal

A p e l

împotriva sentinței civile nr. ..... pronunțată la data de ..........., de către .................. în Dosar Civ. Nr. ..../...../......, pentru următoarele,

MOTIVE :

În sentința civilă nr. .... pronunțată de către ................ la data de .......... în dosar civil nr. ..../...../......., s-a dispus ................... Consider că sentința civilă mai sus-menționată este : netemeinică, nelegală și profund dăunătoare/vătămătoare drepturilor și intereselor legitime ale minorului .. . . . . cât și ale mele ca părinte interesat de binele și viitorul copilului meu . . . . . . . pentru ca : ........................................ .

Pentru aceste motive, vă rog să admiteți prezentul apel și să modificați sentința civilă mai sus-menționată.

IN DREPT :

Îmi intemeiez cererea mea pe :
1. Constituția României art. : . . ., ……….., ….. , ….. ;
2. Pe dispozitiile art.282 și următoarele din Codul de Procedură Civilă. ;
3. . . .. . . . ..

În PROBATORIU :
In sustinerea apelului, înțeleg să mă folosesc de următoarele probe :
1) .................. ;
2) ………………... ;
3) …………………. :
4) ………………….

ANEXEZ în copie :
1) Sentința civilă atacată, nr…./……/…. Din dos. Civ. Nr. …/…../…. ;
2) ……….. ;
3) ………… ;

Cu cheltuieli de judecată ce voi fi nevoit a le face în prezenta cauză.

data ................ semnătura
..................


DOMNULUI PREȘEDINTE AL ...........................



Curaj și acțiune, vă doresc succes deplin și să auzim de bine!
va multumesc fff mult pentru tot sprijinul pe care mi.l acordati sa speram ca voi reusi sa imi pastrez copilul meu,acum am inteles ce am de facut.

Alte discuții în legătură

Recurs divort vioricasilica vioricasilica Buna ziua Am si eu o intrebare..sa va explic un pic situatia mea. ..de curand sa incheiat divortul cu fostul sot....unde la sfarsit este specificat ca ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort ambigua. trebuie apel? micheller micheller In hotarare, instanta pe de o parte disjunge judecarea partajului de divort, dar pe de alta parte, admite cererea reconventionala a paratului, in care solicita ... (vezi toată discuția)
Revizuire shhomerul shhomerul in cazul unei revizuiri a unei hotarari a instantei de recurs atunci cand s-au judecat doua recursuri atat al paratului cat si al reclamantului care este ... (vezi toată discuția)