laur2013 a scris:
intradevar eu am cerut custodia exclusiva ca si reclamant am cerut ca desfacerea casatoriei sa fie din culpa sotiei
1)
ați cerut dvs. . . . dar NU ați putut dovedi în fața instanței ”culpa soției”.Așa dar ați cerut 2 lucruri, 2 capete de cerere.
Sotia ca si parat a facut cerere reconventionala si a cerut custodia copilului si desfacerea casatoriei din culpa mea ca si reclamant...
2)
Soția dvs., în calitate de pârât, avea dreptul de a depune o Întâmpinare (un mijloc de respingere/apărare vs. susținerile/afirmațiile reclamantului) și o Cerere reconvențională (așa o numește legea pe acea Cerere de chemare în judecată depusă de pârât contra reclamantului în aceeași cauză : un fel de ”băț cu 2 capete” am putea-o numi pe Cererea de chemare în judecată adică, celălalt cap numit ”Cerere reconvențională” se poate întoarce împotriva reclamantului).Prin Cererea reconvențională, pârâta, a solicitat desfacerea căsătoriei din vina exclusivă a dvs., apoi, a făcut dovada probei, instanța i-a admis probele dar i-a respins și ei vreun cap de cerere.
3)
..insa eu nu inteleg acest aspect """Compenseaza cheltuielile de judecata si obliga reclamantul parat la suma de 150 lei.""" ce inseamna compeseaya cheltuieli de judecata si ce inseamna reclamant-parat
Potrivit Codului Civil, custodia minorului este comună: se încredințează copilul mamei dar custodia se impune ambilor părinți și reprezintă o un raport juridic între părinți și copii concretizat printr-o sentința judecătorească sau printr-o tranzacția aprobată notarial prin care autoritatea părintească asupra unui copil este acordată ambilor părinți.Compensarea cheltuielilor : potrivit art.274, Cod Procedură Civilă ”- Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata.
Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.
Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.”
Întrucât dvs. vi s-a respins un cap de cerere: ”desfacerea căsătoriei din vina soției și încredințarea minorului către tată”, instanța v-a respins ”desfacerea căsătoriei din vina soției” și probabil a admis-o din vina ambilor soți dar v-a admis custodia copilului atât dvs. cât și fostei soții și, i-a încredințat mamei minorul.În acest caz dvs. urmând a contribui din toate punctele de vedere la creșterea minorului și mai ales bănește.Dacă ar fi căzut în totalitate în ”pretenții” fosta soție, adică : ar fi pierdut procesul, era bună de plata TUTUROR cheltuielilor făcute de dvs. în proces.Fosta soție depunând Cerere reconvențională, a fost obligată de către instanță la taxa de timbru . . ..Să presupunem că dvs. ați cheltuit 300 RON, la fel și soția dvs. a fost obligată la taxe, apărare avocat etc etc să zicem 400 RON. Instanța respingându-vă dvs. desfacerea din culpa soției (deci un cap de cerere), la fel și fostei soții (din vina dvs.), a ”compensat” în final cheltuielile de judecată : să zicem 300 RON de fiecare parte în acel proces. Codul de Proc. Civilă, art. 276. ”- Cand pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte, instanta va aprecia in ce masura fiecare din ele poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, putand face compensarea lor.”
art. 277.” - Daca sunt mai multi reclamanti sau mai multi parati, ei vor fi obligati sa plateasca cheltuielile de judecata in mod egal, proportional sau solidar, potrivit cu interesul ce are fiecare sau dupa felul raportului de drept dintre ei.”
adică : o restabilire a echilibrului cheltuielilor proceselor, a micșora sau a anula efectul unei sume bănești
4) ”ce înseamnă reclamant pârât” : ambele părți au atât calitatea de reclamant cât și de pârât datorită ”bățului cu 2 capete” adică, a celuilalt cap al Cererii de chemare în judecată numit Cerere reconvențională prin care soția dvs. din pârât a devenit reclamant iar dvs. devenind pârât din reclamant.Un fel de ”struț-o - cămilă” mai în glumă ca să putem înțelege speța.