Buna ziua,
Este vorba despre o chestiune complicată pentru mine (proaspăt proprietar de garsonieră) si, bănuiesc, simplă pentru cei ce activează in domeniu.
Am cumpărat o garsonieră iar pe aceea chitanță de la administrator scrie clar că fostul proprietar NU are datorii. După ce m-am mutat, mi s-a adus la cunoștință că furnizorul de apă rece nu are contract individual pt fiecare apartament ci este pe întraga Asociație. Totul okay, numai că, Asociația a înregistrat niște pierderi mari de apă în perioada când eu NU eram proprietar si tot in aceeași perioadă datoria a fost esalonată pentru fiecare garsonieră în parte (adică 50 lei lunar timp de 2 ani). Fostul proprietar a plătit cât a stat acolo și apoi mi-a vândut mie. Așadar, mi s-a impus sa plătesc aceasta suma timp de inca un an, sumă ce reprezintă datoria fostului proprietar, eu nefiind acolo nici când s-au produs pagubele nici când s-a făcut eșalonarea datoriei. Bref:
-trebuie să plătesc acea sumă, ținând cont că nu am NICIO treabă cu ea (nu eram proprietar când s-au făcut aceste chestiuni) și nici nu am semnat nimic cu Asociația (cum că fac parte din ea sau alte chestii)
-mi se pare tare ciudat cum că o datorie se transmite prin locuița respectivă, si nu prin proprietar (Administratorul mi-a dat de inteles că datoria este a „apartamentului” și nu a proprietarului :wassat:)
-în aceste condiții, la ce bun mai servește acea adeverință (necesara vânzării/cumpărării) care stipulează clar că proprietarul nu are datorii)?
Vă rog, de asemenea, să imi dati și trimiteri către legile respective.
Vă multumesc,
Cu stimă, I.D.
O asemenea atitudine inseamna sfidare fata de restul proprietarilor care platesc pentru a asigura plata facturilor restante si pentru a avea utilitatile functionale in continuare.
De aceasta beneficiaza si utilizatorul nostru. El nu poate fi decat solidar cu vecinii sai pentru ca in caz contrar, cu banii in buzunar, va avea permanente conflicte in asociatie.
E simplu sa spui "nu plati", dar poate aveti si solutii mai concrete, la obiect.
Recuperarea acestor sume dureaza foarte mult in timp sau poate nu se mai recupereaza niciodata, dar daca ele nu se colecteaza de la locatari acestia ar putea ramane fara utilitati. Ati avea o solutie pentru acest aspect? Sau ii sfatuiti sa stea fara apa pana cand hotii (??) vor infunda puscaria si vor inapoia banii?
Din puscarie n-au cum sa plateasca si n-ar fi o solutie buna in cazul de fata; nu-i o sfidare a nu fi de-acord cu anumite "practici", si o solutie corecta ar fi sa plateasca doar cei care au fost de-acord cu furtul ,asta fiind pt ei si o lectie de educatie.
In mod sigur in contractul de vanzare-cumparare undeva se specifica ca transferul de proprietate se face cu tot cu eventualele credite/debite .Adeverinta aia e o tampenie lipsita de valoare si certifica doar ca la momentul emiterii ei nu imobilul nu avea datorii pentru facturile emise de catre asociatie. Nicidecum nu certifica ca imobilul nu are datorii/debite etc fata de terti..
Tot ce puteti sa faceti este sa platiti si ulterior sa va faceti dreptate in instanta si sa recuperati banii de la cei vinovati. In cazul in care nu veti achita ,asociatia o sa va actioneze in instanta. Si va castiga procesul fara emotii.
@Eduardx
Nimeni nu-i de acord cu hotiile sau,in tot cazul, cei care ar fi fost de acord trebuie probati ca sunt vinovati.
Pana una-alta, pana la un eventual proces, oamenii trebuie sa aiba utilitati.
Nu te poti spala sau nu-ti poti prepara hrana cu satisfactia ca ai dat pe cineva in judecata. Practic oamenii trebuie sa-si asigure intai utilitatile, pentru ca sunt amenintati de furnizori ca li se opresc acestea daca nu platesc facturile restante si apoi, in paralel, pot face orice proces, oricui.
Daca toata lumea plateste in aceasta situatie speciala, de ce n-ar plati si utilizatorul nostru?
Vechiul proprietar nu avea datorii si asta se vede din acea adeverinta, isi platise tot ce i se pusese pe lista.
Noul proprietar a intrat, o data cu achizitionarea imobilului, intr-o situatie care se rezolva lunar si din momentul in care a intrat in posesia apartamentului. Este o situatie speciala care nu este numai a apartamentului respectiv, ci a intregii comunitati de proprietari din acel condominiu.
Si chiar asa, oriunde te muti trebuie sa te astepti ca ti se pot intampla lucruri. Daca vrei sa nu ai surprize te documentezi, incercand sa afli cat mai multe lucruri despre noul loc si asa poti alege daca cumperi sau nu.
Buni de plata ?
mariapatru
intru direct in subiect. in 2008 am cumparat un apartament, dar ptr. ca eram insarcinata, am ramas in cel pe care il aveam deja. renovarea a intarziat, intre ... (vezi toată discuția)