avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Comunicat ANAF din 13.12.2012 in atentia persoanelor ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Comunicat ANAF din 13.12.2012 in atentia persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in ce priveste depunerea formularului 300 incepand cu luna ianuarie - 2013

ANAF a emis un comunicat in atentia persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in ce priveste depunerea formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Prin O.G. nr. 15/2012 pentru modificarea sii completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, au fost introduse prevederi in vederea aplicarii de catre contribuabili a sistemului de TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Ca urmare, incepand cu declararea obligatiilor fiscale privind TVA aferente lunii ianuarie 2013 prin O.M.F.P. nr.1790/20.11.2012 publicat in M.O. nr. 791/26.11.2012, se aproba modelul si continutul formularului (300) " Decont de taxa pe valoarea adaugata " adaptat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

In completarea decontului exista urmatoarele noutati:

- La sectiunea " Taxa pe valoarea adaugata colectata ":

- se elimina randul 17.1 "Livrari de bunuri si/sau prestari de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania"

- La sectiunea " Taxa pe valoarea adaugata deductibila":

- se elimina randul 27.1 "Achizitii de bunuri si/sau servicii taxabile din interiorul tarii pentru care au fost primite facturi de la persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania"

Se introduce o noua sectiune " Informatii privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila sau nedeductibila " in care se inscriu informatii privind:

- livrarile de bunuri si servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, a caror TVA aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului de TVA la incasare si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare;

- achizitiile de bunuri si servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare.

Sursa: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Tva miutaradu miutaradu la decontul de tva randul 17.1 si randul 27.1 trebuiesc sa corespunda cu declaratia 394? (vezi toată discuția)
Completare declaratie 300 rosuione rosuione Buna seara, Am si eu o intrebare referitoare la declaratia 300, daca nu am incasat nimic pe trimestrul 1, ce declar in decontul de TVA? (vezi toată discuția)
Model cerere corectare decont tva Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Va rog sa-mi dati si mie un model de cerere corectare decont TVA si care este procedura de corectare a acestor erori(e vorba de niste facturi de ... (vezi toată discuția)