avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Este valida informatia?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Este valida informatia?

Buna ziua,

Mi s-a spus astazi ca desi nu am atins plafonul de 741RON/luna ca venit pentru activitate independenta pentru anul 2012 (nu exista si o forma de angajare), trebuia totusi sa ma inscriu si sa platesc la casa de pensii cei 232 RON/luna.

Este valida aceasta informatie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 09:46, 18 Decembrie 2012
Sigur ca da, asa este.

Persoanele fizice care, potrivit prevederilor, Codului fiscal au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, sunt:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoareactivitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, respectiv:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara și extrajudiciara;
- venitul obținut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal, care nu genereaza o persoana juridica.
- venituri din asocierile fara personalitate juridica dintre persoanele fizice rezidente si persoane juridice romane;
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole, respectiv venituri din :
- cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
- cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
- exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
h) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ]
Da, dar in textele respective, urmatoarea categorie este trecuta la exceptii de la plata:

- contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (741 lei);

Si atunci, mai aveam obligatia de plata?
Aveati obligatia depunerii declaratiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pt venitul din chirii se plateste si cass? alice.elena60 alice.elena60 Buna seara tuturor! V-as ruga un raspuns: am o garsoniera pe care intentionez s-o inchiriez . Momentan nu am un alt venit; daca inchiriez va trebui sa platesc ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa neplata cass andreea36 andreea36 Buna-ziua, Am urmatorul caz: o persoana a venit din strainatate in 2007, moment in care a inceput sa plateasca din proprie initiativa Cass(nefiind angajat ... (vezi toată discuția)
Declaratii fiscale pentru activitatea de arendare teren zanionel zanionel am luat in arenda de la persoane din comuna pamant pe care l-am cultivat cu griu si fl.soarelui aprox.7 ha ,eu sant pers.fizica neautorizata am tractor ,plug ... (vezi toată discuția)