avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de reprezentare a soþului supravieþuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de reprezentare a soþului supravieþuitor

1.Soţul supravieţuitor poate veni la moştenirea socrilor săi prin reprezentarea defunctului său soţ ?
2. Cum poate să obţină încheierea notarială de verificare a dezbaterii succesiunii soţului său decedat,necesară la introducerea acţiunii de ieşire din indiviziune ,originalul certificatului de deces al acestuia fiind ascuns de fiica lui dintr-o căsătorie anterioară?
3. Dacă instanţa va dispune eliberarea unui extras din registrul de decese -pentru uz oficial-,notarul va elibera în baza aceastuia închrierea de verificare?


Vă mulţumesc mult!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:06, 28 Ianuarie 2013
Sotul supravietuitor nu are vocatie la mostenirea socrilor sai. Nu au nimic comun.
Sotul în viaţă,moştenindu-şi soţul decedat care are în masa sa succesorală si cota parte indiviză din averea lăsată de sora sa decedată anterior,va moşteni partea corespunzătoare din această parte indiviză sau se aplică aceeaşi regulă potrivit căreia nu au nimic comun ?

Pentru acţiune de ieşire din indiviziune asupra averii rămase de la soţul decedat,soţul supravieţuitor poate să ceară împărţeala doar a bunurilor la care are vocaţie succesorală, deşi toate sunt înscrise în anexa 24 eliberată defunctului ,iar ceilalţi moştenitori urmând să deschidă un alt proces,sau aceştia pot să facă cerere reconvenţională şi să solicite să se împartă toate bunurile în cadrul aceluiaşi proces, timbrând corespunzător?
Vă mulţumesc mult pentru răspuns!
Mostenirea se transmite in clipa mortii.

Daca astazi moare un parinte si maine moare copilul lui, nu vorbim despre nicio reprezentare. In acest caz copilul si-a mostenit parintele (pentru ca era in viata in clipa mortii parintelui) si averea copilului (+ ce a mostenit el de la parintele lui) trece la mostenitorii lui, inclusiv sotia lui supravietuitoare. In acest caz, parte din averea socrilor ajunge la nora.

DAR poate exista si o ordine NEFIREASCA a mortilor. (copilul mort inaintea parintelui sau)
In acest caz putem vorbi depre reprezentare. In acest caz copiii copilului mort inaintea parintelui sau vin la mostenire prin reprezentare. Adica nepotii de fiu predecedat vin la mostenirea bunicului lor prin reprezentarea tatalui lor mort. Daca nu s-ar admite reprezentarea in acest caz, ar exista riscul inlaturarii lor de la mostenirea bunicului de un alt FIU in viata (unchiul acestora). In acest caz nimic din averea socrilor nu ajunge la nora.


Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa moartea sotului, sotia are dreptul la moștenirea lasata ... Papell Papell Dupa moartea sotului,sotia are dreptul la moștenirea lasata de parintii sotului?(acestia fiind căsătoriti la data decesului) (vezi toată discuția)
Mosteniri Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata ! Doresc sa va adresez,cu ingaduinta dumneavoastra,doua intrebari: 1. O familie cu doi copii .Sotul decedeaza.El este ... (vezi toată discuția)