avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile lucratoare luna noiembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile lucratoare luna noiembrie

Buna ziua!
Lucrez intr-un hypermarket si din cauza specificului activitatii nu pot avea liber intotdeauna sambata si duminica.In saptamana cu Sf. Andrei mi-au fost puse liberele de catre manager joi si vineri,vineri fiind oricum zi libera.Nu era normal sa am 3 zile libere in saptamana respectiva?Teoretic ar trebui sa apar cu 22 de zile lucratoare in luna noiembrie iar o zi ar trebui sa imi fie platita ca fiind ore suplimentare,fiind timpul meu liber (desi nu mi s-a cerut acordul).Acum astept fluturasul de salariu sa vad daca apar cele 8 ore lucrate in plus si cum sunt platite.As vrea sa stiu daca am dreptate si sa imi spuneti ce pot face mai departe.Am incercat sa discut problema cu directorul si desi teoretic mi-a dat dreptate nu mi-a oferit nici o solutie.

Imi pare rau ca am postat de mai multe ori,rog moderatorul sa stearga celelalte mesaje.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
adygrig, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 18:06, 20 Decembrie 2012
Zilele lucrate in timpul sarbatorilor legale nu sunt ore suplimentare.
Aceste ore se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 zile de la efectuare, iar daca acest lucru nu este posibil, cu un spor de cel putin 100% din salariul de baza.
Daca nu se intampla asa, incercati sa faceti o sesizare la ITM.
30 noiembrie a picat vineri,iar managerul mi-a pus liberele joi si vineri.Nu ar fi trebuit sa am 3 libere in saptamana respectiva?30 noiembrie oricum era libera si lucrand cu 2 libere in saptamana respectiva teoretic apar cu 22 de zile lucratoare in luna noiembrie.Intrebarea mea e daca e legal sa imi suprapuna liberele pe care ar trebui sa le am in mod normal cu sarbatorile legale.
Nu are cum sa va acorde repausul saptamanal in acea zi. Este ca si cum v-ar scadea din zilele de CO zilele de sarbatoare legala.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Saptamana viitoare mai mult ca sigur imi va pune liberele pe 25 si 26.Se poate rezolva cu o sesizare la ITM?
Sesizati ITM-ul. Inspectorii de munca vor veni sa constate aceste nereguli si in functie de ce vor gasi, vor actiona in consecinta.

Art. 260 alin. 1 Codul muncii:
Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru unombun unombun cum se calculeaza in pontaj ca nr.de ore si valoric orele lucrate in zilele de weekend? lucrez in ture astfel: TURA I: Luni,marti,miercuri,joi vineri ... (vezi toată discuția)
Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore lucrate in timpul de repaus saptamanal olf olf Buna ziua, Va rog sami spuneti cum trebuie retribuite orele suplimentare lucrate in zilele normale de lucru , adica peste cele 8 ore/zi , 5 zile/ saptamana, ... (vezi toată discuția)