avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii

bunaseara. am si eu o intrebare si va rog sa imi raspundeti cat de repede se poate.
prietena mea lucreaza la o firma full time. in contract e stipulat ca in caz de demisie intervine preavizul de 20 de zile.
intrebarea mea este daca acest preaviz este obligatoriu?sau prietena mea poate sa renunte la prestarea de servicii din momentul in care si-a depus demisia?
va rog sa imi raspundeti cei care sunteti in masura.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 1 August 2012
Preavizul trebuie efectuat prin munca sau concediu de odihna, altfel angajatorul poate considera ca angajatul este absent nemotivat la lucru si poate dispune incheierea CIM pentru abatere disciplinara. Dar firma poate renunta la preaviz daca doreste acest lucru.
Concediile medicale suspenda preavizul, care continua dupa terminarea acestora.
Demisia poate fi data si fara preaviz in cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile asumate la semnarea CIM.

Codul muncii - Legea nr.53/2003:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.

Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Prietena dvs are posibilitatea de asolicita incetarea raportului de munca cu acordul ambelor parti - art.55 lit.b C.mun. . In acest caz, nu se acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere la zi al unui contract de munca pe periada determinata alina0009 alina0009 Buna ziua, M-ar interesa care ar putea fii repercursiuniile in cazul in care angajatorul nu accepta demisia la zi iar angajatul nu se mai prezinta la munca. ... (vezi toată discuția)
Preaviz eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract . Cu alte ... (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)