avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot renunta la indemnizatia de somaj fara alte ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot renunta la indemnizatia de somaj fara alte obligatii sau drepturi?

Primesc indemnizatie de somaj de 2 luni si as dori sa renunt la ea. Por renunta pur si simplu,fara sa duc adeverinta de la vreun angajator,si fara sa returnez banii primiti in cele 2 luni de somaj? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:06, 22 Decembrie 2012
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca nu prevede incetarea platii indemnizatiei de somaj prin renuntarea la aceasta.

2. Puteti sa nu va prezentati la viza lunara si atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj iar daca dupa 60 de zile nu solicitati repunerea ei in plata atunci inceteaza plata indemnizatiei de somaj.

3. Incercati totusi si la Agentia de Somaj desi nu o sa va creada nimeni pe cuvant ca nu mai doriti indemnizatia de somaj.
Vreau sa scap de statutul de somer pt ca urmeaza sa ma angajez la o firma pt care profesionalismul este forte important, iar la interviu am enumerat ultimele proiecte importante la care am lucrat cu succes dar nu am mentionat ca sunt somer momentan,considerand ca sigur ca mi-ar fi diminuat sansele. Am obtinut postul,voi incepe din ianuarie si de aceea vreau sa renunt la somaj.
1. Nu vad de ce v-ar scadea sansele de angajare daca sunteti somer, dar asta este problema dvs.

2. In momentul in care incheiati contractul individual de munca (CIM) va duceti cu o copie dupa el la Agentia de Somaj si inceteaza plata indemnizatiei de somaj.

3. - Daca incheiati un CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni se va suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM;
- Daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata veti primi lunar 30% din indemnizatia de somaj pana expira perioada de somaj la care aveati dreptul (pentru asta trebuie sa cereti la Agentia de Somaj sa completati o cerere tip).

4. Nu intreprindeti nimic in legatura cu somajul pana nu semnati CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii angajator uzzy_alex uzzy_alex Buna, sunr Alex si momentan sunt somer indemnizat. Am aflat ca angajatorii au anumite facilitati daca angajeaza someri,dar si obligatia sa nu-i dea afara 2-3 ... (vezi toată discuția)
Intrerupere somaj ochio ochio o persoana a venit din somaj la interviu pt angajare si a fost acceptat. pt a intrerupe somajul ,ii trebuie o adeverinta de la firma ca a fost angajat cu CIM ... (vezi toată discuția)
Stimulare someri mihaitzab mihaitzab buna seara va rog sa imi confirmati informatia: un somer este stimulat daca se angajeaza, cu un procent din valoarea somajului? daca da, cat e procentul? ... (vezi toată discuția)