avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... obligatii angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

obligatii angajator

Buna, sunr Alex si momentan sunt somer indemnizat. Am aflat ca angajatorii au anumite facilitati daca angajeaza someri,dar si obligatia sa nu-i dea afara 2-3 ani. Eu vreau sa ma angajez,cu CIM pe perioada nelimitata,dar intelegerea este sa stau 2-3 luni si doar dupa,daca ma descurc,sa raman definitiv. In acest caz,angajatorul daca nu solicita facilitatiile respective de la stat,nu are nici obligatia de a ma tine pe post 2 ani?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:26, 24 Decembrie 2012
1. Daca angajatorul nu incheie conventia cu Agentia de Somaj nu are nici o obligatie.

2. Daca veti incheia un contract individual de munca (CIM) pe o perioada de cel mult 12 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

3. - Daca veti incheia un CIM pe perioada nedeterminata atunci inceteaza plata indemnizatiei de somaj si veti primi lunar 30% din indemnizatia de somaj pana se termina perioada la care ati fi avut dreptul la indemnizatie de somaj.
- Atentie ca in acest caz nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj decat dupa alte 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

4. Eu v-as recomanda sa incheiati un CIM pe perioada determinata de 2-3 luni si apoi, daca va descurcati, se poate transforma CIM pe perioada determinata in CIM pe perioada nedeterminata.
Inteleg ca in acest caz angajatorul nu are nici o legatura cu agentia de somaj,deci pot sa nici nu-i spun ca sunt in somaj,iar pt a primi 30% din indemnizatie in continuare demersurile trebuiesc facute doar de mine. Ii voi propune sa facem CIM pt 2-3 luni cum mi-ati recomandat. Multumesc mult pt raspuns.
1. Propuneti angajatorului un CIM pe perioada determinata (o luna sau doua) pentru a vedea cum, va descurcati.

2. - Cu o copie dupa CIM va duceti la Agentia de Somaj si completati o cerere de suspendare a indemnizatiei de somaj.
- Apoi cu o copie dupa decizia de incetare a CIM reveniti la Agentia de Somaj si completati o cerere de repunere in plata a indemnizatiei de somaj.

3.Daca veti incheia un CIM pe perioada nedeterminata duceti o copie dupa CIM la Agentia de Somaj si completati o cerere pentru cei 30%.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot renunta la indemnizatia de somaj fara alte obligatii sau drepturi? alesyc alesyc Primesc indemnizatie de somaj de 2 luni si as dori sa renunt la ea. Por renunta pur si simplu,fara sa duc adeverinta de la vreun angajator,si fara sa returnez ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj, drepturi someri! ERD ERD Buna ziua. Apelez din nou la sfaturile dvs f utile. Sunt in somaj de 2 luni. Daca ma angajez in perioada imediat urmatoare, in ce conditii mai pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Somaj teodorarus teodorarus buna,vroiam sa stiu cum trebuie sa procedez daca sunt in somaj si tocmai mi-am gasit un loc de munca iar din somaj mai am 5 luni? multumesc (vezi toată discuția)