avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... facturare caldura RADET pentru un apartament debransat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

facturare caldura RADET pentru un apartament debransat si cu CTA

Buna ziua,
Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de caldura) si apartamente debransate de la coloanele de distributie caldura (cu centrala de ap.). Blocul se caracterizeaza astfel:
- an constructie 1984, cu 4 nivele si 7 scari
- scara 7(ultima a blocului) pe care se afla apartamentul meu are coloanele de distributie(din Fe, cele originale din 1984), cu o uzura >60%.
Mentionez ca apartamentul meu (3 cam.) situat la et.3, este utilat cu centrala termica si este debransat de la coloane de distr. caldura.
Am izolat termic col. de distr. cu tubulaturi izolatoare avand grosimea de 10 mm si folie de aluminiu. Despre izolarea tevilor si uzura acestora am informat in scris(cerere cu nr. de inregistrare) in septembrie, firma ce efectueaza calculele facturii de caldura.
Firma prestatoare, a distribuit costurile astfel, (de exemplu) :
- ap.x1 / 3 cam/parter (contorizat, repartitoare de caldura),are factura caldura = 97,49 lei
- ap.x2 / 2 cam/et.4(contorizat, repartitoare de caldura), are factura caldura = 23,52 lei
La cele 2 apartamente nu am inclus si costurile de citire al repartitoarelor.
Apartamentul meu (cu CTA, col.distr.au uzura >60%, izolate termic),are factura caldura = 28,27 lei.
Raportat la ap.x1, constat ca eu(debransat) platesc o factura ce reprezinta 30 % din costurile de incalzire ale ap.x1 (contorizat).
Raportat la ap.x2, constat ca eu(debransat) platesc o factura mai mare decat cea de la ap.x2 (contorizat).
De remarcat este faptul ca ap.x2 (et.4) este situat deasupra ap.meu(pe aceeasi latura a blocului) si are configuratia identica(col.distr. au acelasi diametru, si trec prin aceleasi camere cu suprafete identice: dormitor1, baie, bucatarie).
Eu suspectez ca firma prestatoare a distribuit toate pierderile din sistem doar celor debransati (cu CTA). In schimb, celor cu repartitoare de costuri li s-a facturat doar cele indicate de aparate, fara a li se mai adauga la factura si pierderile din sistem. Astfel, s-a ajuns la acele valori comparate mai sus.
Cum se poate remedia aceasta situatie, si sa se evite pe viitor? A se tine cont si de faptul ca facturile caldurii la ap. cu CTA se pot duble in conditiile in care primaria nu mai subventioneaza energia termica.
Va multumesc,



Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:11, 27 Decembrie 2012
Am izolat termic col. de distr. cu tubulaturi izolatoare avand grosimea de 10 mm si folie de aluminiu


Demersul dvs nu are drept consecinta exonerarea sau diminuarea c/v parti comune
Nu exista temei legal care sa prevada ca izolarea tevilor care tranziteaza proprietatea individuala are drept consecinta exonerarea de la plata parti comune
Reluand un pic din postarea doamnei @elga50, ar trebui ca initiatorul topic-ului sa mearga la asociatie sa solicite tabelul / lista emisa de firma care face repartizarea costurilor cu incalzirea, pe baza de repartitoare de costuri, din care administratorul extrage costurile pentru fiecare apartament si care in final vor apare pe lista de plata. Acolo, pe tabel, apar toate informatiile cu privire la componenta de cost finala.
Asa cum afirma si @elga50, tuturor apartamentelelor din bloc/scara le vor fi repartizate costuri cu incalzirea spatiilor comune, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, precum si cu acei coeficienti de amplasare. Din acest motiv mi se pare extrem de ciudat ca un apartament bransat la sistemul centralizat, cu repartitor, sa-i fie repartizate costuri mai mici decat unui ap. de acelasi tip dar cu CT.
In principiu, avand in vedere ca acei indici de amplasare au o influenta destul de mica asupra costului final, toate apartamentele de pe o coloana (de acelasi tip, 2 sau 3 cam), trebuie sa i se repartizeze pentru partile comune, cam aceeasi suma. Daca discutam de ap. de la ultimul nivel, trebuie avut in vedere ca din proiectare s-a prevazut o ”compensare” automata, in sensul ca un ap. de la etajul 3 are sa zicem un total de 25 elementi de calorifer in toata casa, pe cand cel de la etajul 4 (ultimul) are aproape dublu nr. de elementi. Puteti verifica si acest lucru. Oricum firma de repartitoare tine cont (trebuie) de toate aceste aspecte.
In final, as propune initiatorului acestui topic sa dezveleasca tevile verticale pentru ca influenta asupra calculului repartizarii costurilor, este extrem de mica in sensul repartizarii unor costuri mai mici datorate izolarii, astfel incat, daca tot trebuie sa platiti ceva, cel putin sa si beneficiati de caldura degajata de acele tevi!
Mult succes!
Ultima modificare: Joi, 27 Decembrie 2012
Adam Grecu, utilizator
Daca observati dv., comparatia intre apartamentul utilizatorului si apartamentul de deasupra se refera la coloana de distributie pe care se face si aici corectie de amplasament. Coloana de distributie nu are elementi.
Intr-un apartament cu calorifere bransate, dar inchise, deci pe care nu se consuma, la caldura, valoarea va fi aproape identica, daca nu chiar identica cu a altui apartament cu CT,
Unii oameni nu se gandesc la asta si vor ca pe lista sa vada ca cei cu calorifere conectate in sistem sa aiba la caldura sute de lei in comparatie cu unul cu CT care ar trebui sa aiba vreo 3-5 lei.
Realitatea de consum este alta si trebuie documentata corect la sursa de calcul al cotelor de caldura.

Referitor la calorifer, se face de asemenea corectie de amplasament. Un calorifer dublu de la ultimul etaj va fi corectat cu factorul de amplasament astfel incat sa ajunga la valoarea SET-ului unuia de la un etaj inferior, altfel spus, la un consum real mai mare la ultimul etaj sa se ajunga la o valoare apropiata de consumul mai mic al apartamentului de mai jos, in aceleasi conditii de functionare. Asta spus la modul principial.
Noi aici pe forum am avut mai multe discutii referitoare la ”fenomenul repartitoare”, asa ca, datorita multiplelor variabile din teren, oricand putem extinde discutia...
Cineva spunea mai sus ca in condominiu nu sunt pierderi - dar ce sunt acestea? Sunt pierderi sadea si nu vor dispare cu adevarat nici daca izolam toate tevile cu o izolatie de 1m grosime... Exagerez pe bune, insa de cele mai multe ori se pune aceasta problema, adica cum sa arate tevile noastre prin subsol (aici nu prea deranjeaza grosimea izolatiei), dar cele din casa? De aceea se ajunge la un compromis, daca sa le izolam sau nu. In postarea mea anterioara, chiar sfatuiam sa se lase tevile dezvelte - cu conditia ca firma care face calculul repartizarilor sa lucreze corect. Aceste firme daca vor sa mai ”traiasca” ar trebui sa lucreze corect si legal, dar dupa cum observati, avand spatele acoperit, chiar daca mai ”servesc” cate o amenda acolo, viata merge inainte. Cat ține, ține, asa ca, asta e. Acest sistem mixt nu va fi mutumitor pentru nimeni, nici pentru cei deconectati, nici celor bransati la sistem. Cel mai bine era ”tota lumea la comun”, dar si aici in conditiile in care furnizorul respecta parametrii de calitate stipulati in contract. Ma refer in principal la temperatura de intrare a agentului termic functie de temperatura exterioara.

Pai nu prea ar fi fost bine si nici corect, daca ramaneam la pausal. Multa lume si-a schimbat caloriferele, mai mari, mai multe, mai generoase cu raspandirea caldurii, astfel incat s-au creat discrepante evidente intre un calorifer de tabla care incalzeste numai pe teava de deasupra, restul suprafetei fiind mai mult rece si un calorifer de otel care e fierbinte pe toata suprafata lui. Acestea consuma mai mult si deci factura globala a scarii creste si se imparte la pausal....la toata lumea.

Nu, nu ar fi fost corect. Poate doar daca s-ar tine cont de SET-ul apartamentului, nu pe cota-parte indiviza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie asociatii proprietari caldura radet RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Multi adm.de imobile va roaga daca puteti sa ne lamuriti cu sistemul centralizat de alimentare cu energie termica raportata la apart. debransate de la ... (vezi toată discuția)
Costurile de incalzire pentru un apartament liber ContSters339828 ContSters339828 Detin un apartament de 4 camere care nu este locuit si care este scos la vanzare. Apartamentul este contorizat separat complet (curent, gaze, apa calda, apa ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)