avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ancheta disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ancheta disciplinara

Buna ziua,
Am rugat angajatorul sa-mi elibereze adeverinta pt medicul de familie,eu fiind bolnava,am stat acasa,medicul m-a luat in considerare ca sunt bolnava,dar nu mi-a dat concediu medical fara adeverinta de la angajator.Agajatorul mi-a eliberat adeverinta abia dupa o saptamana,timp in care am absentat si ma convoaca la ancheta disciplinara pt absenteism, la sediul central unde are firma sediul,nu in orasul unde lucrez,ca punct de lucru.Cine suporta costurile de deplasre,la sediul central,eu sau angajatorul?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:11, 30 Decembrie 2012
Dar inaintea cercetarii disciplinare nu trebuia sa-mi dea intai un avertisment?Au trecut direct la cercetarea disciplinara.
Daca sunt in medical si i-am informat,absenta mea de la cercetarea disciplinara poate fi luata ca neprezentare,in conditiile in care i-am informat ca sunt in medical?
Deci, costurile de deplasare le suport eu?
Nu este obligatorie aplicarea mai intai a sanctiunii disciplinare a avertismentului ..Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Daca sunteti in concediu medical si aveti dovada ca l-ati informat pe angajtor despre acest lucru, atunci absenta dvs de la cercetarea discplinara constituie un motiv obiectiv pentru lipsa dvs, fapt ce ar duce la amanarea sedontei respective la o data ulterioara care va va fi comunicata.
Eu sustin in continuare ca cheltuielile de transport trebuie sa fie suportate de angajatorul care dispune prin convocare deplasarea salariatului la sediul sau.
In cazul in care angajatul este declarat nevinovat in urma cercetarii disciplinare de ce trebuie sa suporte el cheltuielile de transport, pentru ca cineva nu a inteles un aspect ce a dus la cercetarea disciplinara si care nu a putut fi lamurit decat uzand de aceasta procedura? Cu tot respectul, insa o cercetare disciplinara poate stabili si nevinovatia salariatului, nu numai vinovatia acestuia.
Admitand punctul de vedere ca angajatorul nu trebuie sa suporte cheltuielile de deplasare, in cazul stabilirii nevinovatiei salariatului, cheltuielile de deplasare ar trebui imputate persoanei care a intocmit referatul de sesizare a abaterii disciplinare sau persoanei care a dispus efectuarea cercetarii disciplinare ori celui care a convocat salariatul ...
Luam in vedere un alt aspect, comisia de cercetare disciplinara se deplaseaza, pentru indeplinirea procedurii legale, la punctul de lucru unde angajatul in cauza isi desfasoara activitatea, cine plateste cheltuielile de deplasare ale membrilor comisiei? Salariatul cercetat disciplinar si care este declarat vinovat sau nevinovat? ...
Nu a scris nimeni ca o cercetare disciplinara va duce intotdeauna la stabilirea vinovatiei salariatului cercetat .. insa atata timp cat nu exista cadrul legal sau in reg.intern ori in ccm aplicabil angajatorului nu reiese faptul ca pentru deplasarea salariatului la comisia de disciplina cheltuielile de transport cad in sarcina angajatorului , acesta nu are aceasta obligatie.

Angajarea raspunderii patrimoniala este o alta problema care excede subiectul acestui topic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nemotivat..... gluten gluten Ce implica si care-i procedura cand un angajat absenteaza nemotivat o zi,de la serviciu ? Lucreaza 12/24 si nu a venit 12 ore .... Multumesc! (vezi toată discuția)
Comisie disciplinara adrianf adrianf Saptamana viitoare sunt convocat(printr-un convocator) la o comisie disciplinara. Pot cere firmei ca cercetarea care se va face sa fie inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)