avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Lamurire-partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Lamurire-partaj

Buna ziua,

as avea nevoie de o parere pertinenta in urmatorul caz de partaj:apartament proprietate comuna. In contractul de vanzare-cumparare se specifica faptul ca apartamentul s-a cumparat cu banii donati de parintii ei dar pentru AMBII soti. Veniturile sotilor in timpul casatoriei au fost cam 70% el si 30% ea. Casatoria a durat 8 ani. Poate sotia sa solicite acum apartamentul in proportie de 80% pt. ea, pe baza faptului ca banii cu care s-a cumparat apartamentul au provenit de la parintii ei( chiar daca donatia s-a facut pt. ambii soti)?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: KARINA73 , utilizator 19:55, 6 Februarie 2009
Paven Florentina a scris:

Daca nu s-a incheiat un contract de donatie, in forma autentica, atunci nu se poate vorbi de donatie. Desi este un contract unilateral, gratuit si solemn, pentru validitatea lui trebuie sa se intilneasca cele doua vointe : a donatorului de a dona si a donatarului ( donatarilor) de a primi. Ori acest consimtamint se exprima prin act autentic, de regula unul singur. Daca nu exista contract, atunci se poate vorbi de dar manual, ca varietate a contractului de donatie care se incheie si se executa valabil prin remiterea efectiva a bunului donat , fara indeplinirea altor formalitati. In acest din urma caz, se poate ca in cadrul unui proces sa se invoce necesitatea lamuririi vointei donatorului, de a gratifica doar pe unul sau pe ambii donatari.


Este o donatie, stimata doamna avocat. Darul manual este o forma a donatiei. Se supune acelarasi reguli. Vointa este clara si este exprimata in declaratia facuta de soti in contractul de vanzare cumparare. Daca CVC a fost semnat si de catre parinti, in calitate de procuratori de fonduri, atunci este si mai clar.
Asa cum spuneam in precizarea de mai sus, in contractul de vanzare-cumparare al apartamentului, se specifica faptul ca respectivul apartament a fost cumparat cu banii dati de parintii sotiei, pentru AMBII soti si, evident, avandu-i ca proprietari pe amandoi. Nelamurirea mea consta in ce masura ar putea acum sotia ( cu ajutorul martorilor-parinti care sa spuna ca banii erau doar pt. ea, chiar daca in contractul respectiv se specifica altceva) sa solicite cota parte majoritara din apartament si, desigur, ce sanse sunt sa o si obtina. Din ce am citit aici, se pare ca sansele sunt extrem de mici.
Puteţi utiliza sintagma extrem de mici. Este mai blîndă decît categoricul nule. Dar, într-o confruntare în instanţă, cine ştie? Uneori justiţia nu e legată doar la ochi. Are şi mîna care ar trebui să ţină cumpăna aceea cu două talere imobilizată într-un cofraj de ghips.

Dacă este aşa cum spuneţi, că în contractul de v/c s-a specificat că banii sunt daţi de părinţii soţiei pentru ambii soţi, deja avem deschisă o portiţă. Ce înseamnă daţi? Daţi cu titlu de donaţie, daţi cu titlu de împrumut? Apoi, daţi cînd? Anterior, cu titlu de dar manual? Daţi la momentul perfectării actului autentic, cu titlu de donaţie? Există, pentru acest din urmă caz, acceptul donatarilor? Deja avem de răspus la o mulţime de întrebări, toate generate de afirmaţia din contract potrivit căreia banii au fost daţi, nu donaţi. Mai vine o întrebare: oare chiar aşa scrie în act?

Greu dreptul ăsta, greu să emiţi o părere argumentată cînd eşti obligat să plonjezi în necunoscut.

Termenul exact din c/v este "daruiti". Si...da, sunt bani pt. ambii soti, iar banii au fost dati in momentul perfectarii contractului de c/v. Evident, era cu acceptul donatarilor.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Prin cumpararea imobilului, din banii primiti in dar, avem de-a face cu o acceptare tacita, cred eu. Daca vom continua sa intram in amanunte cred ca doamna va fi mult mai incurcata decat in momentul in care a pus intrebarea. Sfatul meu ar fi sa isi angajeze un avocat bun si sa nu isi faca prea mari sperante cu privire la rezultatul litigiului.

Alte discuții în legătură

Act vânzare cumpărare poate fi atacată de familie?? Vali197 Vali197 Buna ziua , in urma cu 5 luni părinții au cumpărat un apartament pe numele meu : titularul sunt eu iar la notar am declarat că provenienta banilor ca fiind ... (vezi toată discuția)
Donatia revocata de contractul de vanzare cumparare ContSters57493 ContSters57493 Poate fi revocata donatia facuta de catre singurul parinte supravietuitor catre unul dintre copii printr-un contract de vanzare cumparare incheiat cu celalalt ... (vezi toată discuția)
Bună seara!cum pot afla dacă părinții au făcut cvc cu fratele ... DeeRox DeeRox Bună seara!Cum pot afla dacă părinții au făcut cvc cu fratele pe donatie? Dacă merg la ANCPL și cer un extras de care funciară pentru informare, pot ... (vezi toată discuția)