avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Documente prezentate intr-o alta limba decat cea romana
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Documente prezentate intr-o alta limba decat cea romana

Buna ziua,

Documentele prezentate intr-o alta limba decat cea romana trebuie sa fie insotite de traduceri autorizate sau traduceri autorizate si legalizate? Este necesara legalizarea traducerii chiar si in varianta in care s-au cerut copii "conform cu originalul" ale documentelor si nu documente in original?
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 17:53, 11 Ianuarie 2013
b]gaina a scris:

eu nu am cunostinta de refuzul anrmap de a mai accepta o asemenea cerinta mai ales ca ultimile proceduri le-am desfasurat cu regula asta. dar asta nu inseamna nimic in conditiile in care anrmap s-a obisnuit sa inventeze motive de respingere a documentatiilor fara sa aiba veun argument.


Intr -adevar nu exista o prevedere legala, singura cu caracter obligatoriu, care sa admita asa ceva.

Exista o FD transmisa autoritatilor in iunie 2012, care sta la baza respingerilor ANRMAP( eu am avut parte), care la III.2.1.b) Capacitatea de exercitare a activităţii profesionale spune:

! Se va permite depunerea/prezentarea documentelor solicitate în cadrul acestei secţiuni în oricare din formele: original/copie legalizată/copie lizibilă cu menţiunea „conform cu originalul”.

Logica precizarii ANRMAP este:

1.Din motivele precizate si in discutia de aici, costul legalizarii poate fi foarte mare si nu se justifica in conditiile la care la momentul depunerii ofertelor nu exista dubii asupra depunerii documentului si nici nu se stie daca ofertantul respectiv nu a cheltuit banii degeaba, fiind posibil ultimul in clasament.
2. Ca urmare, el poate depune traducerea autorizata. In cazul in care exista dubii asupra legalitatii traducerii, i se poate cere sa depuna pentru confruntare traducere legalizata.
3. Personal am aplicat acest procedeu, cerand inclusiv originale pentru confruntare si a avut efecte neasteptat de eficiente.

Concluzii:
1. Subscriu ANRMAP si implicit colegei marib, este o cheltuiala solicitata nejustificat, daca am dubii pot verifica ulterior si cere documente legalizate.
2. In cazul in care in FD nu s-a specificat expres prezentarea in copie legalizata, ofertantul poate prezenta in alta forma si nu exista temei legal pentru a fi respins. Singura aplicare este a art.78 din HG 925 si cererea de confirmare ulterioara, prin depunerea de copie legalizata, in caz justificat
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalizarea traducerilor efectuate dupã fotocopii, documente sau texte simple ContSters149 ContSters149 Buna ziua, Vreau sa supun discutiei un subiect pe care multi colegi si notari il trateaza diferit si anume legalizarea traducerilor efectuate dupa un text ... (vezi toată discuția)
Ce fel de act / cerere este necesara pentru a actiona in numele unui ong american in romania alex16ss alex16ss Mentionez ca ONG-ul nu este prezent in Romania si doreste ca eu sa il reprezint prin organizarea unui eveniment, oferindu-mi drepturi depline de a organiza, ... (vezi toată discuția)