avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... efectele trecerii in inactivitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

efectele trecerii in inactivitate

Conform Codului fiscal trecerea in inactivitate a unei firme produce efecte catre terti. Am de recuperat o creanta de la o firma in acesta situatie. Sint afectat de acesta situatie?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 10:34, 31 Decembrie 2012
Nu. Inactivitatea declarata la Registrul Comertului vizeaza doar actele si faptele de comert, respectiv cele de natura economica. Recuperarea creantelor, formularea de actiuni in instanta, nu intra in sfera inactivitatii.
lucian huzum a scris:

Nu. Inactivitatea declarata la Registrul Comertului vizeaza doar actele si faptele de comert, respectiv cele de natura economica. Recuperarea creantelor, formularea de actiuni in instanta, nu intra in sfera inactivitatii.


Va multumesc pentru raspuns.

Firma a fost declarata inactiva prin decizia ANAF, cf. registrului firmeleor inactive. Care sint motivele pentru care ANAF face acest lucru, sint motive economice?
Este posibil ca firma, inactiva fiind, deci fara activitate economica, sa nu mai aiba posibilitatea sa-si achite creditele?
Inactivitatea declarata de organul fiscal este diferita de inactivitatea declarata la Registrul Comertului (la Registru Comertului starea de inactivitate o hotarati dumneavoastra, practic prin aceasta suspendati activitatea societatii pe o anumita perioada de timp, pana la 3 ani), nu ati precizat de la inceput ca organul fiscal v-a declarat inactiv.
Organul fiscal declara o societate inactiva pentru motive legate de neindeplinirea pe parcursul unui semestru a obligatiilor declarative, sustragerea de la efectuarea inspectiei fiscale, societatea nu functioneaza la sediul social declarat, toate aceste motive tin strict de conducerea societatii. Indeplinirea lor duce la reactivarea societatii.
Pe parcursul inactivitatii fiscale nu puteti intreprinde nimic pentru recuperarea creantelor, este necesara reactivarea societatii, respectiv inlaturarea cauzelor care a dus la declararea starii de inactivitate fiscala.
Pentru intelegerea mai bine a starii de inactivitate va recomand citirea acestui articol www.avocatnet.ro/content/art...
Voi repeta intrebarea, pentru a elimina confuziile anterioare.
Eu, ca persoana fizica, am de recuperat o suma de bani (in urma unei hotariri judecatoresti) de la o firma care a fost declarata inactiva prin decizia ANAF. In aceste conditii mai sint sanse sa-mi recuperez creanta, daca firma nu mai are activitate, inactiva fiind?

Din punct de vedere juridic mai exista? Solicitarea insolventei fata de o firma inactiva se mai poate face?
Puteti cere executarea silita a societatii. Puteti cere si deschiderea procedurii insolventei daca creanta pe care o aveti asupra societatii este mai mare de 45.000 lei.

Alte discuții în legătură

Firma inactiva MinolaRaisa120 MinolaRaisa120 Am o micro interprindere srl , neplatitoare tva si apar ca fiind firma inactiva .Ce insemna ? Contabila mea spune ca este o eroare pt ca eu sunt neplatitoare ... (vezi toată discuția)
Cazierul fiscal al administratorului Frigioiu52 Frigioiu52 Buna ziua, As vrea sa stiu daca cazierul fiscal al administratorului unui SRL pentru expirare valabilitate sediu social se sterge dupa 5 ani. Sediul a fost ... (vezi toată discuția)
Srl cu activitate suspendata celeonora celeonora Buna ziua, In cazul in care un srl are suspendata activitatea la registrul comertului ,mai poate fi declarat inactiv de anaf si in ce conditii? Cu multumiri. (vezi toată discuția)