avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament?

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un certificat de mostenitor. Intrebarea mea este daca bunicul ii poate lasa tatalui meu prin testament bunurile mostenite, cu o clauza de intretinere, pana in acest moment fiind ingrijit tot de tatal meu. De asemenea, casa parinteasca si celelalte bunuri comune raman in proprietatea bunicilor, ramanand ca dupa decesul lor sa se dezbata succesiunea. Mentionez ca bunica si fratii tatalui sunt in viata, dar din cate stiu, de bunurile proprii se poate dispune dupa propria vointa.
In cazul in care se poate incheia un astfel de testament autentic pentru bunurile proprii, este nevoie sa fie insotit de certificat medico-legal?
Cel mai recent răspuns: tomaioan , utilizator 09:45, 14 Ianuarie 2013
Si mai trebuie dovedit, preventiv, ca buni e in deplinatatea capacitatilor mentale la ai lui, onorabili, 91 ani.
Multumesc tuturor pt. raspunsuri!
Domnule, orice persoana poate sa dispuna cum vrea ea de bunurile ce le are, atata timp cat este in viata si este in deplinatatea facultatilor mintale. Sa ma explic: Detinatorul de bunuri - asa cum este bunicul dumneavoastra - poate vinde cu diferite tipuri de contracte: contract de vanzare cumparare, c-v cu clauze de intretinere, c-v cu uzufruct (folosirea acestora pe o anumita perioada sau pana la moarte). Contractul cu clauze de intretinere poate constitui obiectul unor procese deschise de fratii tatalui tau, care sa reclame ca tatal tau nu se achita de sarcinile de intretinere a bunicului.
Poate de asemenea sa doneze sau sa lase prin testament. Dar acestea doua sunt atacabile. Aici intervine ceea ce cineva anterior spunea: masa rezervatara de 25%, la care au dreptul ceilalti mostenitori. Mostenitorii au dreptul si la parte din bunurile pe care bunicul tau le-a mostenit de curand, nu numai din cele care le-auavut inainte. Bunurile primite ca mostenire, donatii de catre un sot sunt proprietatea acelui sot, indiferent daca sunt primite pe timpul sau inafara casatoriei.
Asa ca sfatul meu este: contract de vanzare-cumparare simplu sau cu uzufruct pana la moarte. Dar trebuie ca bunicul sa aiba certificat medical din care sa rezulte ca este in deplinatatea facultatilor mintale. Notarul nu va incheia contract daca nu va avea acest document. Lamuriri tot la el.
Atentie!In cazul in care se incheie un contract de vanzare-cumparare intre tatal dvs si bunicul dvs cu clauza de uzufruct viager,dupa decesul bunicului e posibil ca ceilalti mostenitori sa atace contractul de vanzare-cumparare in instanta si sa incerce sa demonstreze ca este o donatie deghizata.
tomaioan a scris:

Atentie!In cazul in care se incheie un contract de vanzare-cumparare intre tatal dvs si bunicul dvs cu clauza de uzufruct viager,dupa decesul bunicului e posibil ca ceilalti mostenitori sa atace contractul de vanzare-cumparare in instanta si sa incerce sa demonstreze ca este o donatie deghizata.

Da sa incerce sa demonstreze, dar trebuie sa aiba cu ce, adica probe. Ori sa demonstrezi acest lucru intr-un contract incheiat la notar e foarte greu.

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Succesiune neefectuata timp de 12 ani de la deces!! anibiriescu anibiriescu Ma numesc Aurora, am inca doi frati iar parintii nostri au murit, mama in 1993 iar tatal in 1994. Nu s-a facut succesiunea nici dupa mama nici dupa tata. Casa ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)